Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Burta de crap in saramura

Se alege un crap mai mare se curata se taie coada si capul. Se despica in doua pe lungime se scot inotatoarele sira spinarii si oasele mai mari. Se ung jumatatile de crap cu ulei si se frig la gratar intai pe o parte apoi pe cealalta. Intre timp se fierbe apa cu sare si boia de ardei. Se aseaza pestele in farfurie se toarna saramura deasupra si se serveste rece cu mamaliga. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    2 minute
  • 17-04-2010
  • 2716
  • 0
  • 0

Piftii de peste

Se curata pestele se taie bucati potrivite si se pun impreuna cu capul intro cratita cu apa cat sa le cuprinda. Se fierb la foc potrivit se ia spuma si se adauga sare. Se lasa sa fiarba pana ce zeama este destul de scazuta astfel incat luand o picatura intre degete sa le simtim cleioase. Daca pestele este fiert si zeama nu este destul de concentrata se scoate pestele si se lasa sa mai scada zeama cat trebuie. Se aseaza pestele intro farfurie adanca si deasupra se strecoara zeama. Dupa gust se ... mai mult

  • Piftii din peste
    2 minute
  • 17-04-2010
  • 2721
  • 0
  • 0

Piftii de crap

Se curata pestele se taie bucati potrivite si se pun impreuna cu capul intro cratita cu apa cat sa le cuprinda. Se fierb la foc potrivit se ia spuma si se adauga sare. Se lasa sa fiarba pana ce zeama este destul de scazuta astfel incat luand o picatura intre degete sa le simtim cleioase. Daca pestele este fiert si zeama nu este destul de concentrata se scoate pestele si se lasa sa mai scada zeama cat trebuie. Se aseaza pestele intro farfurie adanca si deasupra se strecoara zeama. Dupa gust se ... mai mult

  • Piftii din peste
    2 minute
  • 17-04-2010
  • 1889
  • 0
  • 0

Piftii de crap

Se curata pestele se taie bucati potrivite si se pun impreuna cu capul intro cratita cu apa cat sa le cuprinda. Se fierb la foc potrivit se ia spuma si se adauga sare. Se lasa sa fiarba pana ce zeama este destul de scazuta astfel incat luand o picatura intre degete sa le simtim cleioase. Daca pestele este fiert si zeama nu este destul de concentrata se scoate pestele si se lasa sa mai scada zeama cat trebuie. Se aseaza pestele intro farfurie adanca si deasupra se strecoara zeama. Dupa gust se ... mai mult

  • Piftii din peste
    2 minute
  • 17-04-2010
  • 1745
  • 0
  • 0

Peste cu arpagic

Se taie pestele bucati, se pune sare, se trece prin faina si se prajeste. Se taie ceapa marunt si se inabusa cit mai mult. Maslinele se pun la desarat, arpagicul se rumeneste, rosiile se trec prin masina de tocat, lamaile se curata de coaja si se taie felii, morcovii se fierb si se taie rondele. Se strecoara ceapa si rosiile si se adauga maslinele. ... mai mult

  • Gustari din peste
    45 minute
  • 17-04-2010
  • 1807
  • 0
  • 0

Pasta de peste

Tocati foarte marunt ceapa si jumatate din cantitatea de castraveciori. Amestecati pestele, margarina si ceapa cu mixerul, pana devine pasta. Adaugati zeama de lamaie si mai amestecati 20 de secunde. Combinati pasta cu castraveciorii. Potriviti de sare si piper si serviti cu paine prajita. ... mai mult

  • Pasta de peste
    20 minute
  • 17-04-2010
  • 5153
  • 0
  • 0

Peste cu portocale

Topiti 2 linguri cu unt si rumeniti in el faina. Stingeti cu sucul de la 3 portocale.Presarati sare,piper si nucsoara. Lasati pe foc , mestecand continuu pana cand sosul se ingroasa.Puteti aromatiza sosul cu putin lichior (optional). Separat,ungeti o forma termorezistenta cu unt. Asezati fileurile si turnati deasupra sosul.Acoperiti cu folie de aluminiu si lasati la cuptor cam 15-20 minute. Inainte cu 5 minute sa fie gata indepartati folia si adaugati restul de portocala desfacuta in felii. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 17-04-2010
  • 2171
  • 0
  • 0

Tocanita de peste

Se curata ceapa, se taie cubulete mici si se pune la calit in ulei.Se caleste pana cand ceapa devine aurie. Intre timp spalam pestele, il taiem bucati. Sucul de lamaie amestecam cu otetul de mere. Bucatile de peste le trecem prin otet cu lamaie,le saram, piperam si dam cu boia. Astfel pregatit pestele il punem peste ceapa calita aproximativ zece minute. Dupa ce s-a patruns putin pestele, acoperim cu apa, adaugam delikatul, rosiile decojite si macinate sau tocate marunt. Lasam la foc mic fa ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 17-04-2010
  • 7359
  • 0
  • 0

