Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Salata de peste afumat

Se curata cartofii si se fierb sau se coc la cuptor. Se curata de coaja si se taie cubulete. Porumbul se stoarce. Telina se fierbe impreuna cu morcovii(cei ce doresc legumele nefierte le vor rade pe razatoare dar apoi se vor stoarce). Dupa fierbere se taie cubulete. Castravetii se taie cubulete mici si se storc. Pestele se curata de piele si de oase, apoi se taie bucatele mici sau medii. Toate ingredientele se pun intr-un vas si la final se adauga maioneza(poate fi si din comert dar de pref ... mai mult

  • Salate de peste
    30 minute
  • 07-10-2008
  • 4425
  • 0
  • 0

Pate de somon afumat

Se curata somonul de oase si piele. Se toaca marunt cu o furculita. Se face o crema din unt moale si smantana. Se adauga zeama de lamaie la crema , marar si patrunjel tocat. Se fierb morcovii si se zdrobesc ca o pasta si se adauga peste celelalte ingrediente. Se aduaga pestele si se amesteca pana se omogenizeaza si iasa o pasta. Puteti folosi mixerul pt a iesi mai fin pateul. Se poate opta pentru peste neafumat sau conserva. ... mai mult

  • Pateuri de peste
    30 minute
  • 07-10-2008
  • 4408
  • 0
  • 0

Zacusca de peste

Zacusca de peste se prepara astfel: Se fierbe pestele si se dezoseaza. Se poate folosi atat peste slab cat si peste gras dupa preferinte. Dupa fierbere se da prin masina. Gogosari sau ardei se curata si se coc si se dau prin masina de tocat. Intr-un vas se pune ulei si se caleste ceapa impreuna cu morcovul (date prin masina). Se adauga apoi putina apa, si se inabusa, dupa care se adauga gogosarii copti curatati , pestele fiert si in final sucul de rosii (se poate folosi bulion). Se condim ... mai mult

  • Zacusca de peste
    180 minute
  • 07-10-2008
  • 6517
  • 0
  • 0

Crap cu smantana

Ingrediente: 500g kg crap, 1-2 linguri faina, 200 g smantana 3 cepe verzi, 1 lamaie, sare, boia, verdeata. Crapul se curata se spala si se taie bucati. Apoi se pune la fiert pentru 5 minute in apa cu sare si cu zeama de lamaie. Se prepara un sos din ceapa verde cu o lingura de faina, sare, boia si stins cu apa. La sos se adauga un pahar de smantana si multa verdeata tocata. Sosul rezultat se toarna peste bucatile de crap si se lasa sa fiarba impreuna. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 06-11-2008
  • 2894
  • 0
  • 0

Bors de peste

Ingrediente: 1 kg. crap, 2,5 l apa, 1 litru bors, 1 buc. ceapa, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. pastirnac, 3 buc. rosii, 2 linguri orez, 1 legatura leustean, sare Prima data se curata zarzavatul si ceapa, acestea se taie marunt si se pune la fiert cu sare. Rosiile se zdrobesc. Cind apa clocoteste, se adauga orezul. Se curata pestele se spala repede in putina apa, se taie bucati si se pune la fiert dupa ce zarzavatul si orezul sa fiert. Se fierbe borsul separat. Cind ... mai mult

  • Bors de peste
    60 minute
  • 06-11-2008
  • 3109
  • 0
  • 0

Chiftelute de salau

Ingrediente: 150g peste fiart (salau stiuca, cod),2 cartofi, 1 felie franzela, 1 lingurita orez fiert, 1 ou, sare, 15 g unt, verdeata, 1 sfecla, 1 rosie Se fierbe pestele. Se desface pestle cu grija de pe oase si se da prin masina de tocat impreuna cu felia de franzela inmuiata si stoarsa. Se amesteca cu orezul fiert, oul si sarea pina se omogenizeaza. Cu pasta rezultata se fac bilute mici, care se fierb in aburi 15-20 minute. In apa se pune untul si verdeata. Chiftelutele se pot ... mai mult

