Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Salata cu ton

Fierbi pestele in apa cu sare. Il cureti de oase si il tai marunt. Fierbi separat legumele taiete bucati cu putina sare. Cand sunt gate fierte le amesteci intr-un vas cu maioneza (nu foarte multa) si il garnisesti cu lamaie felii si pantrunjel marunt. Optional se poate pune si porumb fiert. Poti sa folosesti un sos in loc de maioneza care sa se obtine din: 4 linguri zeama de lamaie, 1 lingura de ulei de masline, jumatate de lingurita de tarhon le amesteci bine. ... mai mult

  • Salate de peste
    2 minute
  • 08-02-2008
  • 2887
  • 0
  • 2

Salau sau cod cu garnitura de broccoli

Se curata pestele se eviscereaza si se taie in 3. Se aseaza intr-o tava unsa cu unt sarat si condimentat dupa gust. In interiorul pestelui pui cate 2-3 prune si intre bucati pui felii de lamaie. Pui apa si dai la cuptor 15 min. Il scoti si il stropesti cu zeama lasata si mai lasi in 15 min. Garnitura se face din legumele pe care le fierbi cu sare , piper si condimente. peste torni o un sos din unt topit. Fierbi la foc mic si cu capac. Se servete pestele cu garnitura obtinuta ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 08-02-2008
  • 5932
  • 0
  • 0

Stiuca umpluta la cuptor

Se curata pestele se eviscereaza si se sareaza. Se inmoiae painea in lapte, se taie marunt ceapa si se caleste putin in unt. Din miezul de paine impreuna cu ouale, stafidele sare si piper se face o compozitie cu care se umple pestele. Cine doreste mai poate sa puna si cateva legume(morcov , telina, cartof) taiaie marunt. Se da pestele la cuptor si se stropeste cu zeama de lamaie. Cand e gata se garniseste cu patrunjel. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 08-02-2008
  • 9861
  • 0
  • 0

Macrou umplut cu legume

Se curata pestele bine. Speli si cureti legumele, tai morcovii si patrunjelul bucati, tai ardelul fasii si ceapa marunt. Se amesteca intr-un vas legumele cu 75 ml ulei cu sare si piper dupa gust. Pe o tava sa vas de sticla uns cu ulei pui un pat de legume. umpli burta pestelui cu legume i-l legi cu o ata si il asezi pe patul de legume. Apoi stropesti cu vin si dai la cuptor. din cand in cand il stropesti cu apa lasata de legume si putin vin. Dupa 30 min il intorci si il mai lasi 15 min. Prepari ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 06-02-2008
  • 6596
  • 0
  • 0

Ghiveci salau la cuptor

Se curata legumele si se spala bine cu apa. Se taie morcovul, patrujnelul, fasolea telina , castravetele, ceapa, ardeii in bucati mici. Se decojesc rosiile si se taie rondele. Se pun toate legumele intru-vas de sticala si se adauga mazarea dafinul sare si piper. Se toarna ulei si se da la cuptor la foc potrivit pt 25 min. Pestele curatat de solzi si viscere se aseaza peste legume si sa mai lasa impreuna cca 30 min. Pestele se stropeste din cand in cand cu zeama de legume. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 05-02-2008
  • 2442
  • 0
  • 0

Crap la protap

Se face un foc de lemne. Se curata crapul de solzi,se taie pe burta si se scot maruntaiele si branhiile; se spala bine si apoi se sterge cu un stergar curat. Se cresteaza transversal,mai ales pe spinare.Se sareaza ,se pipereaza,se freaca cu cimbru. Se înfige crapul prin gura într-un bat mai gros,în asa fel ca vârful sa ajunga exact la coada,sub piele. Se unge cu o frunza înmuiata în ulei. Se înfige batul în pamânt la 50-60 cm de foc sau între focuri(carnea se va coace încet,sa zicem ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 31-01-2008
  • 4936
  • 0
  • 0

