Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Reteta icre de crap

Se bat icrele de preferinta cu un mixer,initial crude, apoi se toarna putin cate putin ulei,asa cum se face o maioneza. Cand incep sa-si creasca in volum incepe sa se picure putin cate putin suc de lamaie,alternand cu picuratul uleiului. Se procedeaza astfel pana au consistenta dorita,la sfarsit se adauga ceapa taiata cat mai marunt. Se aseaza pe platou si se orneaza cu masline ... mai mult

  • Icre de peste
    20 minute
  • 11-03-2010
  • 5727
  • 0
  • 5

Ghiveci cu crap

Se curata pestele, se taie bucati, se sareaza si se lasa deoparte. Se curata legumele si se taie feliute subtiri si se pun sa fiarba cu apa si uleiul la cuptor. Cand legumele sunt aproape gata de fiert, se adauga bucatile de peste si se lasa sa fiarba impreuna. Se serveste cald sau rece. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 14-03-2010
  • 1481
  • 0
  • 5

Peste la cuptor

Se curata pestele si se spala bine. Se sareaza si se pune la rece cam 60 min. Se curata ceapa si se taie rondele. Cascavalul se razuie fin. Intr-o tava sau vas termic se pune pestele si peste se pun rosiile, ceapa, untul taiet felii si foi de dafin. Se stropeste cu ulei, vin , otet si se pun jumatate din cantitatea de cascaval. Apoi se pune piperul. Se da tava la cuptor si se lasa pana se patrunde si se rumeneste. Dupa 30 min. scoti pestele, il pui in alta tava , si peste pui sosul ramas. Pre ... mai mult

  • Peste la cuptor
    120 minute
  • 08-06-2008
  • 5493
  • 0
  • 4

Pastrav cu sos de smantana

Cureti pestii de solzi si intestine si ii speli bine.Topesti untul intr-o cratita,adaugi faina si amesteci,apoi stingi treptat cu apa,pana cand obtii un sos alb,in care incorporezi smantana si putin piper.Torni sosul in tava si asezi deasupra pestii.Ii ungi cu sos si ii presari sare si piper dupa gust.Introduci tava la cuptorul preincalzit,la foc mijlociu,ptr 40 min.Din 10 in 10 min,scoti tava si stropesti pestele cu sos si completezi cu putina apa.Cand e gata,razi deasupra cascaval si servesti ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 13-12-2009
  • 4594
  • 0
  • 4

Lin cu garnituri pescaresti

Se aleg linii de aceasi marime, se oporesc 1-2min în apa clocotita, apoi se curata de solzi,se eviscereaza, se taie capul, coada si aripioarele, se spala , se zvînta pe un servet, se sareaza si pipereaza si se lasa sa stea 1 ora. Astfel pregatit se aseaza pe o tava în putin ulei putin sofran si vin alb. Se da la cuptor 20 min stropindu-se cu sosul din tava. Separat se fierb stridiile si cozile de raci. Se aseaza pestii cît mai estetic pe un platou si se garnisesc cu midiile, scoase di carapa ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    90 minute
  • 18-12-2009
  • 4311
  • 0
  • 4

Sos ravigotte

Ouale fierte de consistenta tare se taie marunt, la fel si ceapa verde, tarhonul si sardelele. Maioneza se pune într-un castron, se amesteca cu doua linguri de apa, apoi se adauga mustarul, ouale, ceapa tarhonul, sardelele, sarea si piperul. Se amesteca lejer pâna la uniformizarea compozitiei. Sosul se serveste la preparate din peste si crustacee. Pofta Buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    45 minute
  • 20-12-2009
  • 8263
  • 0
  • 4

Cod cu ciuperci 2

Ceapa se taie in solzi si se pune la calit in untdelemn.Castraveciorii se taie felii cat mai subtiri,ciupercile la fel.Pestele se taie bucati potrivite si se sareaza.Se aseaza intr-o tava ceapa,ciupercile, castraveciorii si maslinele.Se toarna deasupra pasta de rosii diluata in vin,se presara cimbru,se sareaza si se pipereaza si se pun apoi bucatile de peste.Se ung cu sosul din tava si se dau la cuptor la foc potrivit.Se serveste rece,cu feliute de lamaie si verdeata tocata marunt. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    3 minute
  • 23-12-2009
  • 2407
  • 0
  • 4

Peste cu varza calita

Pestele curatat se taie bucati si se freaca cu sare.Vaza taiata fidelute se scurge bune si se caleste in untura.Cand este aproape gata se adauga pestele,piperul boabe,foile de dafin si se da la cuptor la foc potrivit.Cand pestele s-a patruns si a prins culoare se poate servi. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    2 minute
  • 26-12-2009
  • 5229
  • 0
  • 4

Raci rasol

In doi litri de apa clocotita cu sare se pun la fiert ceapa,usturoiul si sarea.Dupa 15 min.se adauga si racii,spalati in prealabil in mai multe ape reci.Se lasa la fiert pana se inrosesc bine,circa 10 min.Se lasa sa se raceasca in zeama in care au fiert.Se scot apoi ,se aseaza pe un platou in piramida si se decoreza cu patrunjel verde.Se servesc cu cateva linguri din zeama in care au fiert. ... mai mult

