Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Prepararea icrelor de caras

Uleiul trebuie sa reprezinte de 3 ori cantitatea de icre. Daca icrele sunt prea sarate se adauga gris fiert.(Nu miez de pâine alba înmuiat si stors caci modifica gustul icrelor). Când icrele se taie se adauga 1-2 linguri de gris fiert. Icrele se curata de pielite se pun la scurs într-o sita,se pun în vasul mixerului si se desfac cu câteva picaturi de ulei. Se începe amestecarea uleiului cu icrele. La început uleiul se toarna putin ... mai mult

  • Icre de peste
    30 minute
  • 16-12-2009
  • 35889
  • 0
  • 0

Fileuri de salau

Curatam pestele.Ii taiem capul si coada si-l desfacem drept in doua,in lungime.Apoi il curatam de piele,ii scoatem sira spinarii,bagand de seama sa nu ramana nici un os.Carnea astfel pregatita o punem sa marineze intr-un castron cu otet,untdelemn, tarhon, foi de dafin ,sare si piper.Dupa 2-3 ore o scoatem si dupa ce o scurgem bine de marinata,o dam prin faina,apoi prin ou si pesmet si o prajim in unt firbinte.Ogarnisim cu felii de lamaie si patrunjel verde.Oservim cu sos de rosii sau cu sos de m ... mai mult

  • Peste file
    4 minute
  • 16-12-2009
  • 2493
  • 0
  • 2

Stiuca file cu maioneza

Pestele se curata de solzi, i se taie capul,coada si aripioarele,se eviscereza,se spala sub jetul de apa,se zvinta cu un servet si se scot fileurile, se sareaza si se stropeste cu suc de lamâie, dupa care se lasa sa stea jumatate de ora. Fileurile se aplatizeaza cu batatorul de snitele, se tavalesc prin faina,ou, pesmet, se prajesc în ulei încins, se tin calde pe un platou si se stropesc cu suc de lamâie. Se prepara maioneza, se adauga mustarul , otetul, cele 3 oua fierte tari tocate, patrun ... mai mult

  • Peste file
    80 minute
  • 16-12-2009
  • 3234
  • 0
  • 7

Salau delicios,la cuptor

Se fierbe salaul si se lasa sa se raceasca putin, se scoate, se curata de piele, se scoate toata sira spinarii si toate oasele. Fileurile astfel rezultate se pun pe o farfurie. Se prepara un sos din 30gr unt si 35gr faina, se stinge cu zeama obtinuta la fierberea pestelui. Se adauga sare si piper dupa gust si putin suc de lamâie. Într-o tava unsa cu unt se toarna un strat subtire de sos alb,se aseaza un strat de cartofi fierti taiati rondele, pe margine se pun felii de ou si ciuperci inabusite ... mai mult

  • Peste la cuptor
    80 minute
  • 16-12-2009
  • 3463
  • 0
  • 0

Rasol de stiuca

Stiuca se curata, se îndeparteza capul, coada si aripioarele, se eviscerezasi se spala sub jet de apa(pestele nu se lasa în apa, deoarece îsi pierde proprietatile nutritive).Stiucase zvînta(cu un prosop curat)si se taie bucati. Se sareaza bucatile, dupa care se lasa sa stea 30min.Într-o oala de 4l se pun la fiert zarzavaturile, sare piper dupa gust, cartofii taiati, foaia de dafin si apa, se lasa sa fiarba pe trisferturi si se pune stiuca. Dupa ce a dat in fiert se lasa 10min sa fiarba. Dup ... mai mult

  • Rasol de peste
    60 minute
  • 16-12-2009
  • 6181
  • 0
  • 0

Macrou cu cascaval la cuptor

Curatati pestele,spalati-l,scurgeti-l bine de apa si presarati-l cu sare si piper.Prajiti-l in ulei,la foc mic,circa 10 minute,intorcandu-l pe toate partile.Puneti-l apoi intr-o tava,stropiti-l cu zeama de lamaie,presarati-l cu cascavalul dat pe razatoarea mare si maslinele taiate in rondele.Adaugati jumatate din cantitatea de patrunjel tocat marunt si pesmetul.Puneti tava in cuptorul incins si coaceti pestele pana cand acesta este bine facut,cascavalul s-a topit si s-a rumenit putin pe deasupra ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 16-12-2009
  • 3407
  • 0
  • 9

