Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Salau sau pastrav cu masline

Se curata peste de solzi se eviscereaza , se portioneaza si se sareaza. Bucatile de peste se trec prin faina si apoi sa prajesc in ulei. In uleiul ramas se adauga bulionul si se stinge cu otet si vin diluate cu 100 ml apa, si se lasa la fiert cam 3 min. maslinele se desareaza prin oparire. Se pune pestele intr-un vas se pune sosul , maslinele piper si cimbru si se fierb pt 10 min. se serveeste cu garnitura de orez sau broccoli. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 01-03-2008
  • 2705
  • 0
  • 0

Placinta cu peste

Iaurtul, untura, praful de copt , faina putin sare se framanta si se obtine un aluat, case se tine la frigider pt 20 min. Se curata pestele si ceapa(se taie marunt). Se taie marunt patrunjelul. Se toaca pestele cu masina de tocat si se amesteca cu patrunelul, ceapa, si 1 ou batut. Se intinde aluatul pe o masa. si se imparte in 2. Se unge o tava cu margarina si se pune o jumatate din aluat. se aseaza peste compozitie de peste se se presa gris-ul. Se acopere cu cealalta parte de aluat. Cu oul rama ... mai mult

  • Peste prajit
    80 minute
  • 02-03-2008
  • 2927
  • 0
  • 0

Frigarui de somn sau somotei

Se curata pestele si se taie in bucati de 4-5 cm. Se face un amestec din lamaie cu sare si ulei si apa cat cu. Se tine pestele cam 15 min in acest sos. Apoi se pune pestele pe frigarui alternand cu o bucata de slanina si una de ceapa. Apoi sa da la foc. Se serveste cu mujdei. ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 03-03-2008
  • 6636
  • 0
  • 0

Crap cu legume

Se curata si se spala crapul si legumele, se sareaza si se pune la rece pt 30 min. Legumele se taie bucatele si se fierb pt 30 min. Apoi cu legumele pe jumatate firte se umple interiorul crap-ului, si se coase cu ata astfel incat legumele sa stea mai bine. Se unge o tava/vas de sticla cu unt si se aseaza pesti iar daca au mai ramas legume se aseaza in tava in jurul pestilor. Se da la cuptor pana cand pestele si legumele sunt facute. Dupa ce pestele e rumenit se scoate si se garniseste cu patr ... mai mult

  • Peste la cuptor
    70 minute
  • 12-06-2008
  • 4869
  • 0
  • 0

Stiuca umpluta cu ciuperci

se curata carnea de pe peste, cu atentie sa nu se taie pielea, se scot oasele, se trece carnea de doua ori prin masina de tocat, dupa care se amesteca cu ciupercile, condimentele, cu ceapa tocata marunt, care a fost calita intr-o tigaie. se fierb ouala, dar sa fie tari, si se coase burta stiucii(daca a fost taiata) cu o lingura se baga compozitia in pielea pestelui, si se incearca sa se aranjeze ouale(cojite) in asa fel incat sa fie inconjurate de compozitie. se coase la capat si se aseaza intr- ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 13-03-2008
  • 7230
  • 0
  • 0

Piftie de crap

Se curãþã peºtele se taie bucãþi potrivite ºi se pun împreunã cu capul într-o cratiþã cu apã cât sã le cuprindã. Se fierb apoi la foc potrivit. Se adaugã puþinã sare. Se fierb pana ce zeama a scãzut, astfel încât, luând o picãturã între degete, sã se simtã cleioase. Dacã peºtele este fiert, iar zeama nu adica nu este destul de groasa, se scoate peºtele ºi se mai lasã zeama sa scada cat trebuie. Se pune peºtele într-o farfurie prefrabil adâncã sau castron ºi ... mai mult

  • Piftii din peste
    70 minute
  • 14-03-2008
  • 2663
  • 0
  • 0

File de salau pane

Se curãþã pestele se taie capul ºi coada. Se desface în douã, în lungime. Se curãþã pielea, se scot oasele toate. Se sãreazã ºi se tine o jumãtate de orã la rece. Se dã prin fãinã si prin ou ºi pesmet ºi se prãjeºte în ulei. Se serveºte cu maionezã sau cu lãmâie. ... mai mult

  • Peste file
    30 minute
  • 14-03-2008
  • 5482
  • 0
  • 0

Ciorba de peste dunarea,partea 2a

imi cer scuze pt incurcatura dar m-am prins tarziu cum se completeaza aici...am scris tot ce nu s-a afisat in reteta anterioara.Pofta mare.E delicioasa ciorba! ... mai mult

  • Ciorba de peste
    2 minute
  • 26-03-2008
  • 3044
  • 0
  • 0

Peste fiert

Se pune apa intr-un vas (ata de multa incat fiecare bucata de peste sa poata fi acoperita in totalitate), se adauga o lamaie taiata felii (*fara coaja fiindca aceasta da gust de amarui*), si sare dupa gust. Se fierbe apa iar cand clocoteste fiecare bucata de peste se scufunda separat aproximativ un minut (pana carnea se albeste si se desprinde usor de oase) pe urma se pune intr-o tigaie incinsa in ulei si se prajeste aproximativ 2-4 minute pana pestele prinde gust de prajeala. Se poate servii c ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 07-05-2008
  • 11127
  • 0
  • 0

