Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Peste pe sare

se curata pestele se spala bine,se cresteaza cu un cutin de la cap la coada la fiecare centimetru pentru macerarea oaselor se lasa la scurs.se da bine prin sare,boia,piper.se curata cartofi in felii marisoare se spala si se pun la prajit.separat se pregatesc 8-10 catei usturoi din care se face mujdei.se pune pestele la prajit pe o tava dar pe un strat de sare si se prajesc pe ambele parti.se serveste cu mujdei si cartofi prajiti.pofta buna ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 07-02-2010
  • 4853
  • 0
  • 10

Sardele in aluat

Din faina alba, sare, 1 galbenus, ulei si putina apa se face un aluat.Se intinde o foaie ce se taie in dreptunghiuri pe care se pun cate o sardea fara oase ,apoi se ruleaza si se prajesc in ulei. Se servesc calde. ... mai mult

  • Gustari din peste
    1 minute
  • 06-03-2010
  • 1809
  • 0
  • 10

Macrou cu cascaval la cuptor

Curatati pestele,spalati-l,scurgeti-l bine de apa si presarati-l cu sare si piper.Prajiti-l in ulei,la foc mic,circa 10 minute,intorcandu-l pe toate partile.Puneti-l apoi intr-o tava,stropiti-l cu zeama de lamaie,presarati-l cu cascavalul dat pe razatoarea mare si maslinele taiate in rondele.Adaugati jumatate din cantitatea de patrunjel tocat marunt si pesmetul.Puneti tava in cuptorul incins si coaceti pestele pana cand acesta este bine facut,cascavalul s-a topit si s-a rumenit putin pe deasupra ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 16-12-2009
  • 3407
  • 0
  • 9

Supa de raci

In 2 1\2 litri apa se pun la fiert ceapa,capatana de usturoi curatata,sare si cateva fire de patrunjel verde.Racii se spala in mai multe ape,se pun la fiert in supa si se lasa sa clocoteasca 8-10 minute pana devin rosii.Se lasa sa se raceasca in supa cat sa-i acopere.In restul de supa se pune la fiert orezul ales si spalat.Se lasa sa fiearba la foc domol.Dupa ce s-au racit ,racii se scot si supa se strecoara.Carnea racilor se taie in fasii si se pune in supa.Se adauga untdelemnul si orezul fiert ... mai mult

  • Retete cu raci
    3 minute
  • 26-12-2009
  • 4109
  • 0
  • 9

Crap inabusit

Pestele se curata, se spala si se taie in bucati nu prea groase (portii); arpagicul se curata. Intr-un vas rezistent la caldura se pun bucatile de peste, se introduce printre ele arpagicul, se pun bucati de unt, se presara cu sare, piper, verdeturi tocate, se adauga vinul si se pune vasul in cuptor, cu focul mic. Cand este gata, se scot cu lopatica bucatile de peste, se asaza pu un platou, se garnisesc cu arpagicul si cu sosul din tava. Se serveste fierbinte. Cine doreste pune si zeama de lamaie ... mai mult

  • Peste la cuptor
    2 minute
  • 14-03-2010
  • 2430
  • 0
  • 9

Lipan in unt

Scoatem solzii si golim pestele.Il uscam fara sa-l fi spalat in apa.Il tavalim in faina.Topim 200gr. de unt ,din cantitatea totala,(dar fara sa se rumeneasca),intr-un vas de faianta sau sticla rezistenta la foc.Cand untul e foarte cald,introducem pestii,punem sarea,piperul si-i lasam la foc vreo 20 min.Inainte de a servi la masa,topim si restul untului,il varsam foarte cald peste peste si servim la masa chiar in vasulin care au fost pregatiti.Economia de unt e categoric in defavoarea reusitei.Po ... mai mult

  • Gustari din peste
    3 minute
  • 16-12-2009
  • 2452
  • 0
  • 8

Frigarui de peste

Pestele se curata,se freaca cu sare,piper si lamaie si se taie bucati.Se scot oasele din fiecare bucata si carnea se portioneaza in bucati cam de 5 cm,care se pun pe frigarui alternand cu feliute de slanina.Se frig la foc iute.Cand sunt gata se stropesc cu zeama de lamaie si se servesc presarate cu verdeata tocata marunt. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    2 minute
  • 26-12-2009
  • 1989
  • 0
  • 8

Marinata peste pentru iarna

Se curata pestele de solzi , se curata de maruntaie se taie in bucati daca este mai mare si se pune la prajit intr-un vas cu ulei incins. dupa ce se prajeste bine se scoate si se lasa la racit . In acest timp in alt vas se pune apa , otetul , piperul boabe cimbrul ,coriandul si sarea se poate si dupa gust care se aseaza la foc se lasa pana da sa clocoteasca . Intre timp se ia un borcan de trei litri , se taie ceapa rondele , pestele prajit se aseaza in borcan in straturi fara a fi presat ceapa s ... mai mult

  • Peste marinat
    20 minute
  • 06-01-2010
  • 72342
  • 0
  • 8

Friptura de peste la cuptor

Pestele curatat de solzi, intestine, brahii, se asaza intr-o cratita sau tava, intreg sau taiat in bucati (pe grosime), pe un soclu de zarzavat, se presaracu un virf de cutit cu piper si se unge bine cu untdelemnul.In tava se pun 4-5 linguri cu apa si 1/2 lingurita cu sare.Tava se introduce in cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute, stropindu-se pestele din cind in cind cu sosul din tava, cu care se va sara; pestele se intoarce ca sa se rumeneasca uniform si se completeaza lichidul c ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 07-01-2010
  • 8484
  • 0
  • 8

