Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Pastrav afumat

Pastravii se tin intr-o solutie de saramura care contine ingredientele de mai sus,timp de 24 h.Dupa ce se scoate din saramura,se spala,se curata si se usuca la aer.Pestele se afuma la temperaturi mari de 150-180 grade,circa 15-20 min.Se serveste cu sos de hrean,cu smantana,toast,unt si salata verde.Pofta buna! ... mai mult

  • Peste afumat
    4 minute
  • 13-12-2009
  • 10330
  • 0
  • 0

Merluciu la cuptor cu legume

Speli bine pestele,il asezi in tava,il stropesti cu putin ulei si il presari cu condimente.Peste trunchiurile de merluciu,pui rondele subtiri de lamaie.Torni in tava o cana cu apa si introduci tava in cuptorul cald,ptr aproximatin o jumatate de ora.Cureti legumele,le speli si le tai cuburi mari.Le inabusi intr-o tigaie cu uleiul ramas si 100 ml apa,amestecand usor pana cand se inmoaie.Spre sfarsit adaugi bamele scurse si spalate.Aduci pestele la masa impreuna cu legumele si felioare de lamaie pr ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 13-12-2009
  • 8432
  • 0
  • 0

Pastrav cu sos de smantana

Cureti pestii de solzi si intestine si ii speli bine.Topesti untul intr-o cratita,adaugi faina si amesteci,apoi stingi treptat cu apa,pana cand obtii un sos alb,in care incorporezi smantana si putin piper.Torni sosul in tava si asezi deasupra pestii.Ii ungi cu sos si ii presari sare si piper dupa gust.Introduci tava la cuptorul preincalzit,la foc mijlociu,ptr 40 min.Din 10 in 10 min,scoti tava si stropesti pestele cu sos si completezi cu putina apa.Cand e gata,razi deasupra cascaval si servesti ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 13-12-2009
  • 4594
  • 0
  • 4

Choux-uri umplute cu icre

Pentru aluat,fierbi in clocot apa impreuna cu sarea si untul.Pui toata faina si amesteci energic pana cand aluatul se aduna sub forma unei sfere.Dupa ce ai lasat aluatul sa se raceasca putin,adaugi ouale pe rand,omogenizand.Ungi o tava cu unt si pui compozitie cat o nuca,cu ajutorul unui cornet.Coci choux-urile timp de 20 min ,la foc mijlociu.Fierbi grisul in 150 ml da apa.Mixezi icrele timp de 2-3 min,apoi incepi sa incorporezi uleiul ca la maioneza,picatura cu picatura.La sfarsit,adaugi grisul ... mai mult

  • Icre de peste
    50 minute
  • 13-12-2009
  • 2971
  • 0
  • 0

Crochete de peste si ciuperci

Inmoi painea in apa sau lapte.Cureti si speli bine ciupercile si ceapa,apoi le toci marunt si le inabusi putin in 2-3 linguri ulei.Speli fileurile de peste,le usuci si le dai prin masina de tocat impreuna cu franzela bine stoarsa si legumele calite si scurse.In pasta obtinuta,incorporezi 2 oua batute,patrunjelul tocat fin,piper si sare dupa gust.Omogenizezi compozitia si cu mainile umezite,formezi crochete pe care le treci pe rand prin faina,ou batut si pesmet.Prajesti crochetele in ulei incins, ... mai mult

  • Gustari din peste
    45 minute
  • 13-12-2009
  • 2751
  • 0
  • 3

Icre de crap sau stiuca

Icrele proaspete sau congelete se paseaza printr-o sita rara, pentru a se inlatura pielitele. Se sareaza dupa gust, si se pun intr-un castron si se lasa la rece. Cel mai bine se lasa 24 ore inainte. Dupa ce se scot de la rece se prepara astfel: se bat cu tel-ul/mixer turnand putin cate putin ulei. Treptat se mareste cantitatea de ulei, stropindus-se din cand in cand cu putina apa. La sfarsit se adauga putina zeama de lamaie si pudra de menta, continuand amestecarea si stropirea cu ... mai mult

  • Icre de peste
    20 minute
  • 13-12-2009
  • 2624
  • 0
  • 0

Sos pentru peste

se pune intr-un cas iaurtul , peste se adauga ghimbir-ul si meta. Se amesteca bine. La final se pune coaja de lamaie si se sareaza dupa gust Se serveste cu peste file la gratar sau la cuptor. ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    20 minute
  • 13-12-2009
  • 10279
  • 0
  • 0

Ciorba de crap cu zeama de varza

Adaugam apa pentru a potrivi acreala zemei de varza.Fierbem zeama de varza impreuna cu zarzavatul obisnuit(morcov,ceapa,patrunjel).Pestele, curatat si taiat bucati,il punem in oala cand zarzavatul e aproape fiert.Fierbem pestele la foc potrivit.Punem sarea si adaugam verdeata taiata marunt,dupa gust.La bors si ciorba putem pune numai capul si coada crapului,bucatile mai bune servind la alte pregatiri;dar,bineanteles,in acest caz obtinem mai mult o zeama cu gust de peste ,decat o ciorba de peste. ... mai mult

  • Ciorba de peste
    2 minute
  • 12-12-2009
  • 3013
  • 0
  • 0

Somn la cuptor

Se curata legumele si se spala bine. Se ia o tava/vas termoizolant si se pregatesete un pat de legume din cartofi, dovleac, morcovi, telina. Peste se aseaza pestele file, si pe deasupra se pun felii de rosi. se da la cuptor pana ce legumele sunt bine facute. Inainte cu 15 minute da a fi gata se rade cascavalul. Pentru a pastra fragezimea legumulor si a pestelui se acope vasul/tava cu un folie de aluminiu. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 12-12-2009
  • 2541
  • 0
  • 0