Paste cu ton si sos de ardei

Se taie ceapa marunt , se curata ardeii grasi se toaca si ei , se pun intr-o tigaie cu putin ulei si calesc aproximativ 10 minute,apoi se curata rosiile se toaca si cu tonul maruntit se adauga peste ardeiul si ceapa calite. Se adauga 2 linguri de apa si se lasa la foc mic pana devine un sos legat. Se adauga sare si piper dupa gust , la final se poate adauga putin busuioc. Se serveste cu penne rigate sau spaghete. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 17-04-2010
  • 2508
  • 0
  • 0

Placinta cu ton si ceapa

Umplutura se pregateste astfel: ceapa si ardeiul taiate marunt se pun sa se caleasca bine, se adauga sosul de soia si rosile date prin razatoare. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se lasa la foc mic acoperite pana scade tot lichidul . Intr-o tava rotunda (sau dreptunghiulara) se pune prima foaie de foietaj, acoperim si marginile tavii, punem umplutura , acoperim cu cealalta foaie , unim bine cele doua foi , intepam cu furculita si introducem la cuptor cca 20 minute la 200ºC. ... mai mult

  • Gustari din peste
    45 minute
  • 17-04-2010
  • 2926
  • 0
  • 0

File de peste cu ceapa verde

Se fierb cartofii si se curata de coaja. Se-ncinge cuptorul la 180gr. Se spala fileurile de peste si se zvanta cu hartie absorbanta. Se curata ceapa, se spala si se taie bucatele, cartofii fierti se taie cubulete, iar ardeii iuti, spalati si curatati de seminte, se taie in doua (pe lung). Se incinge jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie mare si se prajesc in el fileurile de peste - la foc iute - pe ambele parti, dupa care se dau la cuptor 7-8 minute sa se patrunda. In restul de ulei s ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 16-04-2010
  • 3073
  • 0
  • 0

Peste cu cartofi si ceapa

Ceapa curatata, spalata si taiata felii subtiri se prajeste usor cu unt. In aceeasi cratita se pun bucati de peste (crap sau palamida) pregatite din timp si sarate, se acopera cu felioare de rosii, se adauga 3-4 linguri de apa, peste rosii se presara sare si piper, iar in jurul bucatilor de peste se asaza rondele de cartofi prajiti. Pe deasupra se toarna unt sau ulei, cratita se acopera cu capac si se da la cuptor pentru 20-30 minute. In acelasi fel se poate prepara calcanul, stiuca, mreana. Ci ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 16-04-2010
  • 1813
  • 0
  • 0

Saramura cu usturoi

Pestele se curata, se spala, se sareaza si se frige pe un gratar sau o plita presarata cu sare grunjoasa (mare). Se prepara un sos din suc de rosii, mujdei de usturoi, ulei, putin cimbru, piper si sare. Acest sos se toarna peste peste si se tine la cald cca 15 minute. Se consuma cu mamaliguta calda ... mai mult

  • Saramura de peste
    45 minute
  • 16-04-2010
  • 11267
  • 0
  • 0

Stiuca cu rosii

Se curata ceapa si se taie marunt. Apoi se prajeste in unt, se amesteca cu bulion de rosii, se adauga 1/2 pahar de supa (sau apa), sare, piper, 1/2 lingurita zahar si se lasa sa dea in clocot. Dupa aceea, se scoate fileul de peste, se taie, se spala, se sterge cu un servet si se aseaza intr-o cratita. Se toarna deasupra sosul de bulion preparat. Cratita cu peste se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic cca. 20-30 minute. Cind se serveste la masa, se pune pestele pe un platou, se ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 16-04-2010
  • 1735
  • 0
  • 0

Rondele de crap cu sos de mustar

Pestele eviscerat si decapitat se taie in rondele groase de un deget, sau fileuri, se usuca pe un servet curat, apoi se sareaza si pipereaza dupa gust si se tavalesc prin pesmetul amestecat cu boia, (care se adauga pentru culoare). Pestele scurs de ulei se aseaza pe o farfurie intinsa, alaturi de cartofii fierti ornati cu cate o feliuta de morcov taiata in diagonala. Se toarna sosul pese cartofii fierbinti, presarand apoi cateva frunze de patrunjel verde tocate marunt. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 16-04-2010
  • 2612
  • 0
  • 0

Crochete de peste

Se da pestele prin masina de tocat apoi se amesteca cu ouale batute bine, cu pesmet, unt, zeama de la jumatate de lamaie si se sareaza si se pipereaza dupa gust. Din aceasta compozitie se formeaza crochete care se dau prin pesmet si se prajesc in ulei incins pana se rumenesc. ... mai mult

  • Gustari din peste
    40 minute
  • 16-04-2010
  • 1605
  • 0
  • 0

Crap cu sos de rosii

Pestele curatat si spalat se sareaza si pipereaza.Se presara si putin cimbru. Rosiile se decojesc si se toaca marunt impreuna cu ceapa si usturoiul.Se omogenizeaza si se toarna peste peste. Se adauga uleiul si vinul alb si se da la cuptor pana scade sosul si se rumeneste pestele. Se serveste cu piure de cartofi. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 16-04-2010
  • 2530
  • 0
  • 0

Pasta de peste

Se amestecã peºtele mãrunþit cu maioneza si ceapa rasa foarte fin. Se sareaza dupa gust. Se serveºte pe pâine cu masline. ... mai mult

  • Pasta de peste
    20 minute
  • 16-04-2010
  • 5592
  • 0
  • 0