Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Pastravi la gratar

Se curata pastravii, se spala , se sareaza si se usuca intro carpa. Se ung cu unt , se invelesc fiecare intro hartie alba de preferinta cu hartie pergament si se frig pe gratar, la foc nu prea mare. Cand sunt gata se scot din hartie. Se servesc cu lamaie. ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 24-04-2010
  • 5672
  • 0
  • 0

Salata de macrou cu maioneza

Pestele se curata de piele si i se scot oasele. Apoi se toaca marunt. Maslinele se taie in doua. Se adauga porumbul si maioneza, se potriveste de sare si piper si se amesteca bine toate ingredientele. Inainte de servire se lasa la frigider aproximativ 2 ore. ... mai mult

  • Salate de peste
    20 minute
  • 14-06-2010
  • 5650
  • 0
  • 0

Ciorba de peste

Se pun intr-o oala la foc ceapa tocata marunt si 2 litri de apa. Cind ceapa este aproape fiarta, se adauga ardeii taiati cubulete, rosiile curatate de pielita si pestele curatat, spalat si taiat in bucati nu foarte mari si hreanul ras. Se sareaza dupa gust. Cind pestele este bine fiert, fara sa se sfarime, se trage oala de pe foc. Se acreste cu bors sau suc de lamaie si se drege cu ou. Se toaca verdeata (patrunjel,marar,leustean) si se presara deasupra. ... mai mult

  • Ciorba de peste
    90 minute
  • 16-06-2010
  • 5648
  • 0
  • 0

Salau cu maioneza si cascaval

Spalati fileul de peste, scoateti pielea, taiati bucati medii si aranjati intr-o tava de cuptor sau un vas termorezistent.. Adaugati sare si piper dupa gust. Ungeti bucatile de peste cu maioneza. Taiati ceapa pestisori si o asezati peste maioneza. Peste ceapa presarati cascavalul ras si puneti tava la cuptor pentru 30-40 de minute. Cand se rumeneste, pestele se scoate din cuptor. Se serveste cu suc de lamaie. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 30-06-2010
  • 5648
  • 0
  • 0

Chefal la cuptor

Chefalul Se curata, se spala si se eviscereaza ; se taie în doua, îndepartînd sira spinarii se stropeste cu lamiie, se sareaza. Ciupercile Se spala bine, se toaca apoi marunt si se calesc în ulei cu putin patrujel. Se pregateste o umplutura din ciupercile racite, patrunjelul tocat marunt,telina rasa, untul, ouale toate bine zdrobite si apoi amestecare. Umplutura trebuie sa fie destul de consistenta. Într-o tava/vas termoizolant unsa in prealabil cu ulei, se aseaza pestele, pe ca ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 28-12-2009
  • 5639
  • 0
  • 0

Snitele de lapti

Albusul se bate spuma,apoi se adauga,amestecand usor si galbenusul.laptii se dau prin faina,prin ou batut ,se trec apoi prin pesmet si se prajesc.Se sareaza si se pipereaza numai dupa ce s-au prajit.Se servesc cu sos de rosii,feliute de lamaie si patrunjel verde presarat pe deasupra. ... mai mult

  • Icre de peste
    2 minute
  • 27-12-2009
  • 5626
  • 0
  • 0

Crap prajit

Feliile de crap sarate se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa asa o jumatate de ora. Apoi se trece la realizarea aluatului pentru pane obisnuit si se prajesc in ulei abundent. Zeama de lamaie scoate foarte bine mirosul caracteristic al crapului, pe care nu toata lumea il agreeaza. Feliile crocante si rumene se orneaza cu rondele subtiri de lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 18-12-2007
  • 5594
  • 0
  • 0

Pasta de peste

Se amestecã peºtele mãrunþit cu maioneza si ceapa rasa foarte fin. Se sareaza dupa gust. Se serveºte pe pâine cu masline. ... mai mult

  • Pasta de peste
    20 minute
  • 16-04-2010
  • 5592
  • 0
  • 0

Crap la tigaie

Pestele curatat de solzi, spalat bine si taiat in felii se sareaza si se pune la rece o jumatate de ora, dupa care se trece prin faina si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Cand se scot bucatile de crap se mai pune ulei in tigaie si se face rantas cu o ligura de faina. Rosiile se storc, iar zeama lor se amesteca impreuna cu otetul si se pune in tigaia de pe foc. Se potriveste sosul de condimente, se pun morcovii taiati rondele si se lasa sa fiarba pana cand se ingroasa sos ... mai mult

  • Peste prajit
    40 minute
  • 14-03-2010
  • 5560
  • 0
  • 0

Sos de sardele cu mustar

Se curata sardelele de oase se zdrobesc cu lingura de lemn si se amesteca cu mustar. Separat se amesteca 1 lingura otet cu ulei si se toarna peste pasta de sardele. succes. ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    1 minute
  • 07-03-2010
  • 5553
  • 0
  • 0

