Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Rasol de peste cu sos de hrean

Se curata si se spala pestele, apoi se portioneaza. Se firbe intr-un vas cu ptina sare foaia de dafin si condimentele. Apoi se pun bucatile de peste si se fierb 20 min. la foc mijlociu. Se scoate rasolul si se pune la scurs pe un platou. Se curata si se rade fin hreanul. Il oparesti cu putin vin , otet si zahar. Sosul il torni peste peste si adaugi zeama de lamaie peste. ... mai mult

  • Rasol de peste
    45 minute
  • 21-06-2008
  • 7887
  • 0
  • 0

Pastrav betiv

mod de preparare: De esti pescar si-ai fost in munti,pe- aproape, sa prinzi al apei fulger sclipitor, vioi si iute si grabit sa scape de musca ce l-a pacalit usor, iar bafta n-a lipsit,a fost in toate, in vreme,in juvelnic si cu spor ai adunat doi pastravi ca la carte si febra musculara in picior... Iar daca doar un orasean de rasa te afli-n evidentele de stat, la pescarie de te ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 17-03-2011
  • 7874
  • 0
  • 0

Chefal la gratar cu rosi

Se curata chefalul si se spala. sa sareaza. Se pregateste o folie de staniol unsa cu unt. Se pune pestele pe gratar/jar pana cand solzi cad singuri. Duap ce zolzi au cazut se aseaza peste cascavalul si feliile de rosi. si se mai lasa la rumenit 5 min. ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 21-06-2008
  • 7868
  • 0
  • 1

Heringi marinati

Se curata legumele, se toaca verdeata si se pun sa fiarba cu otetul, vinul, sare, piper, timp de 15 minute. Intr-un vas incasabil se pun heringii, se acopera cu o hartie pergament unsa cu ulei, deasupra se toarna supa de legume si se introduce vasul in cuptor pentru 20 minute. Cand se scoate din cuptor se inlatura hartia pergament, se mai stropeste cu ulei, se lasa sa se raceasca si se serveste cu tot cu sos. ... mai mult

  • Peste marinat
    2 minute
  • 19-03-2010
  • 7827
  • 0
  • 0

Somn la gratar

Se curata pestele, se spala. se taie in doua dea lungul sirii spinarii, se sareaza si se lasa sa stea la rece 1 ora. Se sterge cu o carpa uscata se da prin faina si se frige pe gratar. se serveste stropit cu zeama de lamaie, vin alb si patrunjel verde tocat marunt. ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 27-04-2010
  • 7766
  • 0
  • 0

Plachie de peste

pestele se curata de solzi, de intestine si se spala. Se taie bucati. Pentru plachia de crap se aleg bucatile mai mari, dinspre cap. Din resturile ramase din crap putem face o ciorba de peste. Se sareaza crapul, se da prin faina si se prajeste putin, numai cat sa se coaguleze. Se tin bucatile la cald, dupa ce le scoatem din tigaie. Ceapa tocata se inabuse cu ulei. Cand este aurie, se adauga rosiile curatate de coaja, sare si piper. Se mai tine sosul pe foc 10 minute, sa mai scada. Se adaug ... mai mult

  • Plachie de peste
    40 minute
  • 09-05-2010
  • 7700
  • 0
  • 0

Saramura de peste

Pentru prepararea saramuri aveti nevoie de peste acesta e bine sa fie mai multe feluri (si slab si gras) apoi se curata pestele se portioneza si se pune la copt. Dupa ce se curata legumele acestea se pun in 4-5l apa in care se pune ulei,otetul. Usturoiul se face asta si se adauga peste. Se mai adauga patrunjelul (jumatate tocat) si bulionul. Se firb cam 40 min. Dupa fierbere se adauga pestele copt , sare si patrunjelul ramae. Se mai lasa la fiert cam 7 min. ... mai mult

  • Saramura de peste
    80 minute
  • 27-09-2008
  • 7683
  • 0
  • 0

Pastrav la gratar

Se curata pastravul si taie capul apoi se sareaza. Se lasa la rece 30 min. Se ung file-urile de pastrav cu putin ulei si se pun pe gratar pana se rumenesc. Cand sunt gata pastravii se servesc cu lamaie si usturoi. ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 14-06-2008
  • 7672
  • 0
  • 0

Tartine cu icre de somon

Pentru tartine se foloseste ori paine toast ori o paine alba normala pe care o tai felii si o prajesti la aparatul de prajit, plita etc. Dupa ce se rumenesc putin, le ungi cu unt si asezi deasupra o jumatate de lingurita de icre. deasupra o decorezi cu bucatele de lamaie. ... mai mult

