Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Salata de scoici

Se spalã cochiliile scoicilor ca sã se îndepãrteze impuritãþile, se pun la fiert într-o oalã cu apã, o jumãtate de linguriþã de coriandru uscat, tijele de þelinã, o ceapã tãiatã în jumãtãþi ºi se fierb timp de cinci minute. Se scot scoicile din supã ºi cele care nu s-au deschis se aruncã. Ceapa rãmasã se taie peºtiºori ºi se cãleºte în 50 g unt topit. Ciupercile se curãþã, se taie în felii mai groase ºi se pun peste ceapã. Se prãjesc timp de câteva ... mai mult

  • Salate de peste
    40 minute
  • 07-01-2010
  • 3511
  • 0
  • 6

Sufleu de peste

Pestele curatat si spalat se fierbe in apa cu sare, se lasa sa se raceasca si se trece prin masina de tocat carne. Se amesteca cu verdeata tocata si se incorporeaza in sosul alb preparat din lapte, faina, unt. In compozitia obtinuta se amesteca pe rand cascavalul ras, galbenusele, piperul, dupa gust sarea, si albusele batute spuma. Compozitia se toarna intro tipsie unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace . Se serveste cald cu smantana sau cu garnitura de salata verde. Succes. ... mai mult

  • Sufleruri de peste
    2 minute
  • 06-03-2010
  • 2302
  • 0
  • 6

Crap la protap

Se despica crapul si se fixeaza pe niste betisoare (se trec betisoarele prin el pe lungime). Se pune intr-o tava de aragaz, unsa cu ulei si boia dulce. Se da la cuptor si cand incepe sa sfaraie se pune deasupra usturoiul tocat fin si vinul. Dupa ce s-a fript pe trei sferturi se da sare si piper dupa gust. Se stropeste mereu cu sosul format din ulei, vin si usturoi, cand este gata se serveste fierbinte ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 12-03-2010
  • 2429
  • 0
  • 6

Peste cu legume la abur

PE o farfurie bplata asezam cateva foi de varza,rosiile,conopida si pestele dat cu sare ,piper,asezam, totul in cosul de abur(daca nu avem improvizam),punem capacul si lasam 10 minute,separat facem un sos din 6 linguri de masline,2 linguri sos de tabasco,lamaie stoarsa,parunjel,busuioc le taiem marunt,peste adaugam sare si amestecam bine pana se omogenizeaza,in farfurie se pun legumele primele apoi pestele si ultima data sosul. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 13-03-2010
  • 4098
  • 0
  • 6

Raci

Racii trebuie sa fie vii; se spala in mai multe ape si se scurg. In oala se pune numai atata apa cat ii acopera si o lingurita rasa de sare. Se pun vreo 2 catei de usturoi, o frunza de usturoi, o frunza de dafin, un fir de patrunjel, o ceapa. Se fierb la foc iute. Cand clocoteste apa, se arunca inauntru racii, cateva boabe de piper si se lasa sa fiarba numai 5 min. dupa ce au dat in clocot. Se racesc in apa in care au fiert. ... mai mult

  • Fructe de mare
    10 minute
  • 14-03-2010
  • 1554
  • 0
  • 6

Sos istria

Midiile se fierb 6 minute în apa cât sa le acopere, se racesc si se taie felii la fel si ansoa. Castravetii se curata de coaja si seminte si se taie marunt. Maioneza se amesteca cu midiile, fileurile de ansoa si castravetii. Se foloseste la preparate din peste crustacee si moluste. Pofta Bina! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    30 minute
  • 19-12-2009
  • 5417
  • 0
  • 5

Pasta de peste

Pestele,fara oase si pielite,se taie bucati,se pune la desarat in apa rece,schimband apa de cateva ori. Cartofii se coc si apoi se scobesc de miez. Pestele si miezul de cartofi rece se trec impreuna prin masina de tocat carne. Se adauga untul si zeama de lamaie si se freaca pana ce compozitia devine ca o pasta spumoasa. Acest preparat se poate folosi la sandwishuri,sau se pot consuma ca un fel de mancare. POFTA BUNA ! ... mai mult

  • Pasta de peste
    120 minute
  • 22-12-2009
  • 4068
  • 0
  • 5

Morun pe canapea

Untul se amesteca cu sare,piper si verdeata tocata fin.Pestele curatat se freaca cu sare si se pune la fript.Cand e aproape gata,feliile de franzela prajita se ung cu untul cu verdeata,se pun deasupra feliile de peste si peste peste o bucata de unt cu verdeata;se da la cuptor si se serveste foarte fierbinte. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    2 minute
  • 26-12-2009
  • 2186
  • 0
  • 5

Tocana de peste

Ceapa se taie marunt si se caleste in untdelemn.Se adauga cartofii taiati cuburi mici,rosiile si ardeii taiati in felii si 200 ml apa.Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba.Cand sunt aproape gata se adauga pestele taiat bucati,sare piper si patrunjel.Se serveste fierbinte cu smantana. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    2 minute
  • 27-12-2009
  • 3584
  • 0
  • 5

Caras a la moldova

Este o reteta pe care mama Dumnezeu s-o ierte o folosea de cate ori avea caras frumusel . Lua pestele si-l curata de toate cele apoi intr-un vas punea uleiul la incins . Cand uleiul era incins lua un caras pe care in prealabil il taia pe spate si-l trecea prin malai pana se forma o pelicula de malai pe peste . Se punea la prajit si-l lasa pana se rumenea bine .Se scotea si se punea pe platou . Se servea cald dar merge si rece cu otet cu sare sau lamaie si cu mamaliguta calda . Merge si cu paine ... mai mult

