Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Peste cu cartofi

Se spala pestele si se stropeste cu zeama de lamaie. Se curata ceapa si ardeii, se taie cartofii felii, ceapa marunt si ardeii fasii. Se caleste ceapa, se pun cartofii felii si dupa 5 minute si ardeii. Se unge pestele cu mustar, se taie bucati potrivite, se presara cu sare si piper, se adauga peste legume si se lasa sa se inabuse 5 minute, la foc mediu. Se bat ouala cu vinul, sare, piper si boia, se pune totul deasupra pestelui si legumelor si se mai lasa pe fo cateva minute. La final se adauga ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 23-04-2010
  • 1842
  • 0
  • 0

Tocana de crap ii

CRAPUL DUPA CE S-A SPALAAT se baga la prajit cateva minute 10 mai exact apoi separat se face tocana din ceapa rosii,ardei si verdeata,se serveste langa peste cald. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 23-04-2010
  • 2059
  • 0
  • 0

Raci la gratar ii

se baga mai intai racii la fiert o jumatate de ora apoi se scot,bineinteles rosii,se desfac de picioare si de mijloc apoi restul se pune ,inscusiv coada pe gratar,se tine cam 3 minute dupa care se da cu putin ulei peste ,duar o picatura, se serveste cald cu rozmarin si menta. ... mai mult

  • Retete cu raci
    35 minute
  • 23-04-2010
  • 7286
  • 0
  • 0

Fructe de mare

Pregatiti fructele de mare. Decorticati crevetii si indepartati-le vena neagra de pe spate, spalati sub jet de apa rece inelele de calmar. Aruncati scoicile care sunt desfacute; frecati cu o periuta cochiliile celor ramase si indepartati “mustatile”. Puneti scoicile in apa rece cat sa le acopere si lasati-le pana vine momentul sa le folositi. Curatati ghimbirul si dati-l prin razatoare sau taiati-l fin cu un cutit bine ascutit. Puneti-l apoi untr-un castron cu usturoi, ardeii iuti s ... mai mult

  • Fructe de mare
    50 minute
  • 23-04-2010
  • 2015
  • 0
  • 0

Scrumbie la gratar

Se curata scrumbiile, se inlatura capul, se golesc de intestine si se spala. Se sareaza pe toate partile, sa lasa cu sarea pe ele cateva minute, apoi se ung cu ulei si se invelesc in folie de aluminiu. Se pun pa gratar, se frig la foc potrivit si se servesc calde, stropite cu zeama de lamaie si acoperite cu verdeata tocata marunt. Pentru peste se foloseste patrunjelul verde care ii da un foarte bun gust. ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 23-04-2010
  • 2115
  • 0
  • 0

Pizza cu peste

Se face aluatul framantand faina cu drojdia dizolvata in apa calda, adaugand putina sare si putin busuioc sau oregano, iar in final cateva grame de ulei. Fierbeti cartofii si radacina de patrunjel. Dupa ce se racesc taiati-le in cubulete mici. La fel procedati si cu cei doi castraveti murati pe care ii si stoarceti de zeama. Fierbeti pestele - cantitatea dorita, sunt suficiente, spre ex. , 2 cutii de ton - si-i indepartati oasele (ori cumparati-l file gata curatat). Bateti bine cele 2 oua cu b ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    90 minute
  • 23-04-2010
  • 1890
  • 0
  • 0

Piftie de crap

Se curata, se spala si se taie pestele in bucati, care se pun la fiert impreuna cu capul de la care s-au scos branhiile. Trebuie pusa numai atata apa cat sa cuprinda pestele, la care se adauga sare, piper boabe, zaharul, ceapa si o radacina de patrunjel si se fierbe foarte lent ½ ora. Cand pestele este fiert se scoate, se asaza intr-un castron si se acopera cu un servet umed (ca sa nu se usuce carnea pana se va turna zeama). Daca se constata ca zeama in care a fiert pestele nu este suficient de ... mai mult

  • Piftii din peste
    60 minute
  • 23-04-2010
  • 3419
  • 0
  • 0

Crap umplut cu orez

Se curata pestele de solzi, se despica in lung pe sira spinarii care se scoate si tot pe acolo se scot intestinele, icrele sau laptii (fara sa se taie pe burta). Apoi se scot urechile si osul amar. Dupa ce se spala, pestele se usuca cu un servet, se sareaza si se lasa sa stea pana se pregateste umplutura. Se toaca marunt ceapa, se inabusa in ulei si cand s-a rumenit se adauga orezul spalat si bine scurs de apa si se lasa sa se prajeasca cateva minute, dupa care se stinge cu zeama de peste sau de ... mai mult

  • Peste la cuptor
    90 minute
  • 23-04-2010
  • 2435
  • 0
  • 0

Oblete cu rosii

dupa ce obletele s-a pus pe gratar se ia intr-un castron si se face un fel de salata din rosii cu cele mentionate mai sus ,se serveste langa peste. ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 22-04-2010
  • 1950
  • 0
  • 0