Peste

Pestele curatat se taie in jumatati si apoi in bucati de 4-5 cm, care se trec usor prin faina. Uleiul se pune intr-o cratita si cind s-a infierbintat putin se aseaza bucatile de peste. Se prajesc pe jumatate 2 minute pe fiecare parte si se scot pe farfurie. In acelasi ulei se pun imediat ceapa taiata marunt, presarata cu o lingurita de sare, lasind sa se prajeasca la foc mic pina scade apa si devine lucioasa, se adauga ardei taiati in felii subtiri cu care se amesteca 2 minute, apoi rosiile ta ... mai mult

  • Rasol de peste
    30 minute
  • 14-02-2010
  • 1732
  • 0
  • 8

Crap la cuptor cu vin

ingrediente: 1 crap 2 linguri cu varf de unt 3-4 buc. rosii 3 buc. ardei gras o lamiie 6-7 linguri de ulei 2-3 catei de usturoi 2 buc. ceapa patrunjel sare piper cimbru 1 pahar mic cu vin mod de preparare: Se curata si se spala pestele, se taie in bucati potrivite, se pune intr-o tava emailata, se presara cu sare, cimbru, piper, apoi se asterne ceapa taiata felii subtiri, combinata cu felii de rosii si de ardei. Se adauga usturoiul (mujdei), patrunjelul tocat ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 03-03-2010
  • 4300
  • 0
  • 8

Stiuca file cu maioneza

Pestele se curata de solzi, i se taie capul,coada si aripioarele,se eviscereza,se spala sub jetul de apa,se zvinta cu un servet si se scot fileurile, se sareaza si se stropeste cu suc de lamâie, dupa care se lasa sa stea jumatate de ora. Fileurile se aplatizeaza cu batatorul de snitele, se tavalesc prin faina,ou, pesmet, se prajesc în ulei încins, se tin calde pe un platou si se stropesc cu suc de lamâie. Se prepara maioneza, se adauga mustarul , otetul, cele 3 oua fierte tari tocate, patrun ... mai mult

  • Peste file
    80 minute
  • 16-12-2009
  • 3234
  • 0
  • 7

Lapti cu oua

Se scot si se spala laptii de la peste,apoi se presara cu sare si piper si se prajesc in grasime.Se aseaza pe un platou si se pastreaza calzi.Separat,din unt si oua,se pregatesc ochiurile.Se aseaza pe un platou inconjurate de lapti.Se servesc cu garnitura de salata de sfecla cu hrean. ... mai mult

  • Icre de peste
    1 minute
  • 27-12-2009
  • 4608
  • 0
  • 7

Crap la cuptor 3

ingrediente: Crap 1-1.5kg, ulei 125g, bulion 100g, usturoi 25g, rosii 1kg, lamaie 100g, vin alb 200ml, piper, sare. mod de preparare: Crapul se curata, se spala, se da sare si piper si se freaca cu usturoiul.Se aseaza intr-o tava cu ulei, in care s-a pus o bucata de pergament de dimensiuni potrivite pentru ca pestele sa nu se prinda de tava, se toarna pe deasupra bulionul subtiat cu apa si mujdeiul de usturoi si se da la cuptor, stropindu-se din can in cand cu sosul for ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 03-03-2010
  • 2664
  • 0
  • 7

Crap cu rosii la cuptor

ingrediente: 2 kg crap 1 kg rosii 100 ml ulei 100 ml vin alb o lamaie sare piper patrunjel verde mod de preparare: Se curata, se spala si se aseaza pestele intr-o tava invelit cu felii de rosii si cu feliute de lamaie fara coaja. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se toarna pe deasupra uleiul amestecat cu vin si se introduce pestele in cuptorul incins, la foc potrivit. Dupa circa 60 de minute este gata. Se scoate din cuptor si se presara cu patrunjel verde tocat fo ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 06-03-2010
  • 2295
  • 0
  • 7

Salau prajit

Salaul se curata se spala iar dupa ce i se scot oasele se taie bucati care se presara cu sare se dau prin faina si se prajesc in unt pe ambele parti. Se aseaza pe un platou si se stropeste cu zeama de lamaie si se presara patrunjel verde. ... mai mult

  • Peste prajit
    1 minute
  • 14-03-2010
  • 1666
  • 0
  • 7

Peste cu spanac

Spanacul se fierbe in apa clocotita cu sare.Se curata pestele,se sterge,se freaca cu sare si cu piper si se lasa sa stea timp de o ora ,apoi se aseaza intr-o cratita in care s-a pus spanacul si macrisul oparit.Se presara cu bucatele de unt,pesmet pisat fin si se coace intr-un cuptor incins.Se serveste cu smantana. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    2 minute
  • 25-12-2009
  • 1728
  • 0
  • 6

Peste cu sos de ciuperci

Pestele se curata si se caleste cu ceapa tocata marunt.Cand incepe sa se ingalbeneasca se adauga vinul alb,doua cani de apa,putina sare si se lasa sa fiarba domol.Ciupercile curatate se inabuse in unt,cu sare si piper.Cand sunt gata se amesteca cu smantana.Se scoate pestele pe un platou,se decoreaza cu cateva ciuperci si se serveste cu sosul de ciuperci. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    2 minute
  • 26-12-2009
  • 2185
  • 0
  • 6