Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Bors cu perisoare

Cureti si 2 morcovi, 2 cepe, 1 radacina de patrunjel, 2 ardei grasi. Le tai cuburi foarte marunt si le pui sa fiarba in apa rece cu sare. Dupa ce au fiert legumele pui pestele si lasi sa fiarba si la 10 minute adaugi borsul. Pui faina in amestecul pentru perisoare pana ce carnea tocata are un aspect legat astfel incat sa poti forma perisoarele. Iei cu lingurita din amestec, formezi perisoarele intre palme si le pui deoparte. Dai focul mic, pui perisoarele usor (una cate una) si lasi sa ... mai mult

  • Bors de peste
    40 minute
  • 15-04-2010
  • 1937
  • 0
  • 0

Ciorba de peste

Se lasa la fiert pina se fierb si legumele si pestele se desprinde de pe oase. Se face zeama de dres din: - 2 linguri smantana - 2 linguri otet - 1 ou crud - batut bine Inainte de ultimul clocot se adauga zeama de dres si se mai lasa la fiert inca 2-3 minute sa se lege oul. Dupa oprirea focului se adauga 2-3 maini de leustean proaspat. Zeama se strecoara si se serveste intr-un vas de ceramica. Bucatile de peste se pun pe un platou si se servesc linga oala de zeama. Se face si un mujdei ... mai mult

  • Ciorba de peste
    30 minute
  • 15-04-2010
  • 3706
  • 0
  • 0

Peste a la grec

Se prajesc in ulei bucatile de peste date prin sare si faina si se asaza intr-o farfurie adinca sau intr-un castron. Se limpezeste uleiul ramas de la prajit si se scurge intr-o ceasca. Se mai adauga 1-2 linguri de ulei crud, patrunjelul tocat foarte marunt si zeama de lamiie. Se pune totul intr-un castron, se bate bine cu o furculita si se toarna peste peste. Se recomanda ca acest fel de mincare sa se pregateasca cu citeva ore inainte de a-l servi la masa, astfel ca pestele sa poata fi tinut cit ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 15-04-2010
  • 1821
  • 0
  • 0

Rasol de peste

Slanina de porc se taie in bucati marunte si se prajesc in tigaie impreuna cu ceapa curatata si taiata felii. Se adauga cartofi curatati si taiati felii rotunde, se pune sare si piper si se stinge totul cu 1 pahar de apa. Se acopera cu capac si se lasa sa fiarba 5 minute la foc mic. Dupa aceea pestele curatat si taiat se pune peste cartofi si se fierbe pina este gata. Cind se servesc la masa, bucatile de peste se asaza pe un platou incalzit se garnisesc in jur cu cartofi si se presara cu patru ... mai mult

  • Rasol de peste
    50 minute
  • 15-04-2010
  • 3725
  • 0
  • 0

Salau cu cascaval

Se fierbe pestele si se inlatura oasele. Se unge cu unt vasul care merge la cuptor, se asaza fileurile de peste, presarind printre rinduri cascaval taiat cuburi mici. Se toarna deasupra smintina amestecata cu faina si pe deasupra cascaval ras si o parte din unt. Se da la cuptor pana se rumeneste. Se serveste fierbinte cu unt deasupra ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 15-04-2010
  • 2604
  • 0
  • 0

Musaca de ton cu paste

Ceapa se taie marunt si se rumeneste in ulei, dupa care se adauga o cana de apa, bulionul si orezul. Se lasa sa dea citeva clocote. Intr-un castron se pune pestele peste care se toarna sosul de ceapa si orez. Se amesteca bine, apoi se adauga ardeiul gras taiat fisii si morcovul ras. Se sareaza, pipareaza, se aromatizeaza cu amestecul de mirodenii. Apoi se completeaza compozitia cu ouale batute bine. Pastele fainoase se fierb in apa cu sare, apoi se scurg. Intr-o tava nu prea mare (dar suficient ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 15-04-2010
  • 1510
  • 0
  • 0

Salau cu patrunjel

Se pun la incins 2 linguri de ulei si se calesc ceapa si usturoiul. Se adauga rosiile, sare si piper, se lasa sa fiarba incet circa 5 minute, fara capac. Cand s-au inmuiat legumele, se rastoarna intr-un vas de Jena. Se spala pestele, se zvanta, se sareaza, se pipereaza si se asaza peste rosii. Se taie marunt caperele, se amesteca cu patrunjelul tocat, mustarul si restul de ulei. Cu pasta astfel preparata se ung fileurile de peste. Se acopera sosul cu un capac, se baga in cuptorul incins si se la ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 15-04-2010
  • 2003
  • 0
  • 0

Pastrav cu sos de ciuperci

Pestele curatat, spalat, sters in prosop de hartie se trece prin faina de grau, se rumeneste pe ambele parti in tigaie cu ulei incins. Se asaza in vas de yena uns cu ulei. La ceapa rumenita se adauga ciupercile fierte cu sare, foaie de dafin si cimbru. Se calesc impreuna, se adauga sosul iute, se da la blender. Adaugam smantana si dam pe flacara pentru 5 minute. Condimentam, adaugam whisky. Acoperim pestele cu acest sos, dam la cuptorul incins pentru 25 minute. Servim cu mamaliguta fierbinte. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    80 minute
  • 15-04-2010
  • 2468
  • 0
  • 0