  • Icre de peste
    15 minute
  • 04-10-2008
  • 7558
  • 0
  • 0

Hering cu ceapa

Se curata heringii, se taie bucati si se lasa cateva ore in apa rece. Otetul se subtiaza cu apa si se fierbe impreuna cu boabele de mustar si sare, se adauga ceapa taiata felii si se mai fierbe 10 min. Se scurge si se lasa sa se raceasca. Se scot heringii din apa, se asaza alaturi ceapa si se toarna pe deasupra uleiul. ... mai mult

  • Peste marinat
    30 minute
  • 31-03-2010
  • 7549
  • 0
  • 0

Raci fierti

Se curata racii ( se smulga de coada racului pana din mijloc ).Intr-o oala se pune apa se adauga racii sarea ( se lasa putin si pentru mujdei ) , o lingura de ulei si doi catei de usturoi taiati rondele , oala se pune la fiert cam10-15 minute .Cand dau in clocot se pun rosiile la fiert , se lasa 2 minute apoi se scot . Intre timp se iau cateii de usturoi si se piseaza cu putina sare dupa gust se freaca cu retul de ulei pana se obtine o pasta peste care se pune rosiile fierte decojite si pisate . ... mai mult

  • Retete cu raci
    15 minute
  • 06-01-2010
  • 7518
  • 0
  • 0

Peste la gratar

Se curata pestele si se taie capul apoi se sareaza. Se ung cu putin ulei si se pun pe gratar. Se taie rosiile rondele si se aseaza peste feliile de peste. cam 2-3 bucati in functie de marimea pestelui. Inainte ca pestele sa fie gata(bine rumenit), se taie bucati de cascaval si se aseaza desura si se lasa 30 secunde. ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 18-08-2008
  • 7507
  • 0
  • 0

Pastrav cu sos de legume la cuptor

se curata pastravul se eviscereaza si apoi se spala bine. Se taie peste pe lung si se scoate sira spinarii. Se sareaza pastravii si se lasa la rece 30 min. Se curata legumele si taie in bucati sau dupa preferinte si se dau la foc si cand clocotesc se lasa cca 20 min. Se scoate peste de la rece si aseaza intr-un vas termoizolant(yena) si se garniseaza cu legume si se unde cu pasta de usturoi. Se da la cuptor din cand in cand se stropeste pestele cu vin alb. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 08-02-2009
  • 7426
  • 0
  • 1

Tocanita de peste

Se curata ceapa, se taie cubulete mici si se pune la calit in ulei.Se caleste pana cand ceapa devine aurie. Intre timp spalam pestele, il taiem bucati. Sucul de lamaie amestecam cu otetul de mere. Bucatile de peste le trecem prin otet cu lamaie,le saram, piperam si dam cu boia. Astfel pregatit pestele il punem peste ceapa calita aproximativ zece minute. Dupa ce s-a patruns putin pestele, acoperim cu apa, adaugam delikatul, rosiile decojite si macinate sau tocate marunt. Lasam la foc mic fa ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 17-04-2010
  • 7359
  • 0
  • 0

Sos de maioneza cu smântâna si rosii

Rosiile se oporesc, se curata de pielite si seminte si se taie patratele mici. Maioneza se pune într-un castron si se amesteca cu smântâna,sare, piper, suc de lamâie, mustar si rosii. Se serveste la peste, cherci, macrouri etc. Pofta Buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    30 minute
  • 19-12-2009
  • 7326
  • 0
  • 0

Raci la gratar ii

se baga mai intai racii la fiert o jumatate de ora apoi se scot,bineinteles rosii,se desfac de picioare si de mijloc apoi restul se pune ,inscusiv coada pe gratar,se tine cam 3 minute dupa care se da cu putin ulei peste ,duar o picatura, se serveste cald cu rozmarin si menta. ... mai mult

  • Retete cu raci
    35 minute
  • 23-04-2010
  • 7286
  • 0
  • 0

Pastrav cu verdeata la cuptor

Pastele se spala bine si se curata. Se unge o bucata de folie de aluminiu cu putin unt, se aseaza pestele deasupra, se condimenteaza cu condiment pt peste, se pun cateva cubulete de unt in interior si o felie de lamaie. Se mai aseaza si desupra cateva felii de lamaie si se presara verdeata. Se ruleaza bine in folie si se aseaza intr-o tava. Se da tava la cuptor 30 de minute. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 12-06-2010
  • 7263
  • 0
  • 0

Stiuca umpluta cu ciuperci

se curata carnea de pe peste, cu atentie sa nu se taie pielea, se scot oasele, se trece carnea de doua ori prin masina de tocat, dupa care se amesteca cu ciupercile, condimentele, cu ceapa tocata marunt, care a fost calita intr-o tigaie. se fierb ouala, dar sa fie tari, si se coase burta stiucii(daca a fost taiata) cu o lingura se baga compozitia in pielea pestelui, si se incearca sa se aranjeze ouale(cojite) in asa fel incat sa fie inconjurate de compozitie. se coase la capat si se aseaza intr- ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 13-03-2008
  • 7230
  • 0
  • 0