  • Piftii din peste
    45 minute
  • 06-11-2008
  • 3973
  • 0
  • 0

Crap cu ciuperci

Ingrediente: 2-3 cepe albe, 250 g ciuperci, patrunjel verde, sare, piper, 1 foaie de dafin, 1 pahar vin alb,ulei, 1 lamiie, piine Mod de preparare: Se rumeneste ceapa in putin ulei, se adauga ciupercile, sare, piper, foaia de dafin, vinul si putina apa, iar la urma patrunjelul taiat marunt. Se asaza in acestea crapul taiat bucatele dupa ce inainte a fost spalat si curatat. Se da la foc iute sa fiarba, iar cind e gata se serveste la masa Observatii: Se garniseste cu felii de pii ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 06-11-2008
  • 1835
  • 0
  • 0

Pastrav in bere

Se folosesc 3 pastravi, 2 cepe, 2 lamai, 3 linguri faina, 1 foi de dafin, 1 sticla de bere, 100ml ulei, sare, piper dupa gust Se stoarce o lamaie si in zeama se spala pestele care in prealabil a fost curatat. Apoi se usuca si se dau prin faina. Se curata si se taie ceapa rondele i cealalta lamaie. Se aseaza pastravii intr-un vas, se pun feliile de ceapa si se decoreaza cu felii de lamaie, se stropesc pastravii cu ulei, se presara cu foile de dafin si se toarna usor berea pana pastravii ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 06-11-2008
  • 2501
  • 0
  • 0

Stiuca umpluta

1 kg. stiuca, o felie piine , 150 ml ulei, 2 oua, patrunjel verde, 2 buc. morcov, 1 buc. ceapa, 5 buc. cartofi Se curata stiuca, se elimina cu atentie pielea aceasta va fi folosita pentru umplere. Carnea se ia apoi de pe oase, se da prin masina de tocat impreuna cu piinea Umplutura se amesteca cu ulei, se adauga 2 oua, patrunjel verde tocat marunt, piper si sare. Pielea se stoarce bine se lasa la uscat, apoi se umple cu tocatura de peste si se da forma unui peste. Se coase si s ... mai mult

  • Saramura de peste
    50 minute
  • 06-11-2008
  • 2983
  • 0
  • 0

Saramura dobrogeana

Ingrediente: 2 kg peste, 50 ml ulei,1 legatura verdeata, boia de ardei, sare, ardei iute Mod de preparare: Pestele se curata de solzi si intestine, se spala, se scurge, apoi se frige pe un gratar incins uns cu grasime, pe ambele parti, pana se patrunde bine in interior. Saramura se pregateste cu apa calda, ulei, boia, ardei iute taiat marunt; se lasa sa fiarba si se adauga peste pestele fript, continuand firberea inca 5 minute. La servire se adauga verdeata taiata marunt. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 06-11-2008
  • 2216
  • 0
  • 0

Stiuca cu rosii

1kg stiuca, 300 gr. bulion de rosii, 1 ceapa, 100 gr unt, sare, piper, zahar Se prepara un sos de bulion astfel: se curata ceapa si se taie marunt si se caleste in unt, se adauga bulion de rosii, se adauga 200 ml apa, sare, piper si sa dea in clocot. Fileul de peste, se taie, se spala, se sterge cu un servet si se aseaza intr-o cratita desupra se toarna deasupra sosul de bulion preparat. Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic30 minute. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 06-11-2008
  • 1945
  • 0
  • 0

Salau in sos de riesling

Ingrediente: 4 bucati file de salau a cite 200 g, 50 gr. carne afumata, 4 linguri de Riesling, o ceasca de apa, 1 pahar de smintina, 1 galbenus de ou, suc de lamiie, o lingura de gelatina pentru alimente, o legatura patrunjel, o lamiie, sare Mod de preparare: Pestele se curata si se acreste cu lamiie. Carnea afumata se taie in cuburi si se pune la fript, apoi se pun la fript fileurile de peste, fiecare parte timp de 3 minute pina primesc o culoare maronie. Se toarna Riesling, se pune capa ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 06-11-2008
  • 1922
  • 0
  • 0

