Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Icre

Icrele proaspete, fara sa se spele, se sareaza putin, se lasa 2-3 zile la frigider si apoi se pregatesc. La congelator, se pot pastra in acest fel in punga timp indelungat. Icrele proaspete se pun intr-un castron, impreuna cu o lingurita zeama de lamiie sau 5-6 picaturi de otet sau o lingurita rasa de mustar, se bat bine cu furculita dupa care incepe turnarea untdelemnului, ca sa se lege. Nu se pune nici franzela, nici gris, deoarece le denatureaza gustul si aspectul. Substanta acra emulsioneaza ... mai mult

  • Icre de peste
    20 minute
  • 03-05-2010
  • 8803
  • 0
  • 0

Salata de peste marinat

Se fierb cartofii in coaja si apoi se curata si se feliaza. Ceapa rosie se curata si se taie rondele subtiri. Se amesteca toti cartofii cu frunzele de salata, bucatile de peste marinat si cu rondelele de ceapa. Cu uleiul de masline, mustar, sare si un pic de otet (o parte otet, trei parti ulei) se prepara un sos care se toarna peste celelalte ingrediente. Pofta buna! ... mai mult

  • Gustari din peste
    30 minute
  • 02-05-2010
  • 3699
  • 0
  • 0

Crap cu sparanghel

Feliile de crap sarate se rumenesc in 40 g unt, apoi se asaza intr-un vas termorezistent si se acopera cu urmatorul sos: sparanghelul curatat si taiat in bucati cat degetul se fierbe pana devine moale in apa sarata si indulcita (putin). Cu untul ramas se pregateste din faina un rantas deschis la culoare, care se stinge cu apa in care a fiert sparanghelul, astfel incat sa se obtina un sos dens. La acesta se adauga smantana, sparanghelul scurs de apa si untul in care s-a prajit pestele. Sosul ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 01-05-2010
  • 2341
  • 0
  • 0

Felii de crap la cuptor

Intr-un vas termorezistent, uns cu putin unt, se asaza feliile de crap sarate si date prin faina amestecata cu boia. Pe fiecare felie, se pune cate o bucatica de unt, apoi se dau la cuptor pana devin crocante. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 01-05-2010
  • 3905
  • 0
  • 0

Crap la cuptor

Se curata pestele si se spala. Legumele se taie felii. se unge un vas termorezistent cu ulei si se pune un strat de morcovi taiati rondele. Pestele se condimenteaza cu sare si piper si il punem peste stratul de morcovi. In interior se pun 4-5 felii de rosii, 2 felii de ceapa si 2-3 felii de lamaie. Restul legumelor le asezam langa peste si deasupra. Stropim cu putin ulei de masline si bagam la cuptor aprox 30-40 min. Se incearca cu o furculita, daca intra usor in carne inseamna ca este facut. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 01-05-2010
  • 3187
  • 0
  • 0

Plachie de crap cu cartofi

Se curata cartofii, se taie rondele, se sareaza si se asaza intr-un vas termorezistent, uns cu ulei. Cartofii se acopera cu ardeii taiati rondele, rosiile si ceapa, bucati de unt; se dau la cuptor o jumatate de ora. in acest timp, crapul se impaneaza cu slanina Se da prin faina si se asaza deasupra cartofilor fripti, in pozitie de inot, timp de 35 de minute, apoi se adauga smantana si se lasa in cuptor la rumenit. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 01-05-2010
  • 3169
  • 0
  • 0

Spinare de crap impanata

Crapul se cresteaza paralel pe cele doua parti, de-a lungul spinarii si crestaturile se impaneaza cu slanina taiata felii. Pestele impanat si sarat se asaza intr-un vas termorezistent, se adauga smantana si bucatile de unt deasupra, se da la cuptor 30-50 de minute, dupa marimea pestelui (este foarte bun si somnul).Partea de pe burta se poate folosi la ciorba. Se serveste cu cartofi piure. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    75 minute
  • 01-05-2010
  • 1791
  • 0
  • 0

Parjoale de peste

Mod de preparere: legumele se curata si se fierb in apa cu sare, ceapa se innabusa in ulei cu apa si se lasa sa se raceasca. Pestele cu legumele fierte si ceapa inabusita, se trece prin masina de tocat cu sita deasa. La compozitie se adauga oul, usturoiul taiat marunt, verdeata taiata marunt, piperul si sarea. Se amesteca compozitia pentru a se omogeniza. Din compozitie se formeaza chiftelute sub forma de sfera, se dau prin faina si se prajesc in uleiul infierbantat. Se servesc cu garnitura la a ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 01-05-2010
  • 6333
  • 0
  • 0

Sufleu de peste

Se spala pestele, se curata de pielita si de oase si se taie in bucati mici. Din unt, faina si lapte se prepara, prin fierbere, un sos alb. Se amesteca sosul, galbenusul, sarea, zeama de lamiie, pestele si albusul batut spuma. Se pune compozitia intr-o forma unsa cu putin unt si se fierbe in cuptor la bain-marin, 40 de minute. ... mai mult

