Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Stiuca in sos picant

Curata stiuca bine, spal-o si tai-o felii de circa 3 cm grosime. Stropestele cu zeama de lamaie si presarale cu sare si piper, apoi punele intr-un castron, acopera-l cu un capac si pune-l la frifider pana ce prepari sosul. Curata, spala si toaca marunt ceapa, apoi caleste-o 4-5 minute in ulei la foc potrivit. Adauga pasta de tomate si mai caleste 1-2 minute, dupa care pune rosiile oparite, curatate de pielita si taiate in cubulete. Pune boiaua de ardei, foaia de dafin, jumatate de legatura de pa ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    45 minute
  • 10-01-2011
  • 10197
  • 0
  • 0

Crema de peste

se taie marunt fileul de peste se pune intr-un castron,se amesteca iaurtul cu telul ca sa devina cremos,ulei sare si se amesteca bine.castraveciorii se dau prin razatoare mica si se pun la scurs,taie ceapa felii foarte subtiri, toate acestea se amesteca si se toarna peste cubuletele de peste. ... mai mult

  • Gustari din peste
    20 minute
  • 25-12-2010
  • 3208
  • 0
  • 0

Caras la gratar

CARASUL se spala ,se curata de impuritati apoi se cresteaza pe ambele parti ,gratarul sa fie bine incins ,se pune si se lasa cateva minute pe o parte apoi pe cealalta,se serveste cu mamaliguta,musdei de usturoi si o sticla de vin buna. ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 03-10-2010
  • 8088
  • 0
  • 0

Somon cu paste

intr-un castron se pune faina se adauga 2oua se amesteca bine.cateva picaturi de ulei de masline si se amesteca bine.pe un blat de lemn se intinde aluatul facut si se taie fileuri de 0.5-1 cm pe toata lungimea.in apa gata fiarta se adauga pastele circa 10 minute.somonul taiat fileuri la fel ca pastele se pun la prajit circa 5 minute.cand este gata pe o farfurie se aseaza pastele si se adauga pestele.pofta buna ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    15 minute
  • 22-09-2010
  • 3112
  • 0
  • 0

Crap la cuptor

Se curata crapul, se sareaza pe dinafara si pe dinauntru si se lasa sa stea cel putin 20 minute. Se aseaza apoi intr-o tava (cratita) lunga si se pune ceapa taiata felii subtiri, usturoiul, vinul alb, uleiul, foile de dafin, piperul, bulionul de rosii si putina sare. Se unge bine pestele cu ulei, se da la cuptor si se tine cca 90 minute. Se unge din cind in cind cu sosul din tava. Daca sosul scade prea mult inainte de a fi pestele gata, se mai pune putina apa. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    120 minute
  • 12-09-2010
  • 27291
  • 0
  • 0

Crap la cuptor

reteta simpla. dupa curatire spalare si tot ce stim mai departe,se taie si se ambaleaza in folie de staniol si se baga in cuptorul bine incalzit in jur de 20 minute.din cauza temperaturi grasimea se scurge si avem parte numai de carne macra.se serveste cu cartofi ,mazare si cu tot ce avem pofta . ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 03-09-2010
  • 14463
  • 0
  • 0

Pasta de peste

Se caleste ceapa si morcovul intr-un litru de ulei,se fierbe pestele si se arunca oasele mari,restul se da prin masina de tocat. Tot prin masina de tocat se da si gogosarii curatati de miez si taiati marunt.Se amesteca cu ceapa si morcovul si se lasa la foc mic pana se elimina toata apa.Amestecul se lasa la racit un pic si apoi se toarna cald in borcane,dupa care se da la bain-mare.Va asigur ca va veti linge pe degete.E o reteta pe care o urmaresc de cativa ani de la un pescar mai in varsta si s ... mai mult

  • Pasta de peste
    6 minute
  • 30-08-2010
  • 32986
  • 0
  • 0

Pastrav la cuptor

Se spala bine pestele si se sterge cu un prosop de hartie. Se condimenteaza dupa preferinta(cu boia sau condiment pentru peste) si se stropeste bine cu zeama de lamaie Patrunjelul si mararul tocate nu foarte fin, se amesteca cu untul si cu hreanul. Pe o folie mare de aluminiu (in care se va impacheta pestele la final)se pune putin ulei si deasupra o treime din verdeturile preparate mai sus, in burta pestelui alta treime, iar restul deasupra. Se mai stropeste cu zeama de lamaie si se inveleste ... mai mult

  • Peste la cuptor
    90 minute
  • 25-08-2010
  • 11860
  • 0
  • 0

Saramura a la liviu

se eviscereaza macroul si se inveleste in staniol dupa care se pune pe gratar langa rosiile puse mai inainte ,usturoiulse piseaza,ardeiul,mararul si patrunjelul se toaca marunt ,cand rosiile sau copt se ia se decojesc si se pun intr-o craticioara si se paseaza bine dupa care se adauga usturoiul,mararul si patrunjelul se toarna peste doua sute ml de vin alb secsi se amesteca ,pestele copt se scoate din folia de aluminiu si se aseaza pe un platou mai adanc dupa care se toarna compozitia de mai sus ... mai mult