Crap rasol cu garnitura de legume

morcovi,radacini de patrunjel,1 ceapa,cartofi(toate taiate rondele),câteva boabe de piper, sare, Se pun la fiert într-un vas corespunzator(care sa cuprinda pestele).Când sunt aproape fierte,se adauga puþin oþet sau zeama de lamâie si pestele,care trebuie sa fie acoperit cu lichid si se continua fierberea pâna ce pestele este bine fiert(dar sa nu se sfarâme zarzavatul). Se serveste cald, sau mai bine rece,când se adauga felii de lamâie si puþin ulei. ... mai mult

  • Rasol de peste
    30 minute
  • 31-01-2008
  • 2105
  • 0
  • 1

Crap rasol cu garnitura de ciuperci

Crapul se curaþa bine de solzi si maruntaie,se sareaza pe dinauntru si pe dinafara si dupa o ora se fierbe rasol(morcovi si cartofi + ceapa viaþa noua iar sa-nceapa).Se scoate si se pune pe un platou în poziþie de înot.Când aproape s-a racit complet,se toarna peste el uleiul amestecat cu foarte multa zeama de lamâie,sare si puþina apa în care a fiert pestanul. De jur-împrejur se garniseste cu ciuperci calite,amestecate bine cu sosul de mai sus. Se arunca un praf de piper si patrunjel t ... mai mult

  • Rasol de peste
    30 minute
  • 31-01-2008
  • 2518
  • 0
  • 0

Bors de peste

Se taie marunt ceapa , patrunjalul si morcovii si se pun la fiert cu apa si orez. Intre timp se taie cartofi si dupa 20 min. se pun cartofii impreuna cu ardeiul si rosiile si se mai lasa 10 min. Apoi se adauga pestele taiat bucati. Se sareaza dupa gust. Se fierbe borsul separat. Dupa ce a fiert pestele , se acreste dupa gust , cu bors. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt si se serveste cu ardei iute. ... mai mult

  • Bors de peste
    90 minute
  • 29-01-2008
  • 5239
  • 0
  • 0

Rulouri de merluciu

se curata pestele si se stropeste cu lamaie. Se macina fin nuca si se face o pasta din gogosari zdrobiti si nuca. Se ung fileurile cu pasta rezulatata, le rulezi si le prinzi cu scobitori. Se fierb rulourile in apa sarata pt 30min impreuna cu dafin, zeama de lamaie. Cartofi se fierb in coaja , apoi cand sunt gata ii cureti ii amesteci cu faina si ou , sare si piper, ii faci cocoloase si ii prajesti. Se servesc rulurile de merluciu cu cartofi bulete. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 25-01-2008
  • 3631
  • 0
  • 0

Salau cu orez

Se curate pestele si se da prin faina. Se curata ceapa marunt sau cubulete. Orezul se spala si se lasa in apa rece. Se decojesc rosiile si se taie cubulete. Intr-o cratia calesti ceapa in margarina, apoi pui bucatile de peste si le calesti pe ambele parti. Scoti pestele pe o farfurie. Scurgi orezul de apa si il calesti pentru 3 min la foc mic impreuna cu ceapa si apoi adaugi rosiile. pui sarea piper , boia. Peste torni apa fierbinte cat sa acopere orezul si lasi sa scada la foc mic. Cand e gat ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 23-01-2008
  • 3174
  • 0
  • 0

Supa crema de peste cu iaurt

In 2.5 litri de apa se pun la fiert legumele mai putin ceapa, impreuna cu jumatate din file-ul de peste, sare si piper. Se fierb la foc mic cca. 30 min. Se caleste f putin ceapa cu putin ulei si se pune in supa. Se lasa pana legumele si peste sunt fierte. Se scurge apoi zeama si se paseaza cu un blender. Pasta obtinuta se dilueaza cu zeama pana cand se obtine o crema mai subtire. Cealalta jumatate de peste se prajeste in ulei in bucatele mici, si se adauga la final in crema obtinuta. Se adauga i ... mai mult

