Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Oua cu sardele

Se ia un platou dreptunghiular si pe 2 colturi opuse se aseaza cate 5 sardele in forma de evantai cu capetele in coltul platoului. Peste capete se pune o ridiche rosie curatata dar cu coaja nedesprinsa. De la un capat la altul al celor 2 colturi libere se pun felii de rosii si peste rosii se pun feli de oua semisuprapuse si peste feliile de oua cate o felioara subtire dintrun castravete mic, asa fel incat sa nu acopere decat jumate din galbenus. In lipsa de castravete se pune o frunzulita de pat ... mai mult

  • Gustari din peste
    1 minute
  • 06-03-2010
  • 1558
  • 0
  • 1

Rosii cu peste

Se aleg rosii de aceeasi marime, se taie capacele, se scobesc cu o lingurita de scobit si se aseaza cu gura in jos ca sa se scurga.Pestele se curata, se fierbe in apa cu sare si se lasa sa se raceasca, se dezoseaza si se da prin masina de tocat impreuna cu ceapa, ce a fost tocata si calita in ulei si se mai calesc impreuna cateva minute in restul de ulei.Se lasa sa se raceasca, se adauga ouale fierte si tocate marunt, tarhonul oparit si tocat si patrunjelul verde tocat marunt.Se potriveste gustu ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 13-03-2010
  • 1558
  • 0
  • 0

Caracatita in vin

Se spala caracatita si se taie bucati. Se pune in oala sub presiune cu apa cat sa o acopere si se lasa 10 minute din momentul in care se pune capacul si butonasul rosu se ridica (sau depinde de oala...). Se scoate apoi caracatita si se clateste(se arunca apa in care a fiert). Se curata cepele mici si se gauresc cu o tepusa ca sa nu se desfaca la fierbere. Se pun in oala impreuna cu caracatita, uleiul, vinul, frunzele de dafin, scortisoara, cuisoarele, sarea si sucul de rosii. Se inchide iar o ... mai mult

  • Fructe de mare
    60 minute
  • 08-05-2010
  • 1557
  • 0
  • 0

Crap umplut cu ciuperci

Crapul se curata, se spala, se sareaza si se lasa deoparte. Ciupercile spalate bine se taie marunt si se inabusa in 50 g unt. Se taie o felie mare de paine si se inmoaie in lapte, se stoarce si se amesteca in ciuperci, se adauga un ou si un galbnusm sare, piper, o lingurita cu patrunjel tocat si cu aceasta pasta se umple burta crapului si se coase. Se aseaza crapul umplut intr-o cratita dreptunghiular, se pun deasupra bucati de unt, se adauga patrunjelul tocat, apa si vin. Se pune la cuptor. Can ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 14-03-2010
  • 1555
  • 0
  • 0

Salata cu peste

Se taie marunt ceapa verde,ardeii,varza chinezeasca muraturile iar salata se rupe cu mana.Intr-o salatiera se amesteca toate legumele,apoi se adauga pestele si porumbul dupa care se mai amesteca .Separat intr-un bol se amesteca uleiul de masline cu sarea piperul si zeama de lamaie dupa care se toarna peste salata si se amesteca .Se da la rece pana in momentul servirii ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 29-03-2010
  • 1555
  • 0
  • 0

Raci

Racii trebuie sa fie vii; se spala in mai multe ape si se scurg. In oala se pune numai atata apa cat ii acopera si o lingurita rasa de sare. Se pun vreo 2 catei de usturoi, o frunza de usturoi, o frunza de dafin, un fir de patrunjel, o ceapa. Se fierb la foc iute. Cand clocoteste apa, se arunca inauntru racii, cateva boabe de piper si se lasa sa fiarba numai 5 min. dupa ce au dat in clocot. Se racesc in apa in care au fiert. ... mai mult

  • Fructe de mare
    10 minute
  • 14-03-2010
  • 1554
  • 0
  • 6

Salata de ton

Se prepara o maioneza din galbenus, ulei si mustar. Se adauga ouale fierte tocate marunt, tonul scurs de ulei (sa fie ton bucati, nu maruntit) si grapfruiturile curatate si maruntite. Se amesteca bine. ... mai mult

  • Salate de peste
    2 minute
  • 12-04-2010
  • 1548
  • 0
  • 0

Salata cu peste si acrituri

Se scurge conserva de peste si se aleg oasele mai mari (sau se folosesc fileuri). Se marunteste pestele bine cu furculita. Se taie castraveciorii si gogosarii cubulete mici si se storc putin de zeama. Ceapa se taie cubulete sau pestisori mici. Se amesteca ingredientele cu maioneza si se adauga piper dupa preferinta ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 14-04-2010
  • 1547
  • 0
  • 0

Pastrav cu smantana

Se unge o tava cu unt si ulei, se asaza pastravii intregi, putin crestati,spalati . Dupa ce pastravii s-au rumenit, se toarna deasupra smantana incalzita bine, vin si o legatura de patrunjel ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    35 minute
  • 26-03-2010
  • 1541
  • 0
  • 0

