Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Sos sinaia

Ceapa se taie marunt si se fierbe cu vinul pâna ce acesta a scazut. Buretii se taie julien si se înabusa cu mustarul si pasta de tomate, se adauga sarea, zaharul, piperul si ceapa fiarta. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu maioneza. Se serveste la preparate din peste. Pofta Buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    45 minute
  • 20-12-2009
  • 5837
  • 0
  • 0

Sos pescaresc românesc

Ceapa, usturoiul si prazul se taie felii si se fierb cu sase linguri de apa, sare si ulei. Se racesc si se paseaza prin sita. Maioneza se pune într-un castron, se adauga ouale fierte taiate marunt, legumele pasate, pestele si mararul taiate marunt, sare si piper. Se amesteca lejer pâna la uniformizarea compozitiei. Se serveste la preparate din peste. Pofta Mare! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    50 minute
  • 19-12-2009
  • 13106
  • 0
  • 0

Sos de maioneza cu smântâna si rosii

Rosiile se oporesc, se curata de pielite si seminte si se taie patratele mici. Maioneza se pune într-un castron si se amesteca cu smântâna,sare, piper, suc de lamâie, mustar si rosii. Se serveste la peste, cherci, macrouri etc. Pofta Buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    30 minute
  • 19-12-2009
  • 7326
  • 0
  • 0

Chiftelute din peste

Am pus cartofii,morcovii frunzele de telina si cele de dafin,piper boabe si sare la fiert intr-o oala cu apa ,impreuna cu vinul,iar cand sunt aproape fierte,adaugam si pestele.L-am fiert cam 10 min.,dupa care stoarcem apa si curatam pestele de oase.Macinam morcovii,cartofii si pestele prin masina de carne.Punem si putin patrunjel verde si oul ,amestecam bine,dupa care facem chiftelutele,pe care le dam prin pezmet si le prajim in ulei.Pofta buna! ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    3 minute
  • 19-12-2009
  • 1997
  • 0
  • 0

Mancare de crap

Curatam pestele de solzi il golim si il taiem bucati.Pana pregatim restul,il lasam sa stea in sare.Intr-o cratita punem untul si o asezam la foc cu arpagicul,curatat si oparit.Cand incepe arpagicul sa se ingalbeneasca,punem faina si amestecam pe foc vreo 10 min..Adaugam vinul rosu patrunjelul frunzele de dafin si cateii de usturoi.Lasm sa fiarba acoperit un sfert de ora.Adaugam coniacul si lasam sa fiarba inabusit pana cand e gata.Il servim cald cu crutoane de paine prajita in unt.Pofta buna! ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    3 minute
  • 19-12-2009
  • 3658
  • 0
  • 1

Sos istria

Midiile se fierb 6 minute în apa cât sa le acopere, se racesc si se taie felii la fel si ansoa. Castravetii se curata de coaja si seminte si se taie marunt. Maioneza se amesteca cu midiile, fileurile de ansoa si castravetii. Se foloseste la preparate din peste crustacee si moluste. Pofta Bina! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    30 minute
  • 19-12-2009
  • 5417
  • 0
  • 5

Sos delta

Fileurile de peste se taie marunt. Maioneza se amesteca cu sare, zahar si hrenul ras fin, se adauga tocatura de peste si se amesteca pentru uniformizare. Acest sos se foloseste la preparate din peste. Pofta Buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    30 minute
  • 19-12-2009
  • 6872
  • 0
  • 0

Sos cardinal

Gâturile de raci se taie julien. Maioneza se amesteca cu untul de raci, gâturile de raci, boiaua, suc de lamâie si sare. Sosul se foloseste la preparate din peste, raci etc. Pofta buna! ... mai mult

  • Retete cu raci
    30 minute
  • 19-12-2009
  • 2403
  • 0
  • 0

Unt de raci

Carcasele fierte de raci se piseaza marunt, apoi se pun la fiert cu 10 litri de apa si untul. Dupa circa 1 ora se lasa sa se raceasca. Untul solidificat, ridicat la suprafata, se scoate separat. ... mai mult

  • Retete cu raci
    80 minute
  • 19-12-2009
  • 2469
  • 0
  • 0

Aspic din peste

Oasele din capet de peste se spala în apa rece, schimbînd apa de 2-3 ori. Se pun la fiert în 3 litri de apa rece, împreuna cu jumatate din cantitatea de legume crestate. Fierberea dureaza circa 2 ore, la foc lent. Fondul rezultat se strecoara în alt vas, printr-un servet curat, muiat în apa rece si stors, asezat intr-o strecuratoare. Se adauga gelatina muiata în apa rece cu circa o ora înainte si se amesteca pentru dizolvarea acesteia. Carnea de peste se toaca, se amesteca într-un vas c ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    180 minute
  • 19-12-2009
  • 4225
  • 0
  • 0

