Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Stiuca la gratar

Stiuca se curata se eviscereaza se sareaza si se lasa la rece 30 min. Se incinge gratarul, se taie rosiile rondele putin mai groase. Cascavalui se taie felii - potivite ca si grosime. Cand gratarul este incins se unge cu putin unt si se pune stiuca pe gratar si deasupra se pun feliile de rosii, astfel incat sa acoperti toata bucata de peste. Se intorc feliile de stiuca pe ambele parti pana se rumenesc. Inainte de a fi gata se pun feliile de cascaval si se lasa 2 min. Se servesc cu ... mai mult

  • Peste marinat
    40 minute
  • 17-05-2009
  • 8713
  • 0
  • 0

Snitel de peste

Se curata pestele sau se cumpara file-uri. Se sareaza putin si se lasa la rece 20 min Se taie in felii apoi fiecare bucata se inmoaie in ou si se da prin pesmet si prin ulei. Se pajeste pana devine crocant. ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 17-05-2009
  • 8127
  • 0
  • 0

Mamaligo a-la sado`

Se ia 100 g de salau se freaca cu mustar, se pune intr-o tava cu morcovi si ceapa, se lasa jumatate de ora in cuptor , apoi se adauga ardei gras si se serveste rece! Pofta Buna! ... mai mult

  • Salate de peste
    40 minute
  • 22-03-2009
  • 2512
  • 0
  • 0

Peste la cuptor in vin

se curata pestele de solzi se eviscereaza se spla bine si se da la rece pentru a se sara. pregatesti o tava o ungi bine cu ulei de masline. Dupa 30 min scoti pestele si il asezi in tava, si adaugi cca. 100 ml de vin si putina apa in functie de tava. In principiu pestele sa fie 1/3 in vin. bagi tava la cuptor si dupa 30 min, mai aduagi 100 ml de vin. Cand incepe sa se rumeneasca se stropeste cu uleiul din tava. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 08-02-2009
  • 11475
  • 0
  • 1

Pastrav cu sos de legume la cuptor

se curata pastravul se eviscereaza si apoi se spala bine. Se taie peste pe lung si se scoate sira spinarii. Se sareaza pastravii si se lasa la rece 30 min. Se curata legumele si taie in bucati sau dupa preferinte si se dau la foc si cand clocotesc se lasa cca 20 min. Se scoate peste de la rece si aseaza intr-un vas termoizolant(yena) si se garniseaza cu legume si se unde cu pasta de usturoi. Se da la cuptor din cand in cand se stropeste pestele cu vin alb. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 08-02-2009
  • 7426
  • 0
  • 1

Conserva de scobar in ulei(bulion)

Se curata pestele si se taie in 2-3buc in functie de lungimea lui.Se ia o cratita(oala)in care se pune ulei ca sa se acopere fundul dupa care se pune un strat de foi de dafin care se inbiba in uleiul pus ca sa nu se arda pestele.Se aseaza pestele peste foile de dafin dupa care i se adauga 2-3linguri de otet putina sare iar ulei cit cuprinde.Se repeta operatia in functie de cantitatea de peste pe care o avem doar ca nu se pun foi de dafin decit 1-2-3-buc iar la straturile superioare se poate dilu ... mai mult

  • Conserve de peste
    12 minute
  • 05-01-2009
  • 33250
  • 0
  • 2

Ficatei de stiuca cu unt

Se cuata pestele si se scoate apoi ficatul , cu mare atentie ca sa nu spargem fierea care se afla lipita de ficat . Se spala ficatul si se lasa in apa rece. Intr-o tigaie se pune untul se da la foc si cand ajunge sa sfaraie se pune si ficatul. Se condimenteaza cu sare, piper si se adauga vin. Se parajesc cam 2 minure pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta. Se serversc cu marar si patrunjel. Ca si garnitura , va recomand cartofi natur. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    4 minute
  • 19-12-2008
  • 6515
  • 0
  • 0

Stiuca umpluta

stiuca umpluta : stiucile se curata de solzi, intestine. este indicat sa se taie capul si pe acolo sa se execute toata operatiunea, da eu nu pot asa ca o tai pe burta, scoti toata carnea pestelui cu oase cu tot pana ramane pielea "goala", alegi oasele cat se poate si dai de doua ori carnea stiucii la masina de tocat (daca raman oase mici sa le zdrobesti). amestecul obtinut il amesteci cu o ceapa foarte mica tocata marunt, 2-3 felii de franzele alba inmuiate in lapte , stoarse bine, o mana de ciu ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 19-12-2008
  • 10422
  • 0
  • 0

Peste la cuptor cu conopida

Se curata file-ul de crap (poate fi fi si peste). Se sareaza si se lasa la firgider pt 20 min. Se curata legumele si se fierb pt 20 min. Cand sunt gata se scoate pestele se pune intr-un vas de sticla si se garniseste cu legume. se unge cu ulei si se da la cuptor. Vasul se acopera cu un staniol. cand legumle sunt patrunse si pestele rumenit se stinge si se mai lasa 10 min. Se serveste cu diverse salate sau lamaie. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    80 minute
  • 26-11-2008
  • 6537
  • 0
  • 0

Peste marinat

Prepararea pestelui marinat este destul de simpla astefel: se curata pestele si se splata apoi se taie in bucati (rondele), se intr-un vas pestele si celelalte ingrediente si se acopera cu apa. Se lasa sa fiarba la foc mic fara a mesteca timp de 2 ore pana ce oasele se vor topi. Pentru a nu se lipi de fundul oalei se poate misca oala. Marinata de peste se poate servi vu lamaie si usturoi sau alte salate, merge bine cu porumb dulce in lapte. si hrean ... mai mult

