Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Reteta olteneasca

il cureti,il speli,il portionezi si il lasi sa se scurga de apa.intr-un castron pregatesti faina de porumb cu sare ,piper,boia de ardei dulce si iute.omogenizezi bine amestecul se poate pune si un ou in acest amestec.incingi bine uleiul impreuna cu 2-3 catei de usturoi dupa care ii scoti.stergi bine pestele intr-un prosop si il dai prin amestecul pregatit.prajesti pestele pe ambele parti dar nu prea mult ca isi pierde gustul.se serveste cel mai bine cu mamaliga si mujdei de usturi.pofta buna ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 04-01-2010
  • 1857
  • 0
  • 2

Caracatita cu ou

Se curata bine capul de caracatita astfel incat sa ramana de forma unei cupe albe. Se spala bine sub jet de apa apoi se pune la fiert cu un pic de otet si sare. Se lasa la fiert circa 30-45 de minute (se poate verifica intepand caracatita cu o furculita; cand furculita patrunde usor inseamna ca ea este gata) apoi se scoate din apa se spala din nou apoi se taie bucatele. Se bate oul bine impreuna cu condimentele si cu o lingurita de faina pana cand se omogenizeaza. Se trec bucatelele de caracatit ... mai mult

  • Fructe de mare
    45 minute
  • 06-01-2010
  • 1925
  • 0
  • 2

Peste cu maioneza

Se pun galbenusurile intr-un castron, cu zeama de lamaie si un praf de sare. Se freaca cu o lingura de lemn sau se bat cu telul pana ce galbenusurile sunt bine amestecate. Apoi se adauga uleiul picatura cu picatura. Se freaca mereu, punand din cand in cand si putina lamaie. Cand maioneza incepe sa se ingroase, se poate adauga si cate o lingurita de ulei odata, dar nu mai mult.Daca se intampla ca maioneza sa se taie in cursul pregatirii, se pune un galbenus de ou in alt castron, se amesteca cu o ... mai mult

  • Plachie de peste
    30 minute
  • 05-03-2010
  • 2420
  • 0
  • 2

Pastravi rasol

Se curata pestele , se spala, se sareaza si se lasa la scurs cca. 20 min. Ceapa taiata in patru impreuna cu morcovul taiat bucatele se pun la fiert in apa in care sau introdus foile de dafin si piperul. Cand zarzavatul este fiert ,se scot morcovi pe un platou iar ceapa se scoate si se arunca. In apa in care a fiert zarzavatul se introduce pestele si se fierbe. Pestele fiert se aseaza in acelasi platou pe care se afla si morcovi. Cartofii fierti in coaja separat se curata se taie in bucatele eg ... mai mult

  • Rasol de peste
    2 minute
  • 06-03-2010
  • 1376
  • 0
  • 2

Pastrav la cuptor in folie

ingrediente: 2 pastravi 2 morcovi 1 telina unt 2 lamai 100 g ciuperci 1 cartof 4 bucati usturoi 100 g porumb fiert 120 g mazare cimbru patrunjel sare mod de preparare: Se curata si se spala pastravul, se sareaza si apoi se stropeste cu lamaie. Cu legumele se procedeaza la fel, se spala se taie bucatele si se fac sote si cu ele se umple interiorul pestelui. Pestravul se pune in tava eventual pe un staniol uns cu unt si se da la cuptor. Se pregateste o lamaie stoarsa ... mai mult

  • Peste la cuptor
    20 minute
  • 06-03-2010
  • 4151
  • 0
  • 2

Pasta de sardele cu unt

Se freca bine sardelele fara oase pana devin pasta. Se freaca bine untul si se amesteca cu pasta de sardele obtinanduse o pasta fina si gustoasa. Se fac tartine cu aceasta pasta si se servesc la aperitive. ... mai mult

  • Pasta de peste
    1 minute
  • 06-03-2010
  • 1869
  • 0
  • 2

Rosii umplute cu sardele

Se desface cutia cu sardele, se indeparteaza osul si se preseaza cu dosul lingurii pana se fac ca o pasta. Se inmoaie 2 feli de paine in apa, se scurge si se da prin sita. Ceapa se toaca si se pune intr-o tigaie cu ulei, pe foc mic, sa se inmoaie bine. Usturoiul si verdeata se toaca marunt. Se amesteca totul intr-un castron cu pasta de rosii, piper si sare. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile care au fost scobite si se presara putin pezmet, se stropesc cu ulei si se introduc la cuptor la foc ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 07-03-2010
  • 1526
  • 0
  • 2

Pasta de peste cu heringi

Se curata heringii, se desareaza, apoi se trec prin masina de tocat cu sita deasa. Se adauga ceapa (trecuta prin apa clocotita, apoi tinuta in apa rece cateva minute) si untul, si se mai trec toate prin masina de tocat (dupa ce a fost curatat de resturile ramase de la peste). Se poate prepara si din chefal, hamsii sau sardele. ... mai mult

  • Pasta de peste
    20 minute
  • 07-03-2010
  • 2891
  • 0
  • 2

Cega rasol

Se curata legumele se spala si se pun sa fiarba. Cand legumele sunt aproape fierte se pune pestele si se fierbe la un foc foarte mic. Cand pestele este fiert se scoate pe un platou si se garniseste cu legumele fierte. Se stropeste cu zeama de lamaie, se presara patrunjelul tocat si ulei si se serveste. ... mai mult