Salau cu ciuperci

Ingrediente: 1 salau, 3 cepe, 1/2 kg ciuperci, patrunjel verde, 1 pahar vin, sare, piper, untdelemn. Mod de preparare: Se curata salaul si se taie bucati. Ciupercile se spala si se taie felii, se pun la fiert alaturi de ceapa taiata marunt, adaugand 1 lingura de ulei. Se lasa sa fiarba pina ce apa lasata de ciuperci scade. Apoi se pun bucatile de peste, sare, piper, patrunjel tocat, 1 pahar de vin si se dau la cuptor sa fiarba pina pestele este fiert. Se lasa sa se rumeneasca putin ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 06-11-2008
  • 2056
  • 0
  • 0

Salau pane

Ingrediente: 1 kg salau , 2 linguri faina, 2 oua, 1 lingura lapte, pesmet, sare, 1 lamiie, 4-5 linguri ulei Mod de preparare: Se curata salaii, se spala, se sareaza si se lasa sa stea ? de ora. Fiecare salau se usuca cu un servet curat, se da prin oul batu cu o lingura de lapte, prin faina, apoi din nou prin ou si prin pesmet. Se tine pestele cu o mina de cap, iar cu cealalta mina de coada si se tavaleste bine prin pesmet, astfel incit sa fie peste tot si uniform imbracat in pesmet ... mai mult

  • Peste prajit
    75 minute
  • 06-11-2008
  • 2506
  • 0
  • 0

Peste de toamna la cuptor

Ingrediente: Reteta are o savoare deosebita toamna, cind pestele este mai gras. De asemenea la aceasta retea este foarte importanta folosirea a cit mai multe specii de pesti (cel putin 5) in proportii aproximativ egale rapitor si pasnic. Primavara se pot inlocui legumele cu suc de rosii si boia de ardei si se mareste cantitatea de ulei. - 3 kg peste de dimensiuni intre 0,2 – 0,5 kg sau taiate portii de aceeasi dimensiune. Ca specii: - Rapitori: biban, raspar, somn (se poate utiliza ... mai mult

  • Peste prajit
    180 minute
  • 06-11-2008
  • 4693
  • 0
  • 0

Biban in coaja

Ingrediente: Bibani (nr. de persoane X cit poate minca fiecare), preferabil cit mai mari si de marime egala, sare (de care aveti: fina, de mare, "de muraturi"), un bustean de vreo 70-80 de centimetri lungime si 20-30 cm diametru, cit mai drept, preferabil de salcie. Mod de preparare: Pe jarul gata facut asezati busteanul (nu e o reteta de facut acasa ). Se cresteaza bibanii la baza operculelor si la 1 mm in fata anusului. Se scot branhiile si odata cu ele toate organele interne. Daca oper ... mai mult

  • Peste prajit
    40 minute
  • 07-11-2008
  • 3839
  • 0
  • 0

Bors de peste cu praz

Ingrediente: 1 kg. de peste, 1 buc. ceapa, 1 fir praz, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. telina, 2 1/2 litri apa, 1/2 l. bors Mod de preparare: Cel mai gustos bors de peste se prepara din peste viu sau foarte proaspat (crap, cega, biban). Ciorba se poate gati, de asemenea, din salau sau cu diferiti pesti marunti, cu exceptia carasului si linului. Pentru ca ciorba de peste sa aiba consistenta gelatinoasa necesara, se fierb intii pestii marunti (ghigorti si biban), necuratati de solzi, da ... mai mult

  • Bors de peste
    100 minute
  • 07-11-2008
  • 2786
  • 0
  • 0

Ciorba de crap

Ingrediente: morcov, patrunjel, ceapa, putin orez, un crap mediu Mod de preparare: Se taie zarzavatul marunt si se pune sa fiarba cu apa, adaugand putin orez ales si spalat. Se curata crapul, se spala bine si se taie bucati. Cand zarzavatul e aproape fiert, se pune si pestele in oala si se lasa sa fiarba la foc potrivit. Se adauga sare dupa gust. Cand e aproape gata, se pune borsul fiert deoparte si strecurat, precum si o mana de verdeata taiata marunt. Se tine sa mai dea un clocot. ... mai mult

  • Ciorba de peste
    120 minute
  • 07-11-2008
  • 2984
  • 0
  • 0