  • Peste marinat
    180 minute
  • 18-11-2008
  • 13568
  • 0
  • 0

File de calcan cu lapte

Ingrediente: 30 g file de calcan 1/2 ceasca de lapte 10 g unt orez fiert Timp de preparare: 35 min Mod de preparare: Se adauga peste lapte o jumatate de ceasca de apa si se pune pe foc. Cand a inceput sa dea in clocote, se adauga pestele si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 5 min. Se scurge pestele, se adauga cateva lingurite de orez fiert si zdrobit bine si se serveste cu putin unt topit. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    20 minute
  • 07-11-2008
  • 3700
  • 0
  • 0

Pilaf cu pana de somn sarat

Ingrediente: 4-5 cescute orez, 7-8 bucati peste, 1 ceasca ulei, sare, piper Mod de preparare: Se desareaza pestele. Se inabusa orezul cu ceapa taiata marunt in ulei si cu putina apa. Cind orezul este pe jumatate fiert, se adauga pestele si se lasa sa mai dea citeva clocote pina ce orezul este bine fiert Observatii: Se serveste rece ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 07-11-2008
  • 2412
  • 0
  • 0

Icre de stiuca

Ingrediente: 100g icre de stiuca, 500ml ulei, 1/2 ceapa, 1/2 lamaie, cateva masline. Mod de preparare: Icrele de stiuca fiind mai mari, se pot pregati si fara gris. Se pun intr-un castron adanc, se stoarce deasupra lor zeama de la jumatatea de lamaie, se adauga uleiul treptat si se amesteca energic cu o lingura de lemn. Cand amestecul este omogen, se toaca marunt ceapa, se freaca bine cu sare, se spala cu apa rece si se stoarce, sau se scurge cateva minute. Se pune ceapa peste icre, se ... mai mult

  • Icre de peste
    40 minute
  • 07-11-2008
  • 3957
  • 0
  • 0

Rasol de salau cald

Ingrediente: 1 si 1/2 - 2 kg salau, 1 morcov, 1 patrunjel, 2 cepe, sare, 1 foaie dafin, piper, 200g unt, verdeata, sare de lamiie Mod de preparare: Se fierbe pestele in apa clocotita cu sare, in care a fiert mult zarzavat, piper si foi de dafin. Inainte de a se pune pestele, se adauga in apa o lingura de otet. Se serveste cald cu unt incalzit amestecat cu zeama de lamiie si verdeata tocata fin. Sosul se toarna peste pestele fierbinte, imediat ce s-a scos din zeama. Observatii: S ... mai mult

  • Rasol de peste
    60 minute
  • 07-11-2008
  • 2522
  • 0
  • 0

Plachie

Ingrediente: 1,5 kg. peste (stiuca, crap, salau etc.), 7-8 buc. ceapa mari, 2 cesti de ulei, 3-4 buc. rosii, 1 pahar vin, 1-2 legaturi patrunjel verde, sare, piper Mod de preparare: Se curata pestele, se taie in bucati si se freaca cu sare si piper. Se taie ceapa in felii subtiri si se prajeste usor in ulei. Se adauga rosiile curatate si taiate, piper, mult patrunjel tocat si vin, amestecind totul bine. Dupa ce s-au prajit se pune totul intr-o tava, se asaza bucatile de peste deasupra s ... mai mult

  • Plachie de peste
    45 minute
  • 07-11-2008
  • 5697
  • 0
  • 0

Peste afumat

Mod de preparare: Pestelui ii pun sare/piper boabe zdrobit/timian/zeama de lamaie+tzest; sare putin in exces decat normal si-l las sa stea la marinat cel putin 1/2 de ora, dar depinde si de grosimea carnii. (totul intr-o punga de nylon) - pestele/bucatile de peste, le clatesc inainte de afumare - pe partea opusa celei pe care va fi pestele, prind pe palsa de sarma, folie de aluminiu - o indoi peste marginile plasei, putin cu "burta" in asa fel incat sa colecteze zeama ce se scurge de pe ... mai mult

  • Peste afumat
    100 minute
  • 07-11-2008
  • 24573
  • 0
  • 0

Pastravi la gratar

Ingrediente: 1 kg. pastravi, ulei, lamiie, sare Mod de preparare: Pestele se curata, se spala, se sareaza si se usuca. Se unge cu ulei si se inveleste in hirtie de pergament. Se frige pe gratar. Cind este gata se scoate din hirtie. Observatii: Se serveste cu lamiie ... mai mult

  • Peste la gratar
    50 minute
  • 07-11-2008
  • 3674
  • 0
  • 0

Pastravi cu sos de maioneza

Ingrediente: 6 pastravi, sare, 1 ou, piper, o lamaie, 50 g unt, 1 lingura de apa, otet Mod de preparare: Pastravii se curata si se spala cu apa rece, dupa care se pun la fiert in apa calda cu otet si sare. Dupa 15 min. se scot pe un platou si se acopera cu maioneza calda, pregatita astfel: un galbenus crud se freaca spuma cu doua linguri de unt. Cand pasta a devenit omogena, se adauga zeama de la o lamaie, piper macinat si putina sare. Se subtiaza cu olingura de apa rece si se tine ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 07-11-2008
  • 2866
  • 0
  • 0