  • Sufleruri de peste
    20 minute
  • 30-04-2010
  • 1837
  • 0
  • 0

Bors de peste pe balta

Aceasta reteta de bors pescaresc este una aparte. Prin ce ? Poate prin simplitate, cat si prin gust. Daca borsul este facut direct pe balta, totul devine si mai placut. Ce pesti fac sa iasa borsul foarte bun ? Obligatoriu caracuda, platica, crap, vaduvita, biban, caras, rosioara , somn , stiuca, mreana. Sunt prea multi pesti ? Nu va zgarciti sunteti doar pe balta, dragi pescari, rezultalul unui bors bun depinde de voi! Pe scurt este vorba despre. Se curata 5-6 kg de peste din spec ... mai mult

  • Bors de peste
    40 minute
  • 30-04-2010
  • 3614
  • 0
  • 0

Ciorba de peste cu cartofi

Intr-un vas se pun 5 l de apa. Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete; morcovii si telinele se curata, se spala si se rad pe razatoarea mica. Se pun in vas impreuna cu hreanul si se lasa la fiert. Cand sunt aproape fierte se sareaza, se mai adauga apa daca e nevoie si pestele curatat. Borsul se fierbe separat si se adauga dupa ce a fiert si pestele in ciorba. Se garniseste cu leustean. Se bat oualele cu telul si se pun in ciorba, se pune capacul sa isi lase leusteanul aroma. Se servest ... mai mult

  • Ciorba de peste
    45 minute
  • 30-04-2010
  • 5054
  • 0
  • 0

Plachie taraneasca

Crapul se curata de solzi,intestine,se spala si se cresteaza pe ambele parti dupa numarul de portii dorite si se freaca cu putina sare.Se poate adauga in tava intreg sau bucati. Ceapa se taie pestisori,se pune intr-o tigaie cu o cescuta cu apa si se inabusa pana devine sticloasa.Se adauga ardeii taiati cubulete sau pestisori,usturoiul tocat marunt sau zdrobit,rosiile taiate marunt,suc de rosii,o parte din patrunjel tocat marunt(restul se pastreaza pentru la sfarsit),se amesteca bine,dupa care s ... mai mult

  • Plachie de peste
    2 minute
  • 29-04-2010
  • 9868
  • 0
  • 0

Ton cu usturoi si verdeata

Tonul congelat se portioneaza in 6 bucati de aproximativ 200 gr fiecare si se unge fiecare bucata cu putin ulei de masline, pe ambele parti. Patrunjelul se toaca marunt, iar untul se topeste la bain-marie. Bucatile de peste se sareaza, se pipereaza si apoi se tavalesc intai prin untul topit, apoi prin patrunjelul tocat. Se impacheteaza fiecare bucata in folie de aluminiu si se pune intr-o tava mare, la cuptorul incins, timp de 20 minute. Se serveste cu sote de legume. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 29-04-2010
  • 2166
  • 0
  • 0

Mancare de peste

Pestele se zvanta si se taie in bucati cat sa incapa in gura. Albusul de ou se bate spuma, se amesteca bine sarea, toate condimentele si amidonul alimentar. Bucatile de peste se dau mai intai prin albusul de ou, apoi prin amestecul de condimente. Uleiul se infierbanta intr-un vas si se parjesc in el pe rand bucatile de peste pana devin galben-maronii. Se lasa sa se scurga pe un servet de hartie. ... mai mult

  • Gustari din peste
    45 minute
  • 28-04-2010
  • 1725
  • 0
  • 0

Saramura de somn

Se freaca pestele cu sare grunjoasa si se prajeste pe plita sau pe gratar. Intre timp se fierbe apa cu o lingurita de vegeta si se toarna intr-un castron peste usturoiul pisat, cimbru si patrunjelul tocat. Pe masura ce s-au facut bucatile de peste se scot si se pun in zeama. Se lasa sa se raceasca. Pentru cine prefera o varianta mai condimentata, se adauga ardei iute taiat feliute subtiri la zeama. ... mai mult

  • Saramura de peste
    40 minute
  • 28-04-2010
  • 9826
  • 0
  • 0

Salata de somon afumat

Salata se spala si se desface in foi. se pastreaza cateva felii de decor restul se taie fideluta. Fileul de peste se taie felii. Se amesteca ingredientele intr-un bol si se stopesc cu ulei si otet. Apoi se aseaza peste foile de salata. Se pot adauga felii de gogosar si otetul se poate inlocui cu zeama de lamaie. ... mai mult

  • Gustari din peste
    20 minute
  • 28-04-2010
  • 1608
  • 0
  • 0

Crap

se pune crapul si legumele la gratar,dupa ce crapul este facut treceti legumele in locul pestelui pe gratar ardei gras cateva bucati 8 si rosii,apoi fie le manacati cu pestele pur si simplu sau tocate marunt ca un fel de pasta. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 28-04-2010
  • 1958
  • 0
  • 0

Somn la gratar

Se curata pestele, se spala. se taie in doua dea lungul sirii spinarii, se sareaza si se lasa sa stea la rece 1 ora. Se sterge cu o carpa uscata se da prin faina si se frige pe gratar. se serveste stropit cu zeama de lamaie, vin alb si patrunjel verde tocat marunt. ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 27-04-2010
  • 7766
  • 0
  • 0