Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Sardele in crusta de cartofi

Se curata peste si se eviscereaza. Se sareaza si se pune la rece 15 min. Se curata cartofi si se dau pe razatoarea mare. Se storc bine si se amesteca cu zeama de la o jumatate de lamaie impreuna cu ouale batute. se pune o lingura de pasta de cartofi pe o folie sau hartie de copt unsa in prealabil cu ulei. Se aseaza pestele si se acopera cu un strat de cartofi, deasupra se pun feli de unt. Se impacheteaza pestele in folie si se coace apoi in cuptor, preincalzit pt 30 min. Inainte cu 10 min desf ... mai mult

  • Peste la cuptor
    70 minute
  • 21-06-2008
  • 2622
  • 0
  • 0

Rasol de peste cu sos de hrean

Se curata si se spala pestele, apoi se portioneaza. Se firbe intr-un vas cu ptina sare foaia de dafin si condimentele. Apoi se pun bucatile de peste si se fierb 20 min. la foc mijlociu. Se scoate rasolul si se pune la scurs pe un platou. Se curata si se rade fin hreanul. Il oparesti cu putin vin , otet si zahar. Sosul il torni peste peste si adaugi zeama de lamaie peste. ... mai mult

  • Rasol de peste
    45 minute
  • 21-06-2008
  • 7887
  • 0
  • 0

Crap umplut la cuptor

Se curata pestele bine. Speli si cureti legumele, tai morcovii si patrunjelul bucati, tai ardelul fasii si ceapa marunt. Se amesteca intr-un vas legumele cu 75 ml ulei cu sare si piper dupa gust. Pe o tava sa vas de sticla uns cu ulei pui un pat de legume. umpli burta pestelui cu legume i-l legi cu o ata si il asezi pe patul de legume. Apoi stropesti cu vin si dai la cuptor. din cand in cand il stropesti cu apa lasata de legume si putin vin. Dupa 30 min il intorci si il mai lasi 15 min. Prepari ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 18-06-2008
  • 18900
  • 0
  • 0

File macrou cu miere la cuptor

Se spala fileurile depeste, se sareaza putin si se pun la rece 30 min. Se unge o tava sau un vas de sticle, se aseaza pestele si se stropeste cu ulei de masline. Se adauga marar sau tarhon. Se pune pestele la cuptor acoperit cu o folie de aluminiu. pt 30 minute. Se zdrobeste o lamaie si se amesteca cu miere in blender. Scoti pestele si il ungi cu pasta rezultata si il mai dai la cuptor , fara folie pana se formeaza o crusta crocanta. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 18-06-2008
  • 4897
  • 0
  • 0

Dorada la cuptor cu legume

Se spala si se curata pestele. Se pune dorada intr-o tava unsa cu unt, Se taie cubulete rosiile, ceapa, morcovul. Se acopera pestele cu aceste legume si cu cateva rondele de lamaie. Se adauga uleiul preferabil de masline. Se sareaza si se adauga piper dupa gust. Se garniseste cu dafin maruntit. Se da la cuptor. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 15-06-2008
  • 8942
  • 0
  • 0

Cod la cuptor cu rozmarin

Se curata fileurile de cod de piele si oase. Se spala si se sareaza si se stropesc cu zeama de la o lamaie si se condimenteaza cu sare , rozmarin. Ai nevoie de folii de aluminiu , in care invelesti fiecare file cu cate o frunza de dafin, in prealabil foliile unse cu ulei. Le pastrezi la rece timp de 30 min. Apoi le pui intr-o tava si le dai la cuptor la foc mijlociu cam 30 min. Dupa aceea desfaci foliile de aluminiu si mai lasi pestele la rumenit inca 10 min. Se garniseste cu patrunjel si lam ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 15-06-2008
  • 8173
  • 0
  • 0

Peste prajit

Se sareaza pestele si se lasa la rece 30 min. intre timp se face pasta prin care se da pestele. Se bat ouale si se amesteca cu pesmet si sare + putina lamaie. Apoi se inveleste pestele in aceasta pasta si se prajeste in ulei. Cine doreste poate folosi ulei de masline(cei ce suporta gustul). La final se garniseste cu patrunjel. ... mai mult

  • Peste prajit
    60 minute
  • 15-06-2008
  • 5917
  • 0
  • 0

Peste umplut la cuptor

Se curata si se spala peste (poate fi atat peste spab cat si gras) insa sa fie putin mai mare, se sareaza apoi se unge cu unt pe exterior si daca se doreste si pe interior. Cu legumele se procedeaza la fel, se spala se taie bucatele si fac sote si cu ele se umple interiorul pestelui. Pestele se pune in tava eventual pe un staniol/folie unsa cu unt si se da la cuptor. Dupa ce pestele e rumenit se scoate se stropeste cu lamaie (cine doreste) si se garniseste cu patrunjel. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 15-06-2008
  • 22806
  • 0
  • 0

Conserva de peste

se curata peste(se poate opta pt duverse specii de peste) si se taie in bucati mici si se pune la fiert pt 30 minute. apoi se aseaza in borcane. Se face un amestec de otet cu apa , in proportie de 1/2. Se fierbe se adauga dafinul si sare dupa gust. Se adauga apoi peste peste. La final borncanele se capseaza. ... mai mult

