Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Ciorba de peste cu cartofi

Intr-un vas se pun 5 l de apa. Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete; morcovii si telinele se curata, se spala si se rad pe razatoarea mica. Se pun in vas impreuna cu hreanul si se lasa la fiert. Cand sunt aproape fierte se sareaza, se mai adauga apa daca e nevoie si pestele curatat. Borsul se fierbe separat si se adauga dupa ce a fiert si pestele in ciorba. Se garniseste cu leustean. Se bat oualele cu telul si se pun in ciorba, se pune capacul sa isi lase leusteanul aroma. Se servest ... mai mult

  • Ciorba de peste
    45 minute
  • 30-04-2010
  • 5054
  • 0
  • 0

Reteta salata de icre (de stiuca sau de crap)

Urmatoarea retata este preluat-o de pe net textul nu imi apartine i-l aveam salvata pe calc in word. Dar dupa ce am testat-o si pot sa va spun ca a iesit extraordinara am zis sa o postez si pt altii. Va doresc pofta mare la cei curiosi sa o incerce. Preparare: Spalam icrele, lasandu-le sa se scurga de apa pe un tifon pus intr-o strecuratoare. Le intindem pe o farfurie si cu furculita scoatem toate pielitele. Dam sare dupa gust si le lasam sa stea. Daca le lasam pana a doua zi (ceea ce este r ... mai mult

  • Icre de peste
    30 minute
  • 11-03-2010
  • 5052
  • 0
  • 0

Scumbrie la tava

se pune scumbria pe gratar si se lasa cteva minute apoi se serveste cu mamalihga ... mai mult

  • Peste marinat
    20 minute
  • 31-05-2010
  • 4994
  • 0
  • 0

Peste umplut cu nuca si stafide

Pestele se curata, se spala si apoi se despica de-a lungul abdomenului. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in jumatate din cantitatea de ulei. Cand ceapa este aproape calita se adauga icrele, curatate de pielite. Se mai lasa aproximativ cinci minute si se ia tigaia de pe foc. Se lasa sa se raceasca si se adauga nucile macinate si stafidele. Se potriveste de sare si piper. Peste toate aceste ingrediente se adauga ouale crude si se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Se umple peste ... mai mult

  • Peste la cuptor
    90 minute
  • 30-06-2010
  • 4983
  • 0
  • 0

Fileu de macrou marinat

Macroul file se introduce intrun amestec slab de otet de vin si apa,si se pune la rece circa 8 ore.Piperul negru,coriandru,ienuparul si pimenul se zdrobesc si se presara pe fileul uscat.Deasupra se pune mararul taiat mare,care se presara putin,si sarea.Sta la marinat 24 ore.Se serveste cu inele de ceapa deasupra si cu paine pe vatra.Pofta buna! ... mai mult

  • Peste marinat
    33 minute
  • 16-12-2009
  • 4976
  • 0
  • 0

Crap in marinata

Se curata legumele si se pun sa fiarba cu vinul, otetul, piperul, sarea, cimbrul, foaia de dafin si ceapa. Intrun vas de sticla incasabila se pune pestele taiat feli se toarna sosul si se pune la cuptor sa fiarba foarte incet . Se serveste cu sosul marinat. ... mai mult

  • Peste marinat
    1 minute
  • 14-03-2010
  • 4971
  • 0
  • 0

Crap la protap

Se face un foc de lemne. Se curata crapul de solzi,se taie pe burta si se scot maruntaiele si branhiile; se spala bine si apoi se sterge cu un stergar curat. Se cresteaza transversal,mai ales pe spinare.Se sareaza ,se pipereaza,se freaca cu cimbru. Se înfige crapul prin gura într-un bat mai gros,în asa fel ca vârful sa ajunga exact la coada,sub piele. Se unge cu o frunza înmuiata în ulei. Se înfige batul în pamânt la 50-60 cm de foc sau între focuri(carnea se va coace încet,sa zicem ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 31-01-2008
  • 4936
  • 0
  • 0

Stiuca umpluta cu legume

se ia stiuca si se curata. pielea de pe stiuca trebuie luata in asa fel incat sa nu o rupem prea mult. se curata de oase si se da prin masina de tocat. dupa care se taie legumele marunt si se amesteca cu carnea si se baga in pielea de stiuca si se coase. sare piper si mirodenii se pun dupa gust. se baga intre 35-45 de minute la cuptorul incins in prealabil la foc mic. dupa ce e gata se taie felii si se serveste cald. pofta buna! ... mai mult

  • Peste la cuptor
    1 minute
  • 31-05-2010
  • 4935
  • 0
  • 0

Crap la cuptor cu sos de vin

Ingrediente: 1 crap fara cap, 1 ceasca de ulei, 1 pahar vin alb, 1 lingura bulion, usturoi, sare, piper boabe, 1 lamaie. Mod de preparare: Se curata pestele, se cresteaza in cateva locuri pe spate, se sareaza si se lasa sa stea o jumatate de ora inainte de a se pune in tava.Se prepara un sos din: 1 ceasca apa calda, 1 lingura bulion, usturoi curatat si taiat marunt, vin, sare si piper boabe. Pestele se aseaza intr- o forma, se acopera cu sosul si se introduce la cuptor pentru o ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 07-11-2008
  • 4916
  • 0
  • 0