Conserva de peste

se curata peste(se poate opta pt duverse specii de peste) si se taie in bucati mici si se pune la fiert pt 30 minute. apoi se aseaza in borcane. Se face un amestec de otet cu apa , in proportie de 1/2. Se fierbe se adauga dafinul si sare dupa gust. Se adauga apoi peste peste. La final borncanele se capseaza. ... mai mult

  • Conserve de peste
    60 minute
  • 14-06-2008
  • 30646
  • 0
  • 0

Pastrav la gratar

Se curata pastravul si taie capul apoi se sareaza. Se lasa la rece 30 min. Se ung file-urile de pastrav cu putin ulei si se pun pe gratar pana se rumenesc. Cand sunt gata pastravii se servesc cu lamaie si usturoi. ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 14-06-2008
  • 7672
  • 0
  • 0

Peste umplut la cuptor

Se curata si se spala peste (poate fi atat peste spab cat si gras) insa sa fie putin mai mare, se sareaza apoi se unge cu unt pe exterior si daca se doreste si pe interior. Cu legumele se procedeaza la fel, se spala se taie bucatele si fac sote si cu ele se umple interiorul pestelui. Pestele se pune in tava eventual pe un staniol/folie unsa cu unt si se da la cuptor. Dupa ce pestele e rumenit se scoate se stropeste cu lamaie (cine doreste) si se garniseste cu patrunjel. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 15-06-2008
  • 22806
  • 0
  • 0

Peste prajit

Se sareaza pestele si se lasa la rece 30 min. intre timp se face pasta prin care se da pestele. Se bat ouale si se amesteca cu pesmet si sare + putina lamaie. Apoi se inveleste pestele in aceasta pasta si se prajeste in ulei. Cine doreste poate folosi ulei de masline(cei ce suporta gustul). La final se garniseste cu patrunjel. ... mai mult

  • Peste prajit
    60 minute
  • 15-06-2008
  • 5917
  • 0
  • 0

Cod la cuptor cu rozmarin

Se curata fileurile de cod de piele si oase. Se spala si se sareaza si se stropesc cu zeama de la o lamaie si se condimenteaza cu sare , rozmarin. Ai nevoie de folii de aluminiu , in care invelesti fiecare file cu cate o frunza de dafin, in prealabil foliile unse cu ulei. Le pastrezi la rece timp de 30 min. Apoi le pui intr-o tava si le dai la cuptor la foc mijlociu cam 30 min. Dupa aceea desfaci foliile de aluminiu si mai lasi pestele la rumenit inca 10 min. Se garniseste cu patrunjel si lam ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 15-06-2008
  • 8173
  • 0
  • 0

Dorada la cuptor cu legume

Se spala si se curata pestele. Se pune dorada intr-o tava unsa cu unt, Se taie cubulete rosiile, ceapa, morcovul. Se acopera pestele cu aceste legume si cu cateva rondele de lamaie. Se adauga uleiul preferabil de masline. Se sareaza si se adauga piper dupa gust. Se garniseste cu dafin maruntit. Se da la cuptor. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 15-06-2008
  • 8942
  • 0
  • 0

File macrou cu miere la cuptor

Se spala fileurile depeste, se sareaza putin si se pun la rece 30 min. Se unge o tava sau un vas de sticle, se aseaza pestele si se stropeste cu ulei de masline. Se adauga marar sau tarhon. Se pune pestele la cuptor acoperit cu o folie de aluminiu. pt 30 minute. Se zdrobeste o lamaie si se amesteca cu miere in blender. Scoti pestele si il ungi cu pasta rezultata si il mai dai la cuptor , fara folie pana se formeaza o crusta crocanta. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 18-06-2008
  • 4897
  • 0
  • 0

Crap umplut la cuptor

Se curata pestele bine. Speli si cureti legumele, tai morcovii si patrunjelul bucati, tai ardelul fasii si ceapa marunt. Se amesteca intr-un vas legumele cu 75 ml ulei cu sare si piper dupa gust. Pe o tava sa vas de sticla uns cu ulei pui un pat de legume. umpli burta pestelui cu legume i-l legi cu o ata si il asezi pe patul de legume. Apoi stropesti cu vin si dai la cuptor. din cand in cand il stropesti cu apa lasata de legume si putin vin. Dupa 30 min il intorci si il mai lasi 15 min. Prepari ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 18-06-2008
  • 18900
  • 0
  • 0

Rasol de peste cu sos de hrean

Se curata si se spala pestele, apoi se portioneaza. Se firbe intr-un vas cu ptina sare foaia de dafin si condimentele. Apoi se pun bucatile de peste si se fierb 20 min. la foc mijlociu. Se scoate rasolul si se pune la scurs pe un platou. Se curata si se rade fin hreanul. Il oparesti cu putin vin , otet si zahar. Sosul il torni peste peste si adaugi zeama de lamaie peste. ... mai mult

  • Rasol de peste
    45 minute
  • 21-06-2008
  • 7887
  • 0
  • 0