Alge

Nu ne propunem sa discutam nici despre valoarea nutritiva a algelor marine, nici despre rolul lor in pastrarea sanatatii. Ne-am gandit ca poate vreti sa aveti o alternativa in meniul de post sau chiar in meniul dumneavoastra obisnuit. Asiaticii consuma alge de 5000 de ani; in Extremul Orient ele au devenit o delicatesa culinara. In Irlanda si Canada, Palmaria Palmata se consuma cruda, uscata sau gatita, similar cu spanacul prin partile noastre. In Anglia, Porphiria( alga purpurie) este un al ... mai mult

  • Fructe de mare
    1 minute
  • 04-02-2010
  • 1540
  • 0
  • 11

Salata din heringi

Se fierb cartofi in coaja se curata se lasa la racit se taie in doua pe lungime si apoi se taie felioare subtiri si se desfac. Se desfac fileurile de heringi . Se aranjeaza pe salatiera cartofii se acopera cu heringi cu rotocoale subtiri de ceapa. Sosul preparat din 4 linguri de ulei frecat cu o lingura otet, sare, piper, si o lingura de vin se toarna peste salata; se presara peste patrunjel marunt tocat. ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 07-03-2010
  • 1540
  • 0
  • 0

Salata cu ton, colorata

Se spalã roºiile ºi se taie cuburi mici. De pe boabele de mazãre ºi porumb, se scurge zeama, se spalã ºi se pun la stors. Fiecare pe rând, se adaugã într-o salatierã: tonul în ulei, boabele de mazãre, porumbul, roºiile, smântâna, Knorr Salad Dressing Mediteranean ºi le amestecaþi.Se consuma rece. ... mai mult

  • Salate de peste
    15 minute
  • 10-04-2010
  • 1540
  • 0
  • 0

Fileu cu carofi

Se portioneaza fileurile, cate doua bucati la portie si se condimenteaza. Se trec apoi prin faina, oua batute si pesmet. Se rumenesc pe ambele parti in ulei fierbinte, la foc potrivit. Se servesc cu cartofi natur, fierti in apa cu sare, peste care se pun untul topit si verdeata tocata marunt. Dupa gust, se poate adauga si lamaie.Pestele ii si mai bun daca pe langa cartofii natur se prepara si un sos dintr-un pachet de unt, patrunjel tocat marunt si zeama de la o jumatate de lamaie. Se topeste u ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 11-04-2010
  • 1540
  • 0
  • 0

Peste cu sos de mere

Feliile de peste se sareaza si se stropesc cu zeama de lamaie. Slanina se taie in bucatele si se pune intr-o tigaie la foc mic. Dupa ce s-a topit putin, in untura fierbinte se pun ceapa taiata pestisori si feliile de mere curatate de coaja si de samburi. Dupa cateva minute se lasa la foc mic. Feliile se vor intoarce pe cealalta parte pentru a se praji uniform. ... mai mult

  • Peste prajit
    45 minute
  • 20-04-2010
  • 1538
  • 0
  • 0

Calcan cu usturoi

se prajeste calcanul apoi se amesteca usturoiul cu lamaia si verdeata si se pune peste... peste se lasa cateva minute sa- si ia pestele cat are nevoie ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 16-03-2010
  • 1536
  • 0
  • 0

Raci umpluti cu orez

Racii trebuie sa se prepare cat sunt vii. Se scoate motul din codita, care iese foarte usor. Se spala foarte bine racii se umplu cu orez inabusit cu o ceapa si cu coditele racilor tocate si se fierb in apa pana orezul este fiert, apoi se servesc. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 26-03-2010
  • 1534
  • 0
  • 0

Zacusca de nisetru

Se opareste pestele, se rade de solzi, apoi se taie felii, se presara cu sare si se lasa sa se scurga. Se dau bucatile prin faina si se prajesc in ulei. Se fierb rosiile si se dau prin sita. Se taie ceapa foarte subtire si se caleste in ulei, se adauga sosul de rosii, morcovul fiert inainte si taiat felii, condimentele si maslinele. Se opareste arpagicul curata si se prajeste in ulei. Se amesteca cu sosul de rosii, se adauga bucatiile de peste, vinul se lasa sa fiarba descoperit. Cand este gata ... mai mult

  • Zacusca de peste
    2 minute
  • 15-03-2010
  • 1530
  • 0
  • 0

Salata de icre de crap

Se spala icrele, se scurg de apa, si se curate de pielite. Se sareaza si se pun intr-o farfurie de tabla pe coltul masini, pe o cratita cu apa fierbinte, amestecandu-le din cand in cand, pana se inrosesc. Separate se inmoaie in apa o bucata de miez de franzela, se stoarce, se freaca cu putin ulei si apoi se amesteca cu icrele. Se bat cu o furculita si se pune uleiul putin cate putin si lamaie, dupa gust. ... mai mult

  • Salate de peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 1529
  • 0
  • 0