Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Salau cu sos de ciuperci

Se curata peste de cap, solzi si se portioneaza. Se sarea pestele si se lasa cca. 30 min. Se curata ciupercile si se taie feli marunte. Se inabusa cu apa si 50ml ulei. Se dizolva 1-2 linguri de faina cu apa si se toarna peste ciupercile inabusite. Se lasa sosul la fiert pasa se ingroasa, iar la sfarsit se presara patrujel sare si piper.Pestele apoi sa baga la cuptor ( intr-un vas de sticla ) sau se prajeste un ulei. Se serveste cu sosul de ciuperci. Pofta buna. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 02-06-2008
  • 3481
  • 0
  • 0

Salau cu orez

Se curate pestele si se da prin faina. Se curata ceapa marunt sau cubulete. Orezul se spala si se lasa in apa rece. Se decojesc rosiile si se taie cubulete. Intr-o cratia calesti ceapa in margarina, apoi pui bucatile de peste si le calesti pe ambele parti. Scoti pestele pe o farfurie. Scurgi orezul de apa si il calesti pentru 3 min la foc mic impreuna cu ceapa si apoi adaugi rosiile. pui sarea piper , boia. Peste torni apa fierbinte cat sa acopere orezul si lasi sa scada la foc mic. Cand e gat ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 23-01-2008
  • 3174
  • 0
  • 0

Rulouri de merluciu

se curata pestele si se stropeste cu lamaie. Se macina fin nuca si se face o pasta din gogosari zdrobiti si nuca. Se ung fileurile cu pasta rezulatata, le rulezi si le prinzi cu scobitori. Se fierb rulourile in apa sarata pt 30min impreuna cu dafin, zeama de lamaie. Cartofi se fierb in coaja , apoi cand sunt gata ii cureti ii amesteci cu faina si ou , sare si piper, ii faci cocoloase si ii prajesti. Se servesc rulurile de merluciu cu cartofi bulete. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 25-01-2008
  • 3631
  • 0
  • 0

Bors de peste

Se taie marunt ceapa , patrunjalul si morcovii si se pun la fiert cu apa si orez. Intre timp se taie cartofi si dupa 20 min. se pun cartofii impreuna cu ardeiul si rosiile si se mai lasa 10 min. Apoi se adauga pestele taiat bucati. Se sareaza dupa gust. Se fierbe borsul separat. Dupa ce a fiert pestele , se acreste dupa gust , cu bors. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt si se serveste cu ardei iute. ... mai mult

  • Bors de peste
    90 minute
  • 29-01-2008
  • 5239
  • 0
  • 0

Crap rasol cu garnitura de ciuperci

Crapul se curaþa bine de solzi si maruntaie,se sareaza pe dinauntru si pe dinafara si dupa o ora se fierbe rasol(morcovi si cartofi + ceapa viaþa noua iar sa-nceapa).Se scoate si se pune pe un platou în poziþie de înot.Când aproape s-a racit complet,se toarna peste el uleiul amestecat cu foarte multa zeama de lamâie,sare si puþina apa în care a fiert pestanul. De jur-împrejur se garniseste cu ciuperci calite,amestecate bine cu sosul de mai sus. Se arunca un praf de piper si patrunjel t ... mai mult

  • Rasol de peste
    30 minute
  • 31-01-2008
  • 2518
  • 0
  • 0

Ghiveci salau la cuptor

Se curata legumele si se spala bine cu apa. Se taie morcovul, patrujnelul, fasolea telina , castravetele, ceapa, ardeii in bucati mici. Se decojesc rosiile si se taie rondele. Se pun toate legumele intru-vas de sticala si se adauga mazarea dafinul sare si piper. Se toarna ulei si se da la cuptor la foc potrivit pt 25 min. Pestele curatat de solzi si viscere se aseaza peste legume si sa mai lasa impreuna cca 30 min. Pestele se stropeste din cand in cand cu zeama de legume. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 05-02-2008
  • 2442
  • 0
  • 0

Crap la protap

Se face un foc de lemne. Se curata crapul de solzi,se taie pe burta si se scot maruntaiele si branhiile; se spala bine si apoi se sterge cu un stergar curat. Se cresteaza transversal,mai ales pe spinare.Se sareaza ,se pipereaza,se freaca cu cimbru. Se înfige crapul prin gura într-un bat mai gros,în asa fel ca vârful sa ajunga exact la coada,sub piele. Se unge cu o frunza înmuiata în ulei. Se înfige batul în pamânt la 50-60 cm de foc sau între focuri(carnea se va coace încet,sa zicem ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 31-01-2008
  • 4936
  • 0
  • 0

Somn cu unt aromat

Se curata radacina de ghimbir si se taie in bucati. Se mixeaza in blender impreuna cu untul, coriandru zeama si coaja de lamaie, sare si piper. Pasta obtinuta se pune in ceolofan , re ruleaza si se pune la frigider. Ungi o tava cu unt si pui file-urile de peste gata sarate si le dai la foc mijlociu pana la rumenire. Cand sunt gata scoti pestele pe un platou si peste fiecare fileu pui un rulou de unt aromat. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 02-06-2008
  • 2754
  • 0
  • 0

Macrou umplut cu legume

Se curata pestele bine. Speli si cureti legumele, tai morcovii si patrunjelul bucati, tai ardelul fasii si ceapa marunt. Se amesteca intr-un vas legumele cu 75 ml ulei cu sare si piper dupa gust. Pe o tava sa vas de sticla uns cu ulei pui un pat de legume. umpli burta pestelui cu legume i-l legi cu o ata si il asezi pe patul de legume. Apoi stropesti cu vin si dai la cuptor. din cand in cand il stropesti cu apa lasata de legume si putin vin. Dupa 30 min il intorci si il mai lasi 15 min. Prepari ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 06-02-2008
  • 6596
  • 0
  • 0