  • Saramura de peste
    45 minute
  • 31-07-2010
  • 13705
  • 0
  • 0

Caras prajit

vreau sa va zic mai mult de un stil de prajit peste cu oase decit dacit sa va descriu ceva reteta banala.cureti pestele de solzi si mate iar exteriorul pestelui il crestezi adinc pina la oase de la cap pina la coada din 3 in 3 milimetri astfel se prajesc oasele alea mici care iti stau in git si poti in sfirsit sa minci un peste fara sa te ineci.in rest e banal sarezi pestele cu o juma de ora inainte si-l tavalesti in faina sau malai inainte sa-l pui in uleiul incins.o sa vedeti diferenta! ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 28-07-2010
  • 9729
  • 0
  • 0

Peste umplut cu nuca si stafide

Pestele se curata, se spala si apoi se despica de-a lungul abdomenului. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in jumatate din cantitatea de ulei. Cand ceapa este aproape calita se adauga icrele, curatate de pielite. Se mai lasa aproximativ cinci minute si se ia tigaia de pe foc. Se lasa sa se raceasca si se adauga nucile macinate si stafidele. Se potriveste de sare si piper. Peste toate aceste ingrediente se adauga ouale crude si se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Se umple peste ... mai mult

  • Peste la cuptor
    90 minute
  • 30-06-2010
  • 4983
  • 0
  • 0

Salau cu maioneza si cascaval

Spalati fileul de peste, scoateti pielea, taiati bucati medii si aranjati intr-o tava de cuptor sau un vas termorezistent.. Adaugati sare si piper dupa gust. Ungeti bucatile de peste cu maioneza. Taiati ceapa pestisori si o asezati peste maioneza. Peste ceapa presarati cascavalul ras si puneti tava la cuptor pentru 30-40 de minute. Cand se rumeneste, pestele se scoate din cuptor. Se serveste cu suc de lamaie. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 30-06-2010
  • 5648
  • 0
  • 0

Peste prajit

se curata pestele si se spala bine.separat se pregateste mujdeiul de usturoi cu putin boia dulce.cand uleiul este gata incins se adauga bucatile de peste care anterior au fost crestate din cm in cm pentru o mai buna patrundere a uleiului sa se prajeasca mai bine.se serveste ca mamaliguta taiata la ata ca in oltenia. ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 27-06-2010
  • 10355
  • 0
  • 0

Somn pane

Se taie pestele in felii de 2-3 cm.Intr-o farfurie se bat ouale si inalta punem faina de malai.Se poate folosi si faina de grau dar crusta nu va mai fi atat de crocanta.Luam fiecare bucata de peste si o dam prin malai, apoi ou si iar malai. Dupa aceea, prajim fiecare bucata in suficient ulei.Este bine sa schimbam uleiul dupa fiecare rand de peste, deoarece malaiul ars care ramane in tigaie este destul de greu la stomac si, in plus, schimband uleiul, bucatile de peste pane vor fi aurii. Se scoat ... mai mult

  • Peste prajit
    60 minute
  • 26-06-2010
  • 6190
  • 0
  • 0

Peste cu

Puneti la fiert orezul in 250 ml apa cu putina sare, impreuna cu 1 lingura ulei, amestecand sa nu se prinda. Intr-un castron, amestecati faina cu busuiocul si piper dupa gust. Spalati fileurile de peste, le uscati si le taiati in 2-3 bucati, pe care le treceti prin amestecul pregatit. Caliti pe ambele parti bucatile de peste in uleiul ramas, incalzit intr-o tigaie inalta cu marginile curbate(teflonata). Intre timp, curatati si spalati ardeii. Ii taiati in fasii subtiri, dupa care ii adaugati ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 16-06-2010
  • 2951
  • 0
  • 0

Salau cu sos de vin

Pestele se curata si se stropeste cu zeama de lamaie. Carnea afumata se taie cubulete si se pune la fript, apoi se pun la fript fileurile de peste, pe fiecare parte cate 3 minute pina primesc o culoare maronie. Se toarna vinul, se pune capacul si se frige la foc mic, inabusit, timp de 10 minute. Se scoate pestele, se sareaza usor si se tine la cald pe o plita incalzita in prealabil. Se amesteca gelatina in apa si se adauga la zeama fripturii dupa care se da citeva clocote. Se pune galbenusul in ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    75 minute
  • 16-06-2010
  • 3170
  • 0
  • 0

Peste cu miez de nuca

Pestele se curata si se spala, se indeparteaza capul si aripioarele, se taie felii mari si se pune la fiert cu apa calda cat sa-l acopere si se sareaza. Se lasa sa fiarba la foc mic cca 15 minute. Se ia vasul de pe foc si se lasa la cald. Separat se pregateste sosul: hreanul se da pe razatoarea mica, se pune intr-un vas adanc, unde se amesteca cu miezul de nuca. Peste amestec se pune miezul de la cele doua felii de paine proaspata bine faramitat si smantana.Amestecul se sareaza dupa gust, se ind ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 16-06-2010
  • 2822
  • 0
  • 0

Ciorba de peste

Se pun intr-o oala la foc ceapa tocata marunt si 2 litri de apa. Cind ceapa este aproape fiarta, se adauga ardeii taiati cubulete, rosiile curatate de pielita si pestele curatat, spalat si taiat in bucati nu foarte mari si hreanul ras. Se sareaza dupa gust. Cind pestele este bine fiert, fara sa se sfarime, se trage oala de pe foc. Se acreste cu bors sau suc de lamaie si se drege cu ou. Se toaca verdeata (patrunjel,marar,leustean) si se presara deasupra. ... mai mult

  • Ciorba de peste
    90 minute
  • 16-06-2010
  • 5648
  • 0
  • 0