Crap pe varza

Curatam crapul,il crestam pe spate cu taieturi cam de 1 cm. adancime si-i dam sare.Taiem marunt varza si o punem la foc,cu untura;o tinem atat pana cand se moaie,fara sa se rumeneasca.Asezam varza in cratita in care vom coace crapul.Turnam deasupra vinul,punem sare,piper ienibahar si foile de dafin.Asezam apoi crapul deasupra.Adaugam untul,cu,care ungem crapul pe o parte si pe alta;il punem la cuptorLa inceput intoarcem pestele pe o parte si pe alta,pentru al cuprinde caldurape toate partile,apo ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    3 minute
  • 19-12-2009
  • 1856
  • 0
  • 1

Cega la gratar

Curatam cega si o spalam fara sa-i radem solzii.Otaiem in lung,despicandu-i si capul in doua,dar lasand totusi amandoua jumatatile de cega prinse intre ele.O ungem bine cu unt si o punem sa se friga pe gratarul incins.Cand o parte este bine fripta o intoarcem si pe cealalta parte(o singura data).In timpul friptului o mai ungem cu unt.Cand e gata,o curatam repede de solzi,pielea desfacandu-se usor cat e cega fierbinte.O servim cu lamie.Pofta buna. ... mai mult

  • Peste la gratar
    2 minute
  • 19-12-2009
  • 5505
  • 0
  • 0

Biban saramura

Spalam pestii,ii golim si le radem solzii.Ii punem sa se friga pe o foaie de tabla.Ii intoarcem pe o parte si pe alta ,incet, ca sa nu se sfarme.Cand sunt gata ,ii asezam intr-o farfurie adanca sau intr-un castron cu apa sarata in care adaugam ardeiul.O servim rece ,cu mamaliga.La fel preparam si saramura de caras.Pofta buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    4 minute
  • 19-12-2009
  • 2175
  • 0
  • 0

Lin cu garnituri pescaresti

Se aleg linii de aceasi marime, se oporesc 1-2min în apa clocotita, apoi se curata de solzi,se eviscereaza, se taie capul, coada si aripioarele, se spala , se zvînta pe un servet, se sareaza si pipereaza si se lasa sa stea 1 ora. Astfel pregatit se aseaza pe o tava în putin ulei putin sofran si vin alb. Se da la cuptor 20 min stropindu-se cu sosul din tava. Separat se fierb stridiile si cozile de raci. Se aseaza pestii cît mai estetic pe un platou si se garnisesc cu midiile, scoase di carapa ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    90 minute
  • 18-12-2009
  • 4311
  • 0
  • 4

Somon exotic

Fileul de somon se presoara cu sare, piper si cimbru, se aseaza intr-o oala si se fierbe acoperit la foc mic timp de 30 min. Când a fiert, se scoate din vas si se înveleste intr-o folie de aluminiu, ca sa nu se raceasca. Se opresc 4 jumatati de caise pentru ornament. În acelasi vas, se pun caisele si mierea, împreuna cu 125 ml zeama de compot, si se lasa sa fiarba pâna se îngroasa. Somonul se feliaza si se serveste cu sosul dulce, peste somon se aseaza o jumatate de piersica pentru ornamen ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 18-12-2009
  • 2089
  • 0
  • 0

Salata de cod

Se taie marunt ceapa,castravetii, ardeiul si se mesteca bine. Se taie marunt codul,patrunjelul, mararu si o lingurita de otet se amesteca si se adauga piper si sare dupa gust. Tot amestecul se combina si se toarna uleiul din conserve si se mesteca din nou. Se pune pe un platou si se decoreaza cu felii de ou si rosii, se serveste din boluri micute sau direct pe felia de pâine. Pofta buna! ... mai mult

  • Salate de peste
    30 minute
  • 18-12-2009
  • 1947
  • 0
  • 1

Peste umplut la gratar cu garnitura

Se curata pastravii si se tin la rece timp de 2 ore în urmatoarea compozitie:se cojesc rosiile si se taie cubulete marunte,ardei iuti se pun în 200ml ulei la care se adauga o lingura mare de sare si o lingura de delicat. Tot aici se taie un gogosar cubulete mici, stoarcem zeama de la doua lamâi si un pic de piper.amestecam totul si asezam pastravii în compozitia obtinuta.Între timp se curata cartofii si se pun la fiert. Dupa doua ore, scoatem pestii si îi umplem cu compozitia în care au s ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 17-12-2009
  • 4504
  • 0
  • 0

Rulouri cu somon

Se fac 6 clatite din aluat putin mai gros ca de obicei în care se pune putin cimbru, busuioc si sos de rosii, sare si piper dupa gust. Amestecam brânza cu marar tocat, suc de lamâie si sare piper dupa gust. Asezam o clatita pe farfurie si întindem un strat subtire de brânza pe care asezam somon cât sa acopere toata clatita dupa care o rulam si taiem clatita în sase bucati. Punem pe fiecare o felie de lamâie si le prindem cu scobitori. Repetam procesul cu celelalte clatite. Se servesc ase ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 17-12-2009
  • 2129
  • 0
  • 15