Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Peste gratinat

Se curata pestele, se fierbe si se desface carnea de pe oase. Se prepara un sos gros din 50 g unt, faina si lapte. Dupa ce s-a ingrosat bine sosul, se ia la o parte de pe foc si dupa ce s-a racit putin se adauga galbenusurile, piper pisat si sare dupa gust, iar la urma se amesteca si cu albusurile batute spuma. Cu restul de unt se unge un vas de sticla rezistent la foc, sau orice forma joasa, in care se pune o parte din compozitia de sos gros, peste acesta se asaza carnea de peste fiarta si cur ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 12-04-2010
  • 3971
  • 0
  • 0

Crap rasol cu ciuperci

Crapul se curata bine de solzi si maruntaie,se sareaza pe dinauntru si pe dinafara si dupa o ora se fierbe rasol impreuna cu morcovii,cartofii si ceapa. Se scoate si se pune pe un platou.Cand aproape s-a racit,se toarna peste el uleiul amestecat cu foarte multa zeama de lamaie,sare si putina apa in care a fiert pestele. De jur-imprejur se garniseste cu ciuperci calite,amestecate bine cu sosul de mai sus. Se arunca un praf de piper si patrunjel tocat marunt. ... mai mult

  • Rasol de peste
    45 minute
  • 12-04-2010
  • 2274
  • 0
  • 0

Chiftele cu ton

Ceapa alba se toaca marunt si se caleste in 25 grame de unt. Se adauga apoi tonul scurs si maruntit, ceapa verde tocata, oul batut, pesmetul si verdeata si se condimenteaza dupa gust. Se amesteca bine toate aceste ingrediente si apoi se formeaza din aceasta compozitie chiftelute, care se ruleaza in faina si se prajesc in restul cantitatii de unt. Se scot si se impart in farfurii ornate cu felii subtiri de lamaie, asezonate cu legume inabusite si salata asortata. ... mai mult

  • Gustari din peste
    30 minute
  • 12-04-2010
  • 2692
  • 0
  • 0

File de crap afumat cu sos

Intr-o tigaie mai mare se pun laolalta fileurile cu laptele, frunzele de dafin, boabele de piper si putina sare lasandu-se pe foc pana da un clocot. Se scot fileurile din tigaie si se tin intr-un vas de Jena asezat deaupra unui alt vas cu apa calda (ca sa se mentina calde). Se strecoara laptele, se mai lasa la fiert intr-o cratita impreuna cu smantana amestecandu-se din cand in cand. Rosiile se taie rondele, ceapa la fel, fileul se decojeste si se pune totul in amestecul de lapte cu smantana. S ... mai mult

  • Peste afumat
    45 minute
  • 12-04-2010
  • 7888
  • 0
  • 0

Aterini prajiti

Se spala, se scot intestinele la fiecare, strangandul de la coada la cap. Se dau prin faina si se prajesc in ulei fierbinte. Sunt gustosi cand sunt bine rumeniti. Se servesc cu lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 1529
  • 0
  • 0

Porcusori prajiti

Porcusorii sunt migalosi de curatit, dar foarte gustosi. Se spala, se scot intestinele la fiecare, strangandul de la coada la cap. Se dau prin faina si se prajesc in ulei fierbinte. Sunt gustosi cand sunt bine rumeniti. Se servesc cu lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 3002
  • 0
  • 0

Guvizi pe sare

Se curata guvizii, se sareaza si se lasa sa stea o jumatate de ora. Se usuca cu o carpa curata, se dau in faina si se prajesc in ulei fierbinte. Se asaza pe farfurie, cu frunze de patrunjel. Se servesc cu lamaie. ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 11-04-2010
  • 2748
  • 0
  • 0

Guvizi prajiti

Se curata pesti, se sareaza si se lasa sa stea o jumatate de ora. Se usuca cu o carpa curata, se dau prin faina si se prajesc in ulei fierbinte. Se aseaza pe farfurie, cu frunze de patranjel. Se servesc cu lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 2606
  • 0
  • 0

Guvizi cu otet

Se taie capul si coada la guvizi, se curata de intestine, se spala si dupa ce se scurg bine de apa si se sareaza bine. Se lasa la sare cel putin 12 ore. A doua zi se scurge de saramura. Daca a mai ramas sare netopita se trece printr-un jet de apa si se aseaza intr-o cratita mai mare. Se pune o cana de otet, o cana de ulei si doua de apa. Se continua pana se acopera pestele cu cel putin 2 cm de lichid deasupra. Se pun 10 - 15 boabe de piper si 4 - 5 frunze de dafin. Se da la fiert la inceput cu f ... mai mult

  • Conserve de peste
    60 minute
  • 11-04-2010
  • 8121
  • 0
  • 0

Papricas de crap

Se curata crapul si se taie in bucati potrivite. Se prajeste ceapa taiata foarte subtire, cu o lingura de untura. Cand incepe sa se ingalbeneasca, turnam bulionul subtiat si amestecat cu boia de ardei. Punem sare. Adaugam pestele si lasam sa fiarba inabusit. Se serveste cald. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 1750
  • 0
  • 0