  • Rasol de peste
    1 minute
  • 14-03-2010
  • 1399
  • 0
  • 2

Crap la gratar

Se curata pestele, se taie bucati si se fac incizii in fiecare bucata, se dau bucatile prin faina sa prinda crusta , se ung cu ulei si se pun pe gratar la foc mic si se frig pe ambele parti. Se serveste cu un sos facut din unt topit, sare, piper, zeama de lamaie, si parrunjel verde tocat. Cine doreste poate servi si cu mujdei. ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 14-03-2010
  • 2264
  • 0
  • 2

Crap la gratar cu fasole

dupa ce se curata crapul se crsteaza ,se sareaza,pipereaza,impaneaza cu usturoi si se pune la gratar... crapul sa fie de 3-4 kg..... -sosul se prepara:se toaca ceapa marunt se prajeste, se adauga ardeiul gars,iute, si morcovul rondele.cand sa-u inmuiat bine se pune otet, sis sos de soia,fasolea verde se fierbe bine, se scurge si se lasa sa se raceasca. pe un platou se aseaza crapul fript la gratar,deaspura se pune sosul,FASOLEA,PATRUNHELUL,FELUTE DE LAMIE....iar un pahar de vine sec este binev ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 14-03-2010
  • 1900
  • 0
  • 2

Sarmalute cu peste

Pestele se curata de piele, se taie capul si se scot toate oasele. Carnea se trece prin masina de tocat cu slanina (se poate inlocui cu ceafa afumata) si ceapa tocata si calita 2 minute in 2 - 3 linguri ulei. Se adauga sare, un varf de cutit de piper, putin marar tocat, orezul spalat si scurs. Se amesteca bine si se intind pe foaia de varza. Se fac sarmale. Deasupra sarmalelor se pune un strat de varza tocata mai subtire, 2 foi de dafin, piper boabe, sucul de rosii si se fierb pana fierbe bine v ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    120 minute
  • 14-03-2010
  • 1674
  • 0
  • 2

Crap rasol cu garnitura de legume

morcovi,radacini de patrunjel,1 ceapa,cartofi(toate taiate rondele),câteva boabe de piper, sare, Se pun la fiert într-un vas corespunzator(care sa cuprinda pestele).Când sunt aproape fierte,se adauga puþin oþet sau zeama de lamâie si pestele,care trebuie sa fie acoperit cu lichid si se continua fierberea pâna ce pestele este bine fiert(dar sa nu se sfarâme zarzavatul). Se serveste cald, sau mai bine rece,când se adauga felii de lamâie si puþin ulei. ... mai mult

  • Rasol de peste
    30 minute
  • 31-01-2008
  • 2105
  • 0
  • 1

Peste la tava cu ardei si rosii

Se curata ardeii si se taie felii. Se curata usturoiul si se taie marunt. Se curata pestele se portioneaza si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Peste se aseaza ardeii si usturoiul si se da la cuptor. Peste 20 minute se aseaza deasupra rosiile taiate felii si pasta de rosii diluata cu vin. Se mai lasa cam 20 min. Se serveste cu felii de lamaie si patrunjel tocat marunt ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 02-06-2008
  • 12270
  • 0
  • 1

Pastrav frantuzesc

se curata peste si se taie in doua. Se prajeste pestele, apoi se pregateste un sos marinat astfel: prajim faina cu undelemn, se adauga patrunjel si ceapa tocata, piper, sare si bulion si apa in functie de cat de moale doriti sa-l faceti. Dupa ce fierbe bine sosul se pune in el pestele si se mai da un foc de 5-10 min sa se patrunde cu sosul. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 05-03-2008
  • 5488
  • 0
  • 1

Stiuca infoliata.

AM INTINS FOLIA DE STANIOL PESTE TOATA SUPRAFATA TAVI, UNDE AN PUS TOATE INGRIEDIENTELE MAI SUS MENTIONATE,MAI PUTIN APA SI VINUL. AM IMPACHETAT IN FOLIE STIUCA, CAT DE ERMETIC AM PUTUT, SA NU SE PIARDA AROMELE,SI APOI AM PUS APAN TAVA. AM ADT CUPTORUL LA FOC MIC,SI DUPA O LUMATATE DE ORA AM TURNAT VIN IN TAVA. AM LASAT INCA UN SFERT DE ORA ,APOI AM SCOS TAVA , LASIND SA SE RACEASCA LA TEMPERATURA MEDIULUI AMBIANT, DUPA CARE AM DESPACHETAT PESTELE, SI AM DAT INCA ODAT LA CUPTOR ,PINA S-A RUMENIT ... mai mult

  • Peste la cuptor
    1 minute
  • 19-04-2008
  • 7073
  • 0
  • 1

Chefal la gratar cu rosi

Se curata chefalul si se spala. sa sareaza. Se pregateste o folie de staniol unsa cu unt. Se pune pestele pe gratar/jar pana cand solzi cad singuri. Duap ce zolzi au cazut se aseaza peste cascavalul si feliile de rosi. si se mai lasa la rumenit 5 min. ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 21-06-2008
  • 7868
  • 0
  • 1

File de crap cu cartofi

Curatati fileul de pielite si eventualele oscioare ramase de la transare,spalati-l,scurgeti-l de apa,stergeti-l cu servetele absorbante si presarati-l cu sare si piper.Curatati cartofii,spalati-i si taiati-i in rondele de cca 5mm grosime.Ungeti o tava cu ulei si puneti in aceasta jum. din cantitatea de felii de cartof,puneti peste ele fileul de crap si presarati deasupra ceapa si usturoiul,tocate marunt.Acoperiti cu feliile de cartof ramase,presarati totul cu sare si piper si stropiti cu uleiul ... mai mult

  • Peste file
    45 minute
  • 13-07-2008
  • 8457
  • 0
  • 1