  • Ciorba de peste
    60 minute
  • 08-01-2008
  • 4178
  • 0
  • 0

Peste in legumiera

In 3 litri de apa se pun la fiert : ceapa taiata marunt, morcovi taiati rondele, dafin, sare si piper dupa gust. Se la sa fiarba 10 min. Pestele se curata se portioneaza si se pune in Legumiera(produs Tupperware) in loc se poate folosi o cucta sau vas yena(in cuptor). Peste se pune amestul fiert cu legume, si se mai lasa cca. 30 min. Se poate consuma cu maioneza sau legume la cuptor. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 23-12-2007
  • 3804
  • 0
  • 0

Ghiveci crap la tava

Se curata legumele morcovul, telina, ardei, fasolea, varza, ceapa. Se taie marunt toate legumele in diverse forme - bastonase, rondele, fasii... Rosiile se docojesc si se taie rondele. Toate legumele se pun intr-o cratita si se adauga mazarea, foile de dafin, piper si sare dupa gust. Se mai aduaga ulei si apa si se pune tava la cuptor pt 20 min. Se curata pestele se portioneaza. Se sareaza putin si condimenteaza dupa gust. Se aseaza apoi peste legume si se lasa inca 20 min, la cuptor. Din cand i ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 23-12-2007
  • 4353
  • 0
  • 0

Merluciu in sos de rosii cu masline

Intr-o tigaie se pune ceapa si usturoiul tocate marunt cu putin uleiul, se tine pe foc un minut dupa care se adauga putina apa, asa incat ceapa sa se inmoaie si sa nu se prajeasca. Dupa aceea, se toarna sosul de rosii si se lasa cateva minute (5 minute) sa fiarba. Se adauga maslinele dupa care merluciu. Daca sosul a scazut se mai adauga putina apa,asa incat pestele sa aiba suficient lichid in care sa fiarba. Se pune putin oregan ,sare, patrunjel, piper si se acopera cu capac, lasand putin descop ... mai mult

  • Peste la cuptor
    20 minute
  • 23-12-2007
  • 6257
  • 0
  • 0

Icre de peste

Se pune apa la fiert apa cu sare si cand da in clocot se adauga gris -ul , atata cat sa obtinem un amestec mai tare cand va raci (sa stea pe lingura sa nu curga). Icrele se pun intr-un vas impreuna cu o lingurita de sare si cu mixerul se freaca la viteza mare turnand cate un pic de ulei pana obtinem o maioneza groasa. Dupa aceasta faza turnam treptat zeama de lamaie si adaugam si ceapa razuita pe razatoare fina si treptat adaugam si grisul racit . Se mai adauga sare dupa gustul fiecaruia si cu z ... mai mult

  • Icre de peste
    120 minute
  • 23-12-2007
  • 22308
  • 0
  • 0

Crap prajit

Feliile de crap sarate se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa asa o jumatate de ora. Apoi se trece la realizarea aluatului pentru pane obisnuit si se prajesc in ulei abundent. Zeama de lamaie scoate foarte bine mirosul caracteristic al crapului, pe care nu toata lumea il agreeaza. Feliile crocante si rumene se orneaza cu rondele subtiri de lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 18-12-2007
  • 5594
  • 0
  • 0

Salata de icre

Icrele de crap se amesteca cu putin ulei si se pun in frigider timp de 20 min. Se reia amestecul, adaugandu-se uleiul putin cate putin. Dupa ce s-a incorporat 3/4 din cantitatea de ulei, se inmoaie miezul de paine in lapte, se stoarce bine, se amesteca cu putin ulei si se adauga la icre. Se adauga apoi restul de ulei, tot putin cate putin si se potriveste gustul cu zeama de lamaie. La sfarsit se adauga ceapa tocata marunt si se mai amesteca cateva minute. ... mai mult

  • Salate de peste
    20 minute
  • 18-12-2007
  • 3476
  • 0
  • 0