Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Crap umplut cu ciuperci

Curatam crapul,il saram,frigem in unt ceapa taiata marunt si o amestecam cu painea muiata in lapte si stoarsa bine.Adaugam patrunjel verde tocat,ciupercile curatate si taiate marunt si inabusite in unt,oul, sarea si piper.Umplem crapul pe la pantec si-l coasem in 2-3 locuri.Il punem intr-o cratita lunga,cu o lingura de unt si putina apa cu sare.Il dam la cuptor si-l ungem din cand in cand cu zeama lui.Il tinem la cuptor cu foc potrivit cam o ora.Poate fi servit cu un sos de unt. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    4 minute
  • 10-12-2009
  • 1656
  • 0
  • 0

Salata de icre

Icrele se sareaza putin, se lasa 2 zile la frigider (fara sa se spele) Dupa ce sunt sarate icrele se pun intr-un castron, se aduaga o lingurita de zeama de lamiie si apoi se bat cam 1-2 min,dupa care se incepe turnarea untdelemnului. ***Atentie a nu se pune franzela, gris, deoarece altereaza gustul in special. Untdelemnul se toarna exact ca la maioneza, batind incontinuu cu furculita. Cind salata de icre devine prea tare, se adauga o lingurita cu apa rece, pentru a le inmuia. Se toarna ca ... mai mult

  • Icre de peste
    25 minute
  • 10-12-2009
  • 2581
  • 0
  • 1

Raci fierti in zeama de zarzavat

Se pune intr-o oala atita apa cit sa ajunga sa acopere racii,se adauga zarzavatul,ingredientelesi se lasa sa fiarba pina ce zarzavatul este fiert.Apoi se introduc racii,lasând sa fiarba impreuna,intr-un vas acoperit cu un capac,10-15 min.Se servesc cu mujdei de usturoi si cu zeama in care au fiert. Pofta buna! ... mai mult

  • Retete cu raci
    50 minute
  • 09-12-2009
  • 1612
  • 0
  • 0

Macrou la cuptor

se cureta macroul se splata bine. macroul se pune intr-o tava/vas sticla cu putin ulei si 1 cana de apa. Morcovii ii tai bucati pe lungime , rosiile se taie rondele si se aseasa peste fiecrae macrou. Potrivesti gustul de sare si piper, pui foile de dafin si dai pestele la cuptor pentru 20-30 de minute. Intre timp, cureti cartofii, ii tai rondele foarte subtiri si-i prajesti in ulei dar sa fie in intregime bagati in ulei sau ii coci la cuptor in folie de aluminiu. Cand pestele e ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 06-12-2009
  • 4880
  • 0
  • 0

Peste prajit in malai

Se sareaza pestele apoi se pun intr-un vas mare si se acopera cu lapte. Se lasa la sarat cam 60 min. Se scurge apoi de lapte, se da prin faina de malai, astfel incat pestii sa fie bine acoperiti Se prajesc pe ambele parti in ulei, la foc mediu. Folosirea laptele e ceva special acesta ajuta la pastrarea pestelui si preluarea mirosului daca acesta a stat mult timp inghetat si in plus ii ofera o prospetime. se serveste cu mujdei dupa gust. ... mai mult

  • Peste prajit
    25 minute
  • 21-11-2009
  • 4364
  • 0
  • 0

Salau la gratar

desi sunt pescar de crap salaul este unul din preferati mei v apropun o reteta simpla. se curata salaul, se spala si se condimenteaza cu sare si piper si se pune la rece 20 min. se curata usturoiul si se piseaza, rosiile se spala si se dau prin razatoare. Intr-o folie de aluminiu se pune cate un salaul si se umple burta cu amestec de rosi si usturoi. se strange folia de aluminiu si se aseaza pe gratarul sa aveti pofta! ... mai mult

  • Peste la gratar
    40 minute
  • 05-11-2009
  • 3527
  • 0
  • 0

File de merluciu gratinat

Se fierb cartofii in coaja, cand sunt gata se curata si se face un piure. Pestele se prajest in unt. Cand este rumenit. Intr-un vas termic , se face un pat de piure s epun eun strat de smantana, subtire, se pune pestele prajit, sare, piper deasupra inca un strat de piuere si pe deasupra se branza rasa. Tava se da la cuptor, pana ce branza s-a topit. pofta mare. ... mai mult

  • Peste afumat
    40 minute
  • 31-10-2009
  • 4049
  • 0
  • 0

Calamar cu sos de verdeata

Calamarul se taia in bucatele potrivite. Ceapa se toaca marunt si se caaeste in ulei cam 3 minute. Se adauga calamarul, putina sare si piper (dupa gust), se lasa la foc mic. Se adauga usturoiul tocat marunt si patrunjelul maruntit. Se face un sos/pasta din faina cu 1 pahar de apa rece (se poate pune putina smantana). Se toarna peste calamar. Se amesteca bine se pune mararul, apoi se mai lasa cca. 25 min. Pofta mare. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 31-10-2009
  • 2927
  • 0
  • 0

Peste cu mar si cartofi

se curata cartofii , se taie in doua se fierb in apa cu sare cam 10-15 minute. Marul se curata si se taie rondele/felii. Se ia o folie de aluminiu si se aseaza in mijlocul ei o bucata de peste condimentat cu sare, piper, si cateva bucati de usturoi. Deasupra se pun 3-4 felii mar, 1 felie lamaie, si cartofi fierti. Se impatura folia de aluminiu, se da apoi la cuptor (intr-un vas) pentru 15-25 minute. pofta mare ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 31-10-2009
  • 3998
  • 0
  • 0

