Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Caras la gratar

CARASUL se spala ,se curata de impuritati apoi se cresteaza pe ambele parti ,gratarul sa fie bine incins ,se pune si se lasa cateva minute pe o parte apoi pe cealalta,se serveste cu mamaliguta,musdei de usturoi si o sticla de vin buna. ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 03-10-2010
  • 8088
  • 0
  • 0

Crema de peste

se taie marunt fileul de peste se pune intr-un castron,se amesteca iaurtul cu telul ca sa devina cremos,ulei sare si se amesteca bine.castraveciorii se dau prin razatoare mica si se pun la scurs,taie ceapa felii foarte subtiri, toate acestea se amesteca si se toarna peste cubuletele de peste. ... mai mult

  • Gustari din peste
    20 minute
  • 25-12-2010
  • 3208
  • 0
  • 0

Stiuca in sos picant

Curata stiuca bine, spal-o si tai-o felii de circa 3 cm grosime. Stropestele cu zeama de lamaie si presarale cu sare si piper, apoi punele intr-un castron, acopera-l cu un capac si pune-l la frifider pana ce prepari sosul. Curata, spala si toaca marunt ceapa, apoi caleste-o 4-5 minute in ulei la foc potrivit. Adauga pasta de tomate si mai caleste 1-2 minute, dupa care pune rosiile oparite, curatate de pielita si taiate in cubulete. Pune boiaua de ardei, foaia de dafin, jumatate de legatura de pa ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    45 minute
  • 10-01-2011
  • 10197
  • 0
  • 0

Crap la gratar

Crapul intreg se eviscereaza taindu-l pe spate fara al curata de solzi si se pune pe gratarul bine incins si presarat cu sare grunjoasa. Se tine pana se coace bine (se ard solzii) , se intoarce, se ia de pe gratar si se curata de sare si solzii arsi si se pune pe un platou stopindu-se cu vin alb sau otet. Saramura se face din doua-trei rosii si doi trei ardei copti la gratar odata cu pestele.Se curata rosiile si ardeii si se toaca marunt, se pun intr-un castron unde se amesteca cu ardei iute ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 17-01-2011
  • 18290
  • 0
  • 0

Rulada de stiuca cu costita

Se curata stiuca despicand-o pe spate (fara a o despica pe burta) si se fileteaza incepand de la sira spinarii, de o parte si de alta astfel incat sa se obtina o singura bucata filetata; se elimina aripioarele, si pe partea interioara se aseaza felii subtiri de costita; se ruleaza incepand de la coada si se leaga cu sfoara;rulada se tine in bait 24 ore, dupa care se poate coace la cuptor,cu garnitura de cartofi, orez sau sote-uri, ori se poate afuma si consuma ca atare. Baitul: se fierb 1,5 ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    0 minute
  • 19-01-2011
  • 2073
  • 0
  • 0

Plachie de peste la cuptor

Se taie ceapa felii lungi.se pune la calit pana se face transparenta.se intinde ceapa calita intr-o tava.se aseaza pestele spalat bine in tava.se pune dupa gust sare,piper,cimbru si cateva foi de dafin.se toarna cate o lingura buna de bulion pe fiecare bucata de peste.se piseaza usturoiul(cam 10 catei de usturoi)si se imprastie in toata tava.se pune cam 100 grame apa sau vin dupa preferinta si se baga totul la cuptorul incins.cuptorul se da la foc mic sa nu se arda ceapa.NU SE AMESTECA doar se i ... mai mult

  • Plachie de peste
    1 minute
  • 29-01-2011
  • 22024
  • 0
  • 0

Chiftele de stiuca

Se fileteaza stiuca si se da carnea prin masina de tocat. Se amesteca cu slaninuta, sardelele si painea inmuiata si se da inca o data prin masina de tocat. Se adauga cele doua oua apoi se amesteca bine cu patrunjel verde, piper, usturoi, ceapa si sare-dupa gust. Se fac galusti din tocatura,se dau prin faina si se prajesc la foc mic. Se servesc simple ori cu sos sau maioneza alaturi de un vin alb sec. Pofta mare! ... mai mult

  • Gustari din peste
    0 minute
  • 01-02-2011
  • 4296
  • 0
  • 0

File de salau cu susan

Curata fileulde salau, spala-l bine in apa rece, lasa-l sa se scurga si sterge-l cu un servet de bucatarie. Amesteca intr-un vas semintele de susan cu coaja de lamaie rasa,ceapa verde curatata,spalata si tocata marunt, boiaua de ardei, zeama de la o lamaie, 2 linguri de ulei, sare si piper dupa gust. Presara cu acest amestec fileurile de salau si preseaza bine, astfel incat amestecul sa se lipeasca bine de fileuri. Incinge bine uleiul intr-o tigaie si prajeste pestele la foc mediu, cate 3-4 minu ... mai mult

  • Peste file
    25 minute
  • 01-02-2011
  • 3206
  • 0
  • 0

File de salau umplut

Curata fileul de salau de pielite si eventuale oscioare ramase de la filetat, spala-l, scurge-l bine de apa, sterge-l cu servetele absorbante si presara-l cu sare si piper dupa gust. Curata pastarnacul de coaja, spala-l si da-l pe razatoarea mare. Curata ceapa verde, spal-o si toac-o marunt, apoi caleste-o in 50 g de unt impreuna cu pastarnacul ras. Dupa 5-6 minute adauga 200 g rosii oparite, curatate de pielita si taiate cubulete. Pune si busuiocul tocat marunt si potriveste de sare si piper d ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 02-02-2011
  • 3260
  • 0
  • 0