Salata de fructe de mare

Se pot alege fructe de mare congelate, care se dezgheata in apa calduta. Dupa ce aceasta operatiune s-a incheiat, se incinge uleiul intr-o cratita si se prajesc la foc mic aproximativ 20 min. Exceptie este surimi de crap, care este gata cam in 10 min.Se pune apoi totul pe un platou si se amesteca cu putin ulei, otet, verdeata tocata si se potriveste de sare si piper. Va doresc pofta buna ! ... mai mult

  • Fructe de mare
    45 minute
  • 12-12-2009
  • 1952
  • 0
  • 0

Supa crema de raci

Racii se prajesc cu un strop de ulei timp de 5 min, dupa care se separa carnea de restul carapacei. In alt vas se pun la calit, la foc mic, restul de ulei cu prazul si ceapa taiate marunt,rosiile decojite taiate cubulete, orezul si foaia de dafin. Resturile de carapace de la raci nu se arunca, ci se piseaza intr-o piula pentru usturoi si se adauga la amestecul de legume de pe foc.Se adauga apa sise lasa la foc mic timp de 25 min. Dupa ce a fiert, se trece prin mixer si apoi prin sita, sa se elim ... mai mult

  • Retete cu raci
    45 minute
  • 12-12-2009
  • 1572
  • 0
  • 0

Crap umplut

Se curata pestele de solzi, se goleste de intestine si se scot cu atentie oasele de la burta. Se sareaza pe dinauntru si pe dinafara; se lasa sa stea asa pana cand se pregateste umplutura: se toaca ciupercile si se pun intr-o cratita impreuna cu uleiul, ceapa tocata marunt si telina data prin razatoare. Se lasa sa scada la foc mic, cu cratita acoperita. Cand amestecul s-a inmuiat bine, se pune intr-o farfurie adanca si se amesteca cu miezul de la o felie de paine inmuiat si bine faramitat, cu ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 11-12-2009
  • 1794
  • 0
  • 1

Crap cu smantana

Crapul se taie bucati si se pune la fiert pentru 5 minute in apa cu sare si cu zeama de lamaie. Separat se prepara un sos din ceapa verde rumenita usor cu o lingura de faina, sare, putina boia si stins cu apa. Se adauga un pahar de smantana si multa verdeata tocata. Compozitia rezultata se toarna peste bucatile de crap si se lasa sa fiarba impreuna. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 11-12-2009
  • 1637
  • 0
  • 0

Ton la cuptor cu legume

va propun o reteta destul de simpla si numai buna pt aceasta perioada a anului. Tonul se scoate de la congelator cu 5 ore inainte. Cum se prepara reteta: se curãþã legumele (ceapa, morcovii, cartofii, telina) si se spalã apoi se taie în cubuleþe sau alte forme. Se pun aceste legume într-o tigaie se pune putin ulei ºi se cãlesc la foc mic 10-15 minute. Se pun apoi legumele intr-un vas de Yena se aseaza peste acestea tonul (poate fi taiat in bucati mai mici), se pun pe deasu ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 11-12-2009
  • 14027
  • 0
  • 0

Gustari din peste pe betisoare

Alimentele se taie in patratele,ceva mai mici decit bucatile de zahar cubic. Pe betisoare se insira intercalat componentele mentionate. Cu cât componentele sunt mai variate ca fel si culoare, cu atât aspectul si gustul lor vor fi mai apetisante. Se aseza pe un platou si se servesc. Va doresc POFTA BUNA. ... mai mult

  • Gustari din peste
    20 minute
  • 11-12-2009
  • 2054
  • 0
  • 1

Crap la gratar cu sos de lamaie

Curatam de solzi crapul,scoatem branhiile si il golim,il spalam,il saram si il ungem apoi cu untdelemn,presarand peste el foi de dafin.Astfel il punem pe gratar,ungandu-l din cand in cand cu untdelemn.Intr-o farfurie aparte pregatim un sos din zeama lamailor si un paharel de untdelemn,sare piper,cateva boabe de enibahar si inca vreo cateva felii de lamai taiate sferturi,fara coaja galbena si putin patrunjel verde tocat.Cand pestele e bine fript,il punem farfurie lunga si turnam deasupra sosul pr ... mai mult

  • Peste la gratar
    2 minute
  • 10-12-2009
  • 4574
  • 0
  • 0

Ciorba pescareasca,ca in delta dunarii

Adevarata ciorba pescareasca, ca in Delta dunarii se pregateste intr-o zeama(4 litri apa, daca esti in zona, de Dunare)in care au fiert in prealabil mai multi pesti mici(obleti).Dupa fierbere, acestia se strecoara, iar in zeama obtinuta se adauga zarzavatul taiat marunt. Dupa ce zarzavatul este fiert bine,se introduce in oala pestele mare taiat felii potrivite si se fierb impreuna 20-30 min.Se potriveste de sare, se adauga bulion de rosii sau rosii curatate de pielita si taiate in bucati. Se acr ... mai mult

  • Ciorba de peste
    80 minute
  • 10-12-2009
  • 2438
  • 0
  • 0

Pasta de peste

Pestele alb se fierbe ,se curata de oase si de piele se trece o singura data prin masina de tocat cu sita rara sau se zdrobeste intr-un castron cu furculita. Separat se freaca untul pâna devine o pasta spumoasa, se adauga pestele, sare, piper, si zeama de lamâie, dupa gust, si se amesteca bine. Se serveste cu gogosari in otet si masline. Va doresc pofta buna ... mai mult

  • Pasta de peste
    30 minute
  • 10-12-2009
  • 3560
  • 0
  • 0