Fileu de macrou marinat

Macroul file se introduce intrun amestec slab de otet de vin si apa,si se pune la rece circa 8 ore.Piperul negru,coriandru,ienuparul si pimenul se zdrobesc si se presara pe fileul uscat.Deasupra se pune mararul taiat mare,care se presara putin,si sarea.Sta la marinat 24 ore.Se serveste cu inele de ceapa deasupra si cu paine pe vatra.Pofta buna! ... mai mult

  • Peste marinat
    33 minute
  • 16-12-2009
  • 4976
  • 0
  • 0

Lipan in unt

Scoatem solzii si golim pestele.Il uscam fara sa-l fi spalat in apa.Il tavalim in faina.Topim 200gr. de unt ,din cantitatea totala,(dar fara sa se rumeneasca),intr-un vas de faianta sau sticla rezistenta la foc.Cand untul e foarte cald,introducem pestii,punem sarea,piperul si-i lasam la foc vreo 20 min.Inainte de a servi la masa,topim si restul untului,il varsam foarte cald peste peste si servim la masa chiar in vasulin care au fost pregatiti.Economia de unt e categoric in defavoarea reusitei.Po ... mai mult

  • Gustari din peste
    3 minute
  • 16-12-2009
  • 2452
  • 0
  • 8

Cega fripta la cuptor

Curatam o cega,de preferinta una de talie mai mare,ca sa se desprinda solzii usor,o oparim cu apa clocotita apoi cu un cutit radem solzii de la coada spre cap,pana cand ramane pielea neteda.Intr-o cratita lunga,o asezam pe pantec,sprijinita cu cartofii taiati bucati.Ungem totul bine cu unt.Obagam la cuptor la foc mijlociu.Trebuie unsa din cand in cand cu unt.Oservim cu sos de usturoi.Pofta buna! ... mai mult

  • Peste la cuptor
    2 minute
  • 16-12-2009
  • 10066
  • 0
  • 0

Conservarea icrelor de peste

Pregatirea icrelor in în vederea pastrarii lor,imediat dupa ce au fost scoase din peste,este în general putin cunoscuta.Gresala care se face în mod frecvent este de a sara si a fi puse, asa cum sunt la borcan.Este gresit, deoarece sarea, fiind higroscopica, absoarbe sângele din icre.Acest lucru face ca icrele puse la borcan sa capete o culoare cenusie,iar prezenta sângelui retinut în acest mod face ca gustul lor sa nu fie cel mai bun.Icrele sunt învelite într-un saculet vitelin straveziu ... mai mult

  • Icre de peste
    20 minute
  • 15-12-2009
  • 35781
  • 0
  • 0

Peste in folie de aluminiu

O reteta gustosa pregatita destul de simplu. Se curata legumele si se taie cubulete cat mai mici. Se pot alega si alte legue dupa plac. Pestele file se sareaza se lasa la rece cam 20 min. Apoi intre 2 fileuri se pun legumele plus 1 lingurita de ulei, Se stropesc file-urile cu lamaie apoi se invelesc in folie. Se pun intr-o tava si se dau la cuptor pt 40 min. Se pot sevi cu orez, cartofi,... pofta mare!!! ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 15-12-2009
  • 5065
  • 0
  • 0

Avocado cu crevete

Împarte fructele de avocado în doua, cu un cutit bine ascutit.Îndeparteza cu grija sâmburii. Toarna peste avocado sucul de la lamâie pentru a preveni oxidarea (înegrirea). Curata crevetele de carapace si introdu-le în putina apa clocotita în care ai pus una lingura de otet si putina sare. Lasa-le la fiert timp de 2-3 minute. Dupa ce sau racit amesteca-le cu frisca nebatuta, pasta de tomate si usturoiul zdrobit. Adauga apoi coaja de la lamâie, sarea si piperul. Umple jumatatile de avocad ... mai mult