Stiuca umpluta la cuptor

Se curata pestele se eviscereaza si se sareaza. Se inmoiae painea in lapte, se taie marunt ceapa si se caleste putin in unt. Din miezul de paine impreuna cu ouale, stafidele sare si piper se face o compozitie cu care se umple pestele. Cine doreste mai poate sa puna si cateva legume(morcov , telina, cartof) taiaie marunt. Se da pestele la cuptor si se stropeste cu zeama de lamaie. Cand e gata se garniseste cu patrunjel. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 08-02-2008
  • 9861
  • 0
  • 0

Salau sau cod cu garnitura de broccoli

Se curata pestele se eviscereaza si se taie in 3. Se aseaza intr-o tava unsa cu unt sarat si condimentat dupa gust. In interiorul pestelui pui cate 2-3 prune si intre bucati pui felii de lamaie. Pui apa si dai la cuptor 15 min. Il scoti si il stropesti cu zeama lasata si mai lasi in 15 min. Garnitura se face din legumele pe care le fierbi cu sare , piper si condimente. peste torni o un sos din unt topit. Fierbi la foc mic si cu capac. Se servete pestele cu garnitura obtinuta ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 08-02-2008
  • 5932
  • 0
  • 0

Stiuca cu sos de legume

Se curata si se spala pestele. Se firbe peste pt 10 min. Legumele se curta se taie bucati si se curata. Se fierb 25 min la foc mic pan acand sunt cam 70% facute. Se strecoara se paseaza si se adauga sosul de rosi sare si condimente. Se aseaza pestele intr-o tava unsa cu unt, se toarna sosul peste peste si se da la cuptor pentru 20-25 min la foc potrivit ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 02-06-2008
  • 2569
  • 0
  • 0

Chiftele din peste

Se curata si se spala legumele. Se fierb pentru 20 min. Pestele se curata si se fierbe la foc mic pt 10 min. Se inmoiae painea in apa. Fulgi de porumb se maruntesc intr-un tifon si se amesteca cu pesmet. Legumele fierte, pestele si painea scursa bine de apa se dau prin masina de tocat sau la robot. Apoi se amesteca cu usturoiul facut pasta , marar si sare dupa gust. Se fac chiftelute pe care le treceti prin fulgi de porumb si pesmet si apoi se prajesc uniform in ulei. ... mai mult

  • Piftii din peste
    60 minute
  • 12-02-2008
  • 6639
  • 0
  • 0

Salata de macrou afumat

Se spala varza si se desface de foi, apoi se taie cotoarele mai groase. Se pastreaza cateva ca sa decerezi, restul le tai marunt , fideluta. Se taie fileul de peste in fasii lungi si apoi in bucatele. Ingredientele se amesteca intr-un bol si adaugi sare si condimentezi dupa gust. La sfarsit stropesti salata cu otet si ulei. ... mai mult

  • Salate de peste
    20 minute
  • 15-02-2008
  • 4906
  • 0
  • 0

Rasol de pastrav

Se curata si se spala zarzavaturile. Se fierbe : morcvul, ceapa si telina. Pana se fierb se curata pestele si cam ape cand legule sunt faucte de jumatate se pune pestele in vasul cu legume si se fierbe bine. Cand e gata se scoate pe un platou si se garniseste cu legume. Se serveste cald cu unt sau rece cu lamaie. ... mai mult

  • Rasol de peste
    50 minute
  • 05-03-2008
  • 4602
  • 0
  • 0

Supa de peste

Se curata orezul se spala si se lasa in apa rece. Se curata peste si se taie in bucati. Rosiile se decojesc si se oparesc. Apoi se taie marunt. In apa fierbinete putin sarata pui la fiert ceapa, dafin-ul, piper si rosiile. Se lasa 10 min dupa care se da la foc mic si se adauga pestele. se firebe inca 15 min. Se scoate pestele pe o farfurie, se indeparteaza dafinul si piperul si pasezi supa. Apoi se pune la fiert impreuna cu orezul. Dupa 10 min. se stinge focul si se toarna ouale batute cu seama ... mai mult

  • Ciorba de peste
    60 minute
  • 20-02-2008
  • 10247
  • 0
  • 0

Bors pescaresc

Se curata legumele(in afara de cartofi) se taie marunt si se pun la fiert in apa cu sare si piper dupa gust. Se adauga cartofii taiati cuburi si pestele mic cand aproape sunt fierte legumele. Se lasa sa fiarba circa 30 de min. impreuna cu pestele mic , dupa care se strecoara. Supa se pune din nou la fiert si , cand clocoteste , se adauga pestele mare , portionat in bucati medii. Se lasa sa fiarba circa 15 min. , dupa care se acreste cu bors. Se mai fierbe 10 min, dupa care se presara leusteanul ... mai mult

  • Bors de peste
    60 minute
  • 20-02-2008
  • 6740
  • 0
  • 0

Peste cu rosii

Pestele curatat se aseaza intr-o tava, se presara cu sare, piper si cimbru apoi se pun deasupra ardeii taiati felii si uleiul. Se dau la cuptor cca 15 minute apoi se scoate tava, se pun deasupra rosiile taiate felii, pasta de rosii diluata si vinul. Se da iar la cuptor cca 10 minute. Se serveste fierbinte, cu felii de lamaie si patrunjel tocat deasupra. Pofta buna ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    1 minute
  • 29-02-2008
  • 2568
  • 0
  • 0