  • Peste prajit
    15 minute
  • 11-01-2010
  • 2204
  • 0
  • 5

Chiftele din peste cu sos

Se curata ceapa si se taie marunt apoi se pune intr-un vas in care uleiul se pune la stins . Se caleste bine ceapa si cand incepe ceapa sa-si schimbe culoarea se toarna peste ulei si ceapa sucul de rosii se amesteca pana da sa fiarba atunci adugam chiftele se amesteca si se la sa sa treaca doua trei clocote . Dupa clocotire se adauga cateii de usturoi taiati marunt . Se da jos dupa foc si se adauga frunzele de leustean taiate potrivit . Se presara si nu se amesteca . Se pune un capac si se lasa ... mai mult

  • Sufleruri de peste
    15 minute
  • 12-01-2010
  • 2541
  • 0
  • 5

Bors de crap

Se spala bine capatanile si se scot branhiile, iar hamsiile se curata de cap si de intestine. Se umple o oala de 10 litri pe jumatate, cu apa rece si se pune la fiert. Separat se toaca marunt ceapa si ardeiul gras, iar morcovul si telina se dau prin razatoare. Cand apa incepe sa fiarba se adauga legumele si orezul. Cand legumele sunt pe jumatate fierte, se adauga capatanile si bucatile de peste. Se adauga apoi borsul, iar cand sunt aproape fierte toate, se adauga rosiile tocate si hamsiile. Adau ... mai mult

  • Bors de peste
    60 minute
  • 23-01-2010
  • 2426
  • 0
  • 5

Rulada de peste

Spanacul tocatt marunt se caleste in ulei, se condimenteaza cu sare si piper si, cand s-a racorit, se amesteca cu urda. Se opareste fileul de peste, se intinde spanacul pe toata suprafata si se ruleaza pestele. Se leaga cu ata, se pune intr-o tava termorezistenta, se stropeste cu ulei si se da la cuptor 10-15 minute. Se serveste cu garnitura de legume fierte si sos picant ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 02-02-2010
  • 4886
  • 0
  • 5

Peste cu pasta de morcov

Se pun morcovul taiat mare la fiert intr-un vas cu apa care sa-l acopere . Se pune putina sare si se lasa sa fiarba . Intr timp se pune untul la topit intr-o tigaie si apoi se pune pestele dezosat la prajit .Pestele se condimenteaza cu sare curry si piper negru dupa gust . Se adauga putina sare si se lasa sa se prajeasca bine , sa se rumeneasca . Cand sau rumenit bine se adauga rosiile si se lasa pana pocnesc .Dar in acest timp se scoate morcovulsi se paseaza bine pana se obtine o pasta . Aceast ... mai mult

  • Pasta de peste
    15 minute
  • 08-02-2010
  • 2376
  • 0
  • 5

Caras plachie

Se curata pestele si se spala intr-o apa . Se lasa la scurs . Intr-un vas ( tigaie ) se pune uleiul si ceapa curatata si taiata mare la calit. Se lasa pana se inmoaie ceapa fara sa se arda apoi adaugam sucul de rosii . Se amesteca bine si se adauga pestele . Se completeaza cu apa sa acopere pestele . se lasa sa dea in clocot apoi se adauga sarea dupa gust si apoi zarzavatul . Se amesteca usor si se ami lasa un clocot sa nu sa se farame pestele . Se da jos de pe foc . Se serveste calda sau rece c ... mai mult

  • Plachie de peste
    15 minute
  • 24-02-2010
  • 5938
  • 0
  • 5

Salau la cuptor

Ingrediente: 4 buc salau de aproximativ 250 g 1 ardei peperoni 1 lamaie 5-6 catei de usturoi 3-4 ciuperci champignon 4 linguri ulei de masline 3 linguri ulei 2 linguri otet 50 ml vin alb 1 rosie 1 ardei gras 50 g telina 50 g ceapa foi de dafin, cimbru, paprika iute si dulce sare, piper Mod de preparare: Se curata pestii de solzi si de branhii, se eviscereaza, se spala bine si se zvanta. Se prepara o marinata din ulei de masline, otet, vin alb, foi de dafin, peperoni tocat, ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 03-03-2010
  • 2198
  • 0
  • 5

Crap umplut cu ciuperci si orez

ingrediente: Un crap de 1,5 kg 300 ml vin alb cimbru 500 g ciuperci 400 g rosii o capatina de usturoi 300 g orez sare piper ulei o ceapa lamiie mode de preparare: Crapul se curata si se spala. Ciupercile taiate felii se inabusesc in ulei, peste care se adauga orezul, ceapa taiata marunt, sare, piper, cimbru si verdeata. Cu aceasta compozitie se umple pestele, se coase pe burta si se pune intr-o tava cu ulei. Se adauga sucul de rosii, vinul, usturoiul si rosiile taia ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 06-03-2010
  • 2227
  • 0
  • 5

Paste late cu scoici

Se fierb pastele si se pune in apa un pic de ulei de masline. Dupa ce pastele au fiert se trec sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Se spala bine scoicile, cele desfacute nu sunt bune. Se pune in alta cratita ulei de masline si se pun scoicile, se acopera cu un capac si se lasa sa se deschida. Mai amestecati din cand in cand pana se deschid (se poate sa nu se deschida toate), puneti un pic de apa peste ele si totodata peste sucul lasat de ele, se lasa sa dea 2 clocote si se ... mai mult

  • Fructe de mare
    40 minute
  • 07-03-2010
  • 1056
  • 0
  • 5