Salata de peste

Se fierbe orezul, de preferat cel cu bob lung, sa nu se lipeasca. Se amesteca orezul fiert cu tonul (cu tot cu ulei - exista si ton in ulei cu lamiie si piper), zeama de la 1 lamiie, ceapa murata, porumbul si piperul. ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 14-04-2010
  • 2598
  • 0
  • 0

Salata speciala cu peste

Se scurg mandarinele si se taie cuburi. Porumbul se scurge de zeama. Pestele se scoate din conserva si se pune pe o hirtie absorbanta. Se amesteca mandarinele cu pestele si cu porumbul. Se toaca ceapa marunt si se amesteca usor cu restul ingredientelor. Se amesteca sucul unei lamii cu 5 linguri suc din compot si uleiul, sare, piper; se foloseste mixerul pentru a nu se taia dressing-ul. Se toarna peste salata si se presara busuioc tocat. Se decojeste cealalta lamiie si se decoreaza salata. Se ser ... mai mult

  • Salate de peste
    2 minute
  • 14-04-2010
  • 3111
  • 0
  • 0

Salata cu peste si acrituri

Se scurge conserva de peste si se aleg oasele mai mari (sau se folosesc fileuri). Se marunteste pestele bine cu furculita. Se taie castraveciorii si gogosarii cubulete mici si se storc putin de zeama. Ceapa se taie cubulete sau pestisori mici. Se amesteca ingredientele cu maioneza si se adauga piper dupa preferinta ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 14-04-2010
  • 1547
  • 0
  • 0

Salata de peste cu mioneza

Se scurge de ulei pestele. Se taie pestisori ceapa, se sareaza si se pune putin otet. Se dilueaza maioneza cu iaurt, se condimenteaza cu piperul, iar apoi se amesteca cu pestele si ceapa. Se serveste ornat cu masline si patrunjel. ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 14-04-2010
  • 2115
  • 0
  • 0

Salata ardeleneasca

Pestele sarat (heringi sau scrumbii) se curata si se toaca marunt. Se amesteca apoi cu cartofii fierti si taiati felii, cu ouale fierte, taiate de asemenea felii, merele rase, ceapa rasa. Se amesteca toate cu putin otet indulcit si cu doua linguri de smintina. Deasupra se toarna maioneza. Se asaza pe o farfurie si se orneaza cu maioneza ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 14-04-2010
  • 1577
  • 0
  • 0

Salata din sardele in ulei

Sardelele in ulei se curata de intestine, se taie capetele, se spala, se scot oasele, se lasa pentru o ora in apa rece ca sa se desareze, dupa care se taie bucati. Rosiile tari si proaspete se tin la rece, se spala, se sterg si se taie felii rotunde. Maslinele se tin jumatate de ora in apa ca sa se desareze, apoi se taie in doua si se scot simburii. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Salata de laptuci se desface foaie cu foaie si se spala in cit mai multe ape, pentru a se indeparta or ... mai mult

  • Salate de peste
    2 minute
  • 14-04-2010
  • 1494
  • 0
  • 0

Salau in halat

Se preparã din salau crud sau din resturi de peºte. Condiþia principalã este ca absolut toate oasele sã fie înlãturate cu grijã. Se taie peºtele în bucãþi de forma unui cub cu latura de 1-1,5 cm, se înmoaie într-o pastã groasã de clãtite ºi se prãjesc în ulei (este mai gustos dacã se adaugã unt, în proporþii egale) încins (sã nu fumege!). înainte de a servi, se stoarce peste fiecare bucãþicã puþinã zeamã de lãmâie. Se preparã o cocã de clãtite din 4 linguri ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    1 minute
  • 14-04-2010
  • 1614
  • 0
  • 0

Budinca de crap

Mod de preparare: Peºtele fiert (care a rãmas) se taie în bucãþi potrivite, se desãreazã. Se fierb cartofii (câte unul pentru fiecare persoanã), se scurg bine, se zdrobesc bine cu furculiþa. Se pregãteºte sosul bechamel la care se adaugã o lingurã de bulion de peºte aromat. Se amestecã apoi cu 4 linguri de caºcaval ras; se adaugã peºtele, puþinã nucºoarã rasã (un vârf de cuþit), sare, piper. Se ung cu unt forme mici (pentru fiecare persoanã) se umplu cu compoziþia ... mai mult

  • Budinci din peste
    1 minute
  • 14-04-2010
  • 1417
  • 0
  • 0

Salata cu peste afumat

Se aleg fileurile, se taie in cuburi mici si se pun in salatiera. Se adauga ceapa taiata fin, se asezoneaza cu zeama de lamiie, se potriveste de sare si piper. Se decoreaza salata cu felii de rosii proaspete, patrunjel verde si se aplica de jur-imprejur o coroana de maioneza. ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 13-04-2010
  • 1647
  • 0
  • 0

Salata de ton cu andive

Intr-un castron se amesteca andivele spalate si taiate, porumbul scurs si conserva de ton cu tot cu ulei, pentru a se evita maioneza, daca se doreste. Se adauga zeama da lamiie. ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 13-04-2010
  • 2676
  • 0
  • 0