Mancare rece de peste

E preferabil sã se foloseascã peºte mare, fãrã oase, cum este somnul. Când se pregãteºte mâncarea cu ºalãu, ºtiucã, crap, peºtii se fierb pe jumãtate în apã clocotitã ºi sãratã, se despicã în douã, se scot oasele, se taie în bucãþi potrivite ºi se sãreazã. In celelalte cazuri, peºtele curãþat, spãlat, tãiat în bucãþi potrivite se sãreazã, iar dupã 10 minute se usucã pe un ºervet. Bucãþile de peºte trecute prin fãinã se prãjesc bine în ulei. în a ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 06-04-2010
  • 5529
  • 0
  • 0

Caras prajit saramura

Se curata carasii de solzi si maruntaie si scrijeala pe spate si se pun la prajit intr-un vas cu ulei incins .Se prajesc bine pana se rumenesc , apoi se scot si se pun pe un platou . In alt vas se pune apa la fiert in care se adauga sarea ardeiul iute copt taiat rondele si cimbrul( nu mult ca amaraste ).Cand da apa in clocot se pune pestele ( carasul ) prajit . Se amesteca putin , se da jos de pe foc si se adauga cateii de usturoi taiati marunt . La punerea pentru servire se presara patrunjelul ... mai mult

  • Saramura de peste
    20 minute
  • 07-01-2010
  • 5523
  • 0
  • 0

Cega la gratar

Curatam cega si o spalam fara sa-i radem solzii.Otaiem in lung,despicandu-i si capul in doua,dar lasand totusi amandoua jumatatile de cega prinse intre ele.O ungem bine cu unt si o punem sa se friga pe gratarul incins.Cand o parte este bine fripta o intoarcem si pe cealalta parte(o singura data).In timpul friptului o mai ungem cu unt.Cand e gata,o curatam repede de solzi,pielea desfacandu-se usor cat e cega fierbinte.O servim cu lamie.Pofta buna. ... mai mult

  • Peste la gratar
    2 minute
  • 19-12-2009
  • 5505
  • 0
  • 0

Peste la cuptor

Se curata pestele si se spala bine. Se sareaza si se pune la rece cam 60 min. Se curata ceapa si se taie rondele. Cascavalul se razuie fin. Intr-o tava sau vas termic se pune pestele si peste se pun rosiile, ceapa, untul taiet felii si foi de dafin. Se stropeste cu ulei, vin , otet si se pun jumatate din cantitatea de cascaval. Apoi se pune piperul. Se da tava la cuptor si se lasa pana se patrunde si se rumeneste. Dupa 30 min. scoti pestele, il pui in alta tava , si peste pui sosul ramas. Pre ... mai mult

  • Peste la cuptor
    120 minute
  • 08-06-2008
  • 5493
  • 0
  • 4

Peste cu ceapa la cuptor

Pestele se curata de solzi se eviscereaza,se spala si se presara cu sare.Se lasa sa stea 1-2 ore.Ceapa se taie solzi si se presara intr-o tava,se stropeste cu untdelemn si vin si se da la cuptor la foc potrivit pana se ingalbeneste.Din cand in cand se amesteca.Pestele si ciupercile se pun peste ceapa,se presara cu piper si se ung cu sosul din tava.Se dau la cuptor la foc potrivit.Din cand in cand se ung cu sosul care se lasa in tava.Se serveste fierbinte cu garnitura de ceapa si ciuperci alaturi ... mai mult

  • Peste la cuptor
    3 minute
  • 23-12-2009
  • 5490
  • 0
  • 2

Pastrav frantuzesc

se curata peste si se taie in doua. Se prajeste pestele, apoi se pregateste un sos marinat astfel: prajim faina cu undelemn, se adauga patrunjel si ceapa tocata, piper, sare si bulion si apa in functie de cat de moale doriti sa-l faceti. Dupa ce fierbe bine sosul se pune in el pestele si se mai da un foc de 5-10 min sa se patrunde cu sosul. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 05-03-2008
  • 5488
  • 0
  • 1

File de salau pane

Se curãþã pestele se taie capul ºi coada. Se desface în douã, în lungime. Se curãþã pielea, se scot oasele toate. Se sãreazã ºi se tine o jumãtate de orã la rece. Se dã prin fãinã si prin ou ºi pesmet ºi se prãjeºte în ulei. Se serveºte cu maionezã sau cu lãmâie. ... mai mult

  • Peste file
    30 minute
  • 14-03-2008
  • 5482
  • 0
  • 0

Ciorba pescareasca

Se taie legumele - telina, ardeiul, pastarnacul,morcovul,rosiile si ceapa dupa care se pun la fiert in apa cu sare, adaugându-se si doua linguri de ulei de floarea soarelui. In ceaunul in care dorim sa facem ciorba pescareasca se fierbe foarte bine pestele mai marunt. Când acesta este gata îl scoatem si se pun la fiert cartofii. Se adauga legumele din prima oala, se completeaza cu apa dupa care se pune la fiert pestele mare taiat bucati. Se sareaza dupa gust si se acreste cu otet. Cand ... mai mult

  • Ciorba de peste
    50 minute
  • 12-09-2009
  • 5430
  • 0
  • 3