  • Conserve de peste
    60 minute
  • 14-06-2008
  • 30646
  • 0
  • 0

Pastrav la gratar

Se curata pastravul si taie capul apoi se sareaza. Se lasa la rece 30 min. Se ung file-urile de pastrav cu putin ulei si se pun pe gratar pana se rumenesc. Cand sunt gata pastravii se servesc cu lamaie si usturoi. ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 14-06-2008
  • 7672
  • 0
  • 0

Crap cu legume

Se curata si se spala crapul si legumele, se sareaza si se pune la rece pt 30 min. Legumele se taie bucatele si se fierb pt 30 min. Apoi cu legumele pe jumatate firte se umple interiorul crap-ului, si se coase cu ata astfel incat legumele sa stea mai bine. Se unge o tava/vas de sticla cu unt si se aseaza pesti iar daca au mai ramas legume se aseaza in tava in jurul pestilor. Se da la cuptor pana cand pestele si legumele sunt facute. Dupa ce pestele e rumenit se scoate si se garniseste cu patr ... mai mult

  • Peste la cuptor
    70 minute
  • 12-06-2008
  • 4869
  • 0
  • 0

Crap la cuptor

Se curata crapul si se sareaza. se lasa cca. 2 ore la sarat. Se taie legumele rondele. Se unge un vas de iena cu unt si se tapeaza cu legumele. Peste de aseaza pestele taiat in bucati. Deasupra se pune dafin, cimbru, sare si se da la cuptor. Cu 20 min. inainte sa fie gata, se amesteca vinul rosu si pasta de rosii si se adauga peste peste. Pofta mare!!! ... mai mult

  • Peste la cuptor
    90 minute
  • 12-06-2008
  • 4612
  • 0
  • 0

Peste la cuptor

Se curata pestele si se spala bine. Se sareaza si se pune la rece cam 60 min. Se curata ceapa si se taie rondele. Cascavalul se razuie fin. Intr-o tava sau vas termic se pune pestele si peste se pun rosiile, ceapa, untul taiet felii si foi de dafin. Se stropeste cu ulei, vin , otet si se pun jumatate din cantitatea de cascaval. Apoi se pune piperul. Se da tava la cuptor si se lasa pana se patrunde si se rumeneste. Dupa 30 min. scoti pestele, il pui in alta tava , si peste pui sosul ramas. Pre ... mai mult

  • Peste la cuptor
    120 minute
  • 08-06-2008
  • 5493
  • 0
  • 4

Somn cu unt aromat

Se curata radacina de ghimbir si se taie in bucati. Se mixeaza in blender impreuna cu untul, coriandru zeama si coaja de lamaie, sare si piper. Pasta obtinuta se pune in ceolofan , re ruleaza si se pune la frigider. Ungi o tava cu unt si pui file-urile de peste gata sarate si le dai la foc mijlociu pana la rumenire. Cand sunt gata scoti pestele pe un platou si peste fiecare fileu pui un rulou de unt aromat. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 02-06-2008
  • 2754
  • 0
  • 0

Salau cu sos de ciuperci

Se curata peste de cap, solzi si se portioneaza. Se sarea pestele si se lasa cca. 30 min. Se curata ciupercile si se taie feli marunte. Se inabusa cu apa si 50ml ulei. Se dizolva 1-2 linguri de faina cu apa si se toarna peste ciupercile inabusite. Se lasa sosul la fiert pasa se ingroasa, iar la sfarsit se presara patrujel sare si piper.Pestele apoi sa baga la cuptor ( intr-un vas de sticla ) sau se prajeste un ulei. Se serveste cu sosul de ciuperci. Pofta buna. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 02-06-2008
  • 3481
  • 0
  • 0

Stiuca cu sos de legume

Se curata si se spala pestele. Se firbe peste pt 10 min. Legumele se curta se taie bucati si se curata. Se fierb 25 min la foc mic pan acand sunt cam 70% facute. Se strecoara se paseaza si se adauga sosul de rosi sare si condimente. Se aseaza pestele intr-o tava unsa cu unt, se toarna sosul peste peste si se da la cuptor pentru 20-25 min la foc potrivit ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 02-06-2008
  • 2569
  • 0
  • 0

Peste la tava cu ardei si rosii

Se curata ardeii si se taie felii. Se curata usturoiul si se taie marunt. Se curata pestele se portioneaza si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Peste se aseaza ardeii si usturoiul si se da la cuptor. Peste 20 minute se aseaza deasupra rosiile taiate felii si pasta de rosii diluata cu vin. Se mai lasa cam 20 min. Se serveste cu felii de lamaie si patrunjel tocat marunt ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 02-06-2008
  • 12270
  • 0
  • 1

Macrou marinat

marinata de macrou: Se taie morcovul rondele si se pune intr-un vas la fiert impreuna cu lamaia, otetul, vinul. Se adauga dafin, piper si alte condimente. Se taie macroul cubulete sau rondele. Cand marinata este fiarta se adauga peste macroul. Se alege un vas ermetic. Se lasa la rece 2 zile. Se serveste cu lamaie sau ulei de masline. ... mai mult

  • Peste marinat
    30 minute
  • 20-05-2008
  • 18498
  • 0
  • 0