  • Retete cu raci
    30 minute
  • 14-12-2009
  • 1938
  • 0
  • 0

Peste in sos picant

Separat se pune intr-un vas orezul la fiert. Se taie pestele in bucatele de 2.5cm si se omogenizeaza cu pasta de curry,se lasa sa se marineze 30min. Intre timp se curata ceapa ,se taie cubulete marunte si se caleste, apoi se adauga ardeiul rosu si se lasa la foc inca 2min. Se adauga laptele si se presara faina, amestecând încontinuu, iar când începe sa fiarba, se adauga bucatelele de peste si se lasa sa fiarba acoperit, timp de 20-30min. Se ia mâncarea de pe foc, se pune coriandru,sare si p ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    60 minute
  • 14-12-2009
  • 6317
  • 0
  • 0

Ghiveci de legume cu crap la cuptor

Se curata pestele, se taie bucati, se sareaza si se lasa deoparte. Se curata legumele si se taie in feliute subtiri. Se pune intr-un vas uleiul, o foie de dafin, se aseaza legumele, se toarna apa si se baga la cuptor timp de 30min la foc mic.Când legumele sunt aproape gata,se adauga bucatile de peste si se lasa sa fiarba timp de 30 min.Se serveste dupa gust,cald sau rece. Va doresc pofta buna! ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 13-12-2009
  • 2484
  • 0
  • 0

Pârjoale de peste in sos de rosii

Se prepara un amestec omogen din peste,ceapa tocata marunt,un ou, sare si piper macinat.Se fac pârjoalele, care se trec prin pesmet si se prajesc in ulei fierbinte. Apoi se scot si se aseaza pe o farfurie. Cartofii se curata de coaja, se taie rondele si se pun cu doua cepe la prajit in uleiul ramas de la pârjoale . Se inmoaie usor, se adauga o cana de apa calda,sare si se acopera cratita. Se fierbe la foc mic si se coloreza cu o lingurita de boia dulce. Apoi se pun pârjoalele in sos si se las ... mai mult

  • Piftii din peste
    60 minute
  • 13-12-2009
  • 4331
  • 0
  • 0

Ciorba de cap de crap

Se grijesc roşiile, ceapa, morcovul, cartofii, ardeiul iute şi se taie mărunt, zaruri. Capetele de peşte se spală scurt în apă rece . Se pune peştele la fiert, împreună cu legumele şi zarzavatul tocat, în apă cât să-l acopere. După primele clocote se spumuieşte şi se lasă să fiarbă, acoperit, 1 jumătate de oră bună. Se toacă verdeaţa. In sfârşit se sărează, se ... mai mult

  • Ciorba de peste
    40 minute
  • 13-12-2009
  • 4870
  • 0
  • 0

Somn la cuptor

Pestele se curata , i se taie capul,coada si aripioarele ,se freaca cu sare si suc de lamaie si se lasa sa stea circa o ora. Ceapa taiata felii se caleste pe jumatate in ulei, se adauga usturoiul taiat marunt,rosiile taiate discuri,piper boabe si sare.Peste aceastea se adauga pestele,crestat in parti mai groase , vinul si se da la cuptor. Din dand in cand se se mai stropeste pestele cu sos din tava. La sfarsit se presara patrunjel verde taiat fin. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 13-12-2009
  • 2148
  • 0
  • 0

„crap in sos tomat”de pe vremuri

ATENTIE? Cere multa rabdare. Intr-un vas cu interiorul antiadezivse pun:o lingurita de boabe de piper,o lingurita de coriandrusi 2 foi de dafin.Se taie pestele in felii de circa 2cm,se sareaza si se aseaza pesteleadaugind otetul si uleiul. Mai punem un litru de apa clocotita si lasam sa fiarba la foc mic timp de 3 ore. Turnam apoi si sucul de rosii clocotit si mai lasam sa fiarba 3 ore pina se ingroasa sosul. Daca lichidul scade prea repede adaugam apa fierbinte.Se serveste rece, cu oase cu tot. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    360 minute
  • 13-12-2009
  • 9489
  • 0
  • 0