Peste prajit

se curata pestele si se taie pe bucati de la sira spinarii spre burta la grosime de 2-3 cm,dupa care se mai taie pe marginea sirei spinarii,deci o parte are sira spinarii una nu.se condimenteaza bine si se lasa in jur de 10 minute,dupa care se da prin faina de porumb.separat se pregatesc 2-3 catei de usturoi care se piseaza bine pana devin pasta ,se pune apa si 1 lingurita de boia dulce.in uleiul incins bine,dar intotdeauna sa stiti ca prima data se pune tigaia la incins si dupa ce este gata inc ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 01-06-2010
  • 4912
  • 0
  • 0

Salata de macrou afumat

Se spala varza si se desface de foi, apoi se taie cotoarele mai groase. Se pastreaza cateva ca sa decerezi, restul le tai marunt , fideluta. Se taie fileul de peste in fasii lungi si apoi in bucatele. Ingredientele se amesteca intr-un bol si adaugi sare si condimentezi dupa gust. La sfarsit stropesti salata cu otet si ulei. ... mai mult

  • Salate de peste
    20 minute
  • 15-02-2008
  • 4906
  • 0
  • 0

File macrou cu miere la cuptor

Se spala fileurile depeste, se sareaza putin si se pun la rece 30 min. Se unge o tava sau un vas de sticle, se aseaza pestele si se stropeste cu ulei de masline. Se adauga marar sau tarhon. Se pune pestele la cuptor acoperit cu o folie de aluminiu. pt 30 minute. Se zdrobeste o lamaie si se amesteca cu miere in blender. Scoti pestele si il ungi cu pasta rezultata si il mai dai la cuptor , fara folie pana se formeaza o crusta crocanta. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 18-06-2008
  • 4897
  • 0
  • 0

Snitel de peste

Se face un aluat din 30 g faina, 3 linguri ulei, sare si apa. Se incorporeaza albusul bine batut. Pe fileurile de peste pune putina sare, se dau prin faina, apoi prin aluat si se prajesc in ulei. Se aseaza pe un platou si se garnisesc cu cartofi pai si patrunjel tocat. Separat se serveste sos de rosii, se soteaza ceapa tocata cu unt, se pun 10 g faina, sare, putin zahar, un varf de cutit de cimbru, rosiile curatate, taiate cuburi si fierte 30 minute . Se da compozitia prin sita si se amesteca c ... mai mult

  • Gustari din peste
    45 minute
  • 03-06-2010
  • 4891
  • 0
  • 0

Rulada de peste

Spanacul tocatt marunt se caleste in ulei, se condimenteaza cu sare si piper si, cand s-a racorit, se amesteca cu urda. Se opareste fileul de peste, se intinde spanacul pe toata suprafata si se ruleaza pestele. Se leaga cu ata, se pune intr-o tava termorezistenta, se stropeste cu ulei si se da la cuptor 10-15 minute. Se serveste cu garnitura de legume fierte si sos picant ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 02-02-2010
  • 4886
  • 0
  • 5

Macrou la cuptor

se cureta macroul se splata bine. macroul se pune intr-o tava/vas sticla cu putin ulei si 1 cana de apa. Morcovii ii tai bucati pe lungime , rosiile se taie rondele si se aseasa peste fiecrae macrou. Potrivesti gustul de sare si piper, pui foile de dafin si dai pestele la cuptor pentru 20-30 de minute. Intre timp, cureti cartofii, ii tai rondele foarte subtiri si-i prajesti in ulei dar sa fie in intregime bagati in ulei sau ii coci la cuptor in folie de aluminiu. Cand pestele e ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 06-12-2009
  • 4880
  • 0
  • 0

Ciorba de cap de crap

Se grijesc roşiile, ceapa, morcovul, cartofii, ardeiul iute şi se taie mărunt, zaruri. Capetele de peşte se spală scurt în apă rece . Se pune peştele la fiert, împreună cu legumele şi zarzavatul tocat, în apă cât să-l acopere. După primele clocote se spumuieşte şi se lasă să fiarbă, acoperit, 1 jumătate de oră bună. Se toacă verdeaţa. In sfârşit se sărează, se ... mai mult

  • Ciorba de peste
    40 minute
  • 13-12-2009
  • 4870
  • 0
  • 0

Crap cu legume

Se curata si se spala crapul si legumele, se sareaza si se pune la rece pt 30 min. Legumele se taie bucatele si se fierb pt 30 min. Apoi cu legumele pe jumatate firte se umple interiorul crap-ului, si se coase cu ata astfel incat legumele sa stea mai bine. Se unge o tava/vas de sticla cu unt si se aseaza pesti iar daca au mai ramas legume se aseaza in tava in jurul pestilor. Se da la cuptor pana cand pestele si legumele sunt facute. Dupa ce pestele e rumenit se scoate si se garniseste cu patr ... mai mult

  • Peste la cuptor
    70 minute
  • 12-06-2008
  • 4869
  • 0
  • 0

Peste pe sare

se curata pestele se spala bine,se cresteaza cu un cutin de la cap la coada la fiecare centimetru pentru macerarea oaselor se lasa la scurs.se da bine prin sare,boia,piper.se curata cartofi in felii marisoare se spala si se pun la prajit.separat se pregatesc 8-10 catei usturoi din care se face mujdei.se pune pestele la prajit pe o tava dar pe un strat de sare si se prajesc pe ambele parti.se serveste cu mujdei si cartofi prajiti.pofta buna ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 07-02-2010
  • 4853
  • 0
  • 10