Peste la cuptor in folie de aluminiu

Se spala pestele, se curata legumele, ceapa se taie cat mai mica posibil, maslinele se taie marunt. Intr-o tigaie se caleste ceapa in unt sau ulei + morcovii cam (1 minut maxim). Pe o bucata de folie de aluminiu (destul de mare sa cuprinda "ermetic" bucata de peste,se pune pentru inceput un strat de ceapa si morcovi si unul de masline si deasupra putin usturoi.Apoi se aseaza bucata de peste peste ele, se sareaza si se taie cateva rondele de rosii. Se pune deaspurea inca un strat de morco ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 31-10-2009
  • 19609
  • 0
  • 1

Marinata de peste

Pestele se curata, se decapiteaza, se eviscereaza, se spala, se portioneaza, apoi se sareaza si se inabusa in ulei. Cand este gata, se aseaza intr-o tava care se introduce la cuptor pentru cca 15 minute.Se mai adauga 100 ml apa la 10 min, peste bucatile de peste si se continua inabusirea pana sunt bine patrunse. Separat se prepara sosul marinat din ceapa si morcovii care se curata, se spala si se taie marunt, apoi se inabusa in restul de ulei cu adaos de putina apa. In timpul inabusiri ... mai mult

  • Peste marinat
    70 minute
  • 12-09-2009
  • 12194
  • 0
  • 0

Ciorba pescareasca

Se taie legumele - telina, ardeiul, pastarnacul,morcovul,rosiile si ceapa dupa care se pun la fiert in apa cu sare, adaugându-se si doua linguri de ulei de floarea soarelui. In ceaunul in care dorim sa facem ciorba pescareasca se fierbe foarte bine pestele mai marunt. Când acesta este gata îl scoatem si se pun la fiert cartofii. Se adauga legumele din prima oala, se completeaza cu apa dupa care se pune la fiert pestele mare taiat bucati. Se sareaza dupa gust si se acreste cu otet. Cand ... mai mult

  • Ciorba de peste
    50 minute
  • 12-09-2009
  • 5430
  • 0
  • 3

Caras -conserva

Se curata de solzi pestele ( cel mai marunt pe care-l prindeti )si se taie capul , apoi se pun intr-o oala sub presiune la fiert . Apa se pune cat acopera pestele se adauga sare dupa gust , doua linguri de ulei , doua de otet . Daca vreti sa fie in sos tomat adaugati sucul de rosii dar sa fie concentrat . Se lasa la fiert pana incepe sa fluiere oala se da jos de pe foc si se lasa sa se raceasca fara a desface capacul . Dupa racire se desface capacul pestele se face ca o pasta se ia cu o paleta s ... mai mult

  • Conserve de peste
    30 minute
  • 04-09-2009
  • 36190
  • 0
  • 0

Salau prajit

O retea destul de simplu de realizat cum se procedeaza: Se curata salaul se fileteaza se sareaza si se pune la rece. Apoi se prajeste in ulei cu focul dat la mediu. Se lasa la prajit pana se rumeneste. Rosiile se taie rondele si se aseaza peste salau inainte de a se intoarce de pe o parte pe alta. Astfel va ramane mai zemos. O alta solutie ar fi folosirea usturoiului eventual facut pasta cu putina maioneza. Acesta pasta se foloseste pt a unge salaul sau servita separat. ... mai mult

  • Peste prajit
    40 minute
  • 27-06-2009
  • 6973
  • 0
  • 0

Salau la plancha (tabla)

Am sa va descriu aici un mod Tipic si foarte simplu de cum se prepara pestele an Spania. Modul asta de preparare este apt pt. orice tip de peste ,atat de apa dulce cat si de apa sarata. Am ales Salaul, dar se poate aplica la orice tip de peste. Un salau curatzat se taie an lungime an 2-oua(file). Daca este f mare ,cele 2 fileuri le mai taiatzi odata an jumatate. Se lasa sa se scurga f bine, eventual al stergetzi cu hartie de bucatarie ancat an momentul cand al ashezatzi pe tigaie sa fie complet ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 22-06-2009
  • 7076
  • 0
  • 0

Stiuca la cuptor

Se curata stiuca, se eviscereaza si se cresteaza pe parti, se sareaza si se condimenteaza dupa gust si se pune la rece pt 20 min, Se unge o tava/vas termic de preferinta cu putin ulei, se face un pat din ceapa taiata marunt si stiucile care se pun peste se adauga cca 200ml apa si se da la cuptor. Se prepara un sos din: doua cepe mari taiate , trei rosii decojite se poate pune si suc de rosii, doua frunze de dafin. Dupa ce sosul este bine fiert se adauga 250 ml vin alb. Dupa ce stiuca ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 30-05-2009
  • 17659
  • 0
  • 0

Pastrav in folie la cuptor

se curata si se spala pastravii, se condimenteaza interior si exterior cu sare si piper. se taoe rosiile rondele. se face o pasta din unt patrunjel. Pasta se introduce apoi in pesti cam o lingurita plus cateva felii de rosii Se infasoara fiecare pastarv in folie de aluminiu si se pun la cuptor pentru cca 20 minute. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 30-05-2009
  • 14829
  • 0
  • 0

Peste cu ciuperci

Pestele curatat se pune intr-o tava unsa in prealabil cu unt(vas termic), impreuna cu ciupercile spalate si taiate in felii mari in jurul lui, Se adauga rosiile taiate rondele mai groase, piperul, foaia de dafin, cimbrul si se sareaza dupa gust. Vasul se introduce in cuptor la foc mediu, unde se lasa cca o ora, ca pestele sa se friga incet; pestele se stropeste cu sosul din cind in cind si cu putin vin, atit pestele cit si ciupercile. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe pa ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 17-05-2009
  • 4640
  • 0
  • 0