Pilaf de midii

Se fierb midiile in apa si se scoate carnea dinauntru. Se prajeste usor in unt sau ulei o ceapa mica taiata marunt si o cesca de orez ales, spalat si apoi bine uscat. Se stinge cu doua cesti din zeama in care au fiert midiile, la care se adauga zeama de carne sau apa. Se pune bulionul de rosii, sare si piper. Se da la cuptor. Cand orezul este aproape gata, se pun midiile. Se rastoarna si se serveste fierbinte. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 1472
  • 0
  • 0

Scordolea de raci

Se firb raci. Se curata nucile de coaja si se macina. Se adauga o bucata de miez de paine alba, muiata in apa si stoarsa si dupa gust putin usturoi pisat. Se freaca bine intr-un castron, punand cate putin ulei, pana se face ca o crema untoasa. Se adauga sare si otet. Se aseaza pe farfurie si se pun imprejur racii fierti sau numai gaturile si labele curatite. ... mai mult

  • Retete cu raci
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 3845
  • 0
  • 0

Ciorba de chitici(pestisori mici)

Se taie marunt mult zarzavat de supa si se firbe intr-o oala cu apa. Se curata pestisorii marunti de intestine, strangandu-ii de la coada spre cap, iar daca sunt mari si au solzi, se curata si de solzi. Se spala si se pun la fiert in apa cu zarzavat. Se adauga borsul fiert separat, se potriveste de sare. Pestele nu se fierbe prea mult ca sa nu se sfarame. Cand este aproape gata, se adauga o mana de verdeata tocata. ... mai mult

  • Ciorba de peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 2647
  • 0
  • 0

Ciorba de peste cu zeama de varza

Se potriveste de acru zeama de varza, adaugand apa daca mai trebuie. Se fierbe cu zarzavat taiat marunt: morcov, patrunjel, ceapa. Cand este aproape gata, se pune pestele curatit si taiat in bucati potrivite. Se lasa sa fiarba cat trebuie, se ia spuma, se potriveste de sare si se adauga dupa gust verdeata taiata marunt: marar, patrunjel, tarhon, etc. ... mai mult

  • Ciorba de peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 2304
  • 0
  • 0

Ciorba de cap de nisetru

Se taie marunt un morcov, un patranjel si ceapa,rosii, putina boia de ardei, frunza de leustean, tarhon. Se pun sa fiarba cu apa, adaugand orezul ales si spalat. Se taie in bucati capul de nisetru sau morun. Se taie bucati si cand zarzavatul este aproape fiert, se pune si pestele in oala (de obicei se aleg bucatile frumoase pentru prajit sau alta mancare, iar la ciorba se pune capul si coada). Se lasa sa fiarba la foc potrivit. Se ia spuma si se potriveste cu sare. Cand este aproape gata, se to ... mai mult

  • Ciorba de peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 5225
  • 0
  • 0

Ciorba de crap

Se taie marunt un morcov, un patranjel si ceapa. Se pun sa fiarba cu apa, adaugand orezul ales si spalat. Se curata crapul, se scoate osul amar de la cap, iar dupa ce a fost spintecat si sau scos intestinele, se spala repede fara a fi tinut mult in apa. Se taie bucati si cand zarzavatul este aproape fiert, se pune si pestele in oala (de obicei se aleg bucatile frumoase pentru prajit sau alta mancare, iar la ciorba se pune capul si coada). Se lasa sa fiarba la foc potrivit. Se ia spuma si se potr ... mai mult

  • Ciorba de peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 1898
  • 0
  • 0

Salata de icre imitate

Se pune apa la fiert intr-o cratita mica. Cand apa da in clocot, se toarna grisul in ploaie. Se firbe amestecand, pan ace pasta devine potrivit de consistenta. Se da la o parte, si dup ace sa racorit, se freaca, punand pasta de peste, boia pentru culoare, si ulei ca la orice salat. Se potriveste de acru si de sarat, se adauga ceapa taiata si se aseaza pe o farfurie, punand cateva masline imprejur. ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 11-04-2010
  • 1351
  • 0
  • 0

Pastrav cu boabe de porumb

Pastravul curatat si spalat se condimenteaza pe ambele parti. Din jumatate de cana de faina, berea si praful de copt se face o pasta mai groasa decat cea de clatite. Pestele se da prin faina apoi prin pasta obtinuta si se pune la prajit in ulei incins, la foc mediu pana se rumeneste bine. Separat se caleste porumbul impreuna cu ardeii si cu ierburile intr-o tigaie cu un cub de unt si cu jumatate de pahar de apa. Cand porumbul se inmoaie si mai scade si apa se pune totul si se paseaza cu robotu ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 11-04-2010
  • 1504
  • 0
  • 0