  • Retete cu raci
    3 minute
  • 26-12-2009
  • 2494
  • 0
  • 4

Peste umplut in folie de aluminiu

Pestele se curata se eviscereaza si se sareaza si sa da la rece 30 min. Legumele (rosiile, ceapa, ardei-ul si ciupercile) se spala si se taie marunt, cubulete si rondele apoi se calesc in 2-3 linguri de ulei. Acestea vor fi umplutura pestelui. Se pune pestele(cate o bucata) pe o folie de aluminiu se condimenteaza interior si exterior. Se umple pestele cu umplutura se adauga o foaie de dafin si putin vin, se unge pestele si apoi se inveleste in folie si se pune intr-o tava. Se da la ... mai mult

  • Peste la cuptor
    80 minute
  • 06-01-2010
  • 6976
  • 0
  • 4

Ciorba pescareasca

Se curata zarzavatul se taie in patratele mici si se caleste intr-o cratita cu ulei infierbantat, dupa care se pune la fiert intrun vas cu apa si sare impreuna cu pestele. Cand zarzavaturile au fiert se adauga rosiile si verdeata se mai da o data in fiert si se potriveste cu otet si se serveste cald sau rece. succes. ... mai mult

  • Ciorba de peste
    3 minute
  • 06-03-2010
  • 2768
  • 0
  • 4

Crap la protap

Se curata pestele se spala se taie in doua dea lungul sirii spinarii se sareaza si se infige fiecare parte in protap. Se aseaja protapii oblic pe pamant inclinati spre mijlocul focului . Se prajesc pe ambele parti . Cand este gata se presara peste el cimbru. ... mai mult

  • Peste prajit
    1 minute
  • 14-03-2010
  • 1798
  • 0
  • 4

Stica umpluta

Se curata stiuca. Se scoate pielea cu atentie ca sa ramâna întreaga. Cine este îndemânatic face o simpla taietura pe burta, apoi cu ajutorul unui cutit mic si nu prea taios, începe sa desfaca pielea, astfel încât la sfârsit pielea ramâne prinsa numai de cap. Se poate însa taia de la început capul, apoi se desprinde pielea la gât si se scoate de pe peste ca o manusa întoarsa pe dos. Se spala, se freaca cu putina sare si se lasa la o parte. Se desface carnea de pe oase, se trece prin ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 14-03-2010
  • 1677
  • 0
  • 4

Salau rasol

Se curata si se spala salaul. Se curata si se spala toate legumele (in afara de cartofi) si se pun la fiert in apa cu sare si piper. Dupa ce au fiert legumele pe jumate se pune pestele. Cand pestele este fiert, se lasa in apa sa se raceasca, se scoate pe o farfurie dreptunghiulara, se garniseste cu cartofi fierti, cu patrunjel verde tocat marunt, se stropeste cu zeama de lamaie si se serveste. ... mai mult

  • Rasol de peste
    2 minute
  • 14-03-2010
  • 2603
  • 0
  • 4

Ciorba de peste dunarea

Crapul si salaul, fara cap si aripioare, se curata si se portioneaza in cateva bucati, de latime potrivita. Pestele mic se curata si se lasa neportionat, dar fara cap. Se zvanta pe un stergar si se sareaza. Toate legumele, mai putin cartofii si rosiile, se toaca marunt, si se calesc in ulei, intr-o cratita, 5 min. Apoi, legumele impreuna cu uleiul in care au fost calite, se toarna intr-un ceaun mare, in 10 l de apa, incalzita in prealabil. Cand incepe sa fiarba, se adauga si cartofii taiati ... mai mult

  • Ciorba de peste
    2 minute
  • 26-03-2008
  • 6963
  • 0
  • 3

File de calcan asortat

se firb morcovi. Calcanul se prajeste in ulei cam 4 minute pe fiecare parte la foc mediu. Prajiti creveti si ii scoateti pe un servetel la scurs. Se aseaza calanul pe o farfurie. Cand morcovi sunt fierti se aseaza pe farfurie intercaland cu ardei. Asezati si crevii pe farfurie, deasupra se garniseste cu frunze de ceapa verde. stropiti cu ulei de masline sare si piper. ... mai mult

  • Peste file
    20 minute
  • 24-06-2008
  • 2709
  • 0
  • 3

Crap pane cu usturoi

Se curata crapul se sareaza si se punela rece pt 20 min. Se trec fileurile prin faina si ou, apoi prin pesmet. Se prajesc la foc mediu. Se scot pe o farfurie la scurs. Se face o pasta de usturoi , zdrodind usturoiul adaugand ulei ca pentru o maioneza. Se adauga smanatana si se amestaca bine. Intr-o farfurie se garniseste pestele cu sosul obtinut si cu lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    60 minute
  • 24-06-2008
  • 2909
  • 0
  • 3

Ciorba pescareasca

Se taie legumele - telina, ardeiul, pastarnacul,morcovul,rosiile si ceapa dupa care se pun la fiert in apa cu sare, adaugându-se si doua linguri de ulei de floarea soarelui. In ceaunul in care dorim sa facem ciorba pescareasca se fierbe foarte bine pestele mai marunt. Când acesta este gata îl scoatem si se pun la fiert cartofii. Se adauga legumele din prima oala, se completeaza cu apa dupa care se pune la fiert pestele mare taiat bucati. Se sareaza dupa gust si se acreste cu otet. Cand ... mai mult

  • Ciorba de peste
    50 minute
  • 12-09-2009
  • 5430
  • 0
  • 3