File de peste in sos de ciuperci

Topiti intr-o tava untul si puneti in aceasta fileurile de peste. Puneti frunzele de rozmarin si coaja de lamaie si potriviti de sare si piper. Curatati ciupercile, spalati-le si taiati-le in feliute. Curatati, spalati si tocati marunt ceapa verde, apoi puneti-o impreuna cu ciupercile in tava, peste peste. Totul se stropeste cu zeama de lamaie apoi puneti tava la cuptor. Dupa ce s-a rumenit usor puneti untul ramas, vinul si smantana si puneti din nou tava la cuptor, pana cand ciupercile de de ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 03-02-2011
  • 3670
  • 0
  • 0

Crap in sos de marar

Fileurile de crap se spala, se scurg bine de apa si se sterg cu servetele absorbante. Se presara cu sare si piper si se prajesc in ulei incins. Se scot pe servetele. Separat, se face un soa din smantana, mara tocat marunt, usturoi pisat, uleiul de masline, sare si piper. Se taie lamaile in felii, se pun pe farfurii, se pun fileurile deasupra si peste acestea se toarna sosul de smantana si marar. Se orneaza cu marar si feliute de lamaie. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 04-02-2011
  • 3318
  • 0
  • 0

Crap umplut cu orez

Se curata pestele de solzi, se eviscereaza, se spala bine si se scurge de apa. Se presara cu sare si piper, apoi se umple cu orez si se coase sau se prinde cu scobitori. Se pune intr-o tava mai inalta, se adauga sucul de rosii, zaharul, pasta de tomate, o cana cu apa, foile de dafin, usturoiul tocat si jumatate din legatura de patrunjel. Se potriveste de sare si piper si se pune tava in cuptorul incins. Se coace crapul la foc potrivit 60 minute sau pana ce pestele este bine patruns si frumos r ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 04-02-2011
  • 2313
  • 0
  • 0

Peste prajit

cu ajutorul telului se amesteca galbenusurile si faina,berea si o parte din condimente.se bat albusurile pana se fac spuma apoi se amesteca cu berea pentru a obtine un aluat subtire.pestele se da prin faina.uleiul se incinge bine.cu ajutorul unei site se baga pestele in aluat ,apoi in uleiul incins.se prajeste circa 1 minut pana capata o culoare de galben pal.se scurge pe un prosop de hartie.se serveste cu felii de lamaie si paine. ... mai mult

  • Peste prajit
    5 minute
  • 06-02-2011
  • 10642
  • 0
  • 0

Paste cu peste afumat

Se fierb pastele in multa apa cu sare, se scurg bine si se pun apoi intr-un castron incalzit. Se prepara sosul amestecand mustarul cu sucul de lamaie, sare si piper dupa gust. Se adauga apoi treptat uleiul amestecand continuu, pana se omogenizeaza. Se amesteca pastele cu pestele taiat bucatele, ardei copti, masline si sos, se adauga mararul si se potriveste de sare si piper. Se serveste cald sau rece. Se pot folosi orice fel de paste. ... mai mult

  • Gustari din peste
    15 minute
  • 12-02-2011
  • 3451
  • 0
  • 0

Spaghete cu peste maruntit

se pun spaghetele la fiert,intre timp se pregateste sosul .intr-un bol se pun 2 galbenusuri de ou.1 lingura de smantana,piper,0,50 ml,lapte si se amesteca bine pana devine pasta.intr-o cratita se pun la prajit bucatile de peste taiate marunt.dupa prajirea pestelui in aceiasi cratita se scoate pasta si se amesteca bine.se opreste focul si se adauga peste pasta sosul facut. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    7 minute
  • 13-02-2011
  • 3533
  • 0
  • 0

Cod prajit in fulgi de porumb

Intr-un vas se bat ouale si se amesteca cu faina.Fileurile de cod dupa ce au fost decongelate si scurse bine de apa se taie feliute lungi si subtiri.Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se tavalesc prin amestecul de ou cu faina si apoi prin fulgi de porumb care in prealabil au fost zdrobiti putin pentru a se lega mai bine de peste.Se pun in ulei incins 2-3 minute pe fiecare parte.Se pot consuma ca atare sau cu mujdei de usturoi. ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 28-03-2011
  • 5844
  • 0
  • 0

Pastrav betiv

mod de preparare: De esti pescar si-ai fost in munti,pe- aproape, sa prinzi al apei fulger sclipitor, vioi si iute si grabit sa scape de musca ce l-a pacalit usor, iar bafta n-a lipsit,a fost in toate, in vreme,in juvelnic si cu spor ai adunat doi pastravi ca la carte si febra musculara in picior... Iar daca doar un orasean de rasa te afli-n evidentele de stat, la pescarie de te ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 17-03-2011
  • 7874
  • 0
  • 0

Ciorba de perisoare

Se spala fileul si se pune la fiert.Cand a terminat de fiert se scoate si se lasa deoparte.Se curata ardeiul, morcovul si ceapa, se taie marunt si se pun la fiert in apa ramasa de la peste.Perisoarele le pregatim astfel:se da pestele prin masina de tocat,se amesteca cu painea inmuiata in apa si stoarsa bine, oul si patrunjelul tocat.Se formeaza perisoarele si se pun in oala impreuna cu rosiile date prin razatoare.Cand se ridica deasupra perisoarele sunt gata.Mai ramane sa presaram putina verdeat ... mai mult

  • Ciorba de peste
    45 minute
  • 19-03-2011
  • 2092
  • 0
  • 0