Pangasius cu legume

Se aseaza fileurile de peste intr-un vas termorezistent. Se stropesc fileurile cu suc de lamaie si se presara cu sare si piper. Se fierb impreuna cu sucul de mere si vinul alb, aproximativ 10 minute, ceapa, usturoiul, ardeii si telina taiate cubulete mici, pana se inmoaie bine. Se adauga amestecul de legume peste peste si se dau la cuptorul preincalzit, aproximativ 30 de minute. Se aseaza pestele cu legume pe farfurii si se presara cu seminte de susan. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 21-04-2010
  • 3070
  • 0
  • 0

Salau cu legume

Salaul curatat si spalat bine se taie in bucati potrivit de mari,care se sareaza,se trec prin faina si se prajesc usor in ulei.Se toaca ceapa si se prajeste usor in ulei, turnandu-se si o ceasca cu apa.Se lasa sa fiarba la foc potrivit dupa care se trece prin sita impreuna cu rosiile fierte si decojite.Sosul obtinut se toarna intr-un vas,se pune la fiert,adaugandu-se apoi maslinele carora li s-au scos samburii, caperele, morcovul fiert si taiat in bucatele, arpagicul curatat si calit in ulei. L ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 21-04-2010
  • 2055
  • 0
  • 0

Salau cu busuioc

Se curata salaul si se spala. Pestele se unge apoi cu unt si in exterior dar si in interior, se da cu sare si piper apoi se pune intr-o tava pe un pat de frunze de busuioc. Se pun frunze de busuioc si in interiorul pestelui si se acopera tot cu frunze de busuioc. Turnati vinul peste salau, smantana, si presarati un strat de pesmet. Se tine in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10-15 minute. Se serveste cald. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 21-04-2010
  • 2679
  • 0
  • 0

Crap cu hrean si smantana

Pestele se curata si se spala, se indeparteaza capul si aripioarele, se taie felii mari si se pune la fiert cu apa calda cat sa-l acopere si cu sarea necesara. Cand este gata (este nevoie doar de 15 minute de fierbere la foc mic) se ia vasul de pe foc si se lasa la cald. Separat se pregateste sosul: hreanul se da pe razatoarea mica, se pune intr-un vas adanc, unde se amesteca cu nucile macinate. Peste amestec se pune miezul de la doua felii de paine proaspata bine faramitat si smantana. Amestecu ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 21-04-2010
  • 2274
  • 0
  • 0

Marinata de peste

Pestele se curata, se spala si se usuca intr-un prosop uscat. Se da prin faina si se prajeste in ulei incins. In uleiul ramas se prajeste faina ramasa si se stinge cu sucul de rosii. Se adauga otetul, sarea si 2-3 foi de dafin. Se lasa sa dea in clocot, impreuna cu pestele prajit. Se pune intr-un borcan si se capseaza. Se poate consuma in cca 7 zile, dupa ce otetul a inmuiat oasele de la peste. Se serveste rece cu cateva felii de lamaie. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 21-04-2010
  • 2134
  • 0
  • 0

Crap pane

Se curata pestele, se spala, se sareaza si se lasa sa stea 10 minute.se usuca cu un servet curat, se da prin oul batut cu o lingura de lapte, prin faina, apoi din nou prin ou si prin pesmet. Se tine pestele cu o mina de cap, iar cu cealalta mina de coada si se tavaleste bine prin pesmet, astfel incit sa fie peste tot si uniform imbracat in pesmet. Se prajeste in ulei incins, la foc mic, pentru ca sa se rumeneasca frumos, fara sa se arda. Se asaza pe farfurie Se garniseste cu lamiie taiata sfertu ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 21-04-2010
  • 1702
  • 0
  • 0

Borsuri de peste

Borsul ce urmeaza se prepara relativ usor. Se fierbe zarzavatul taiat fire lungi si ceapa taiata marunt, in apa cu sare. Se adauga borsul, dupa ce zarzavatul este bine fiert, apoi bucatile de peste, care mai intii au fost frecate cu sare. Se fierbe la foc potrivit, sa nu se sfarime pestele. Se mai adauga felii de rosii sau bulion. Borsul de peste Se poate servi rece sau cald, dupa gust, cu patrunjel si leustean. Se poate adauga si o cescuta de orez, care se fierbe odata cu zar ... mai mult

  • Bors de peste
    40 minute
  • 21-04-2010
  • 2879
  • 0
  • 0

Nisetru prajit

Se curata nisetru si se taie feli. Se sareaza si se lasa sa stea o jumatate de ora. Se pune uleiul la infierbantat intro tigaie. Se usuca pestele intro carpa curate si se prajeste pe o parte si pe alta. Se serveste cu garniture de cartofi fierti si feli de lamaie. Se poate prajii si dat prin faina. ... mai mult

  • Peste prajit
    1 minute
  • 20-04-2010
  • 1757
  • 0
  • 0

Fileu de salau pane

Se curata un salau mijlociu. Se taie capul si coada si se desface in doua, in lungime. Se curata de piele si se scoate sira spinarii, cu grija, sa nu mai ramana oase. Se taie in bucati potrivite, se sareaza si se lasa sa stea 10 minute. Se dau bucatile prin faina, apoi prin ou si pesmet si se prajesc in ulei fierbinte. Se servesc cu sos maioneza. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    1 minute
  • 20-04-2010
  • 2464
  • 0
  • 0