Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Aterini prajiti

Se spala, se scot intestinele la fiecare, strangandul de la coada la cap. Se dau prin faina si se prajesc in ulei fierbinte. Sunt gustosi cand sunt bine rumeniti. Se servesc cu lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 1529
  • 0
  • 0

Rosii umplute cu sardele

Se desface cutia cu sardele, se indeparteaza osul si se preseaza cu dosul lingurii pana se fac ca o pasta. Se inmoaie 2 feli de paine in apa, se scurge si se da prin sita. Ceapa se toaca si se pune intr-o tigaie cu ulei, pe foc mic, sa se inmoaie bine. Usturoiul si verdeata se toaca marunt. Se amesteca totul intr-un castron cu pasta de rosii, piper si sare. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile care au fost scobite si se presara putin pezmet, se stropesc cu ulei si se introduc la cuptor la foc ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 07-03-2010
  • 1526
  • 0
  • 2

Biban cu lamaie

se cresesteaza bibanii se pun pe gratar si apoi se imbiba cu lamaie daupa ce bneinteles au fost luati dupa gratar,se lasa 5 min in zeama de lamaie apoi se pot servii ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 19-03-2010
  • 1526
  • 0
  • 0

Chitici prajiti

Pestisorii se curata si se spala, apoi se sareaza, se dau prin malai faina de porumb si se prajesc in ulei incins, astfel ca sa nu se lipeasca intre ei. ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 26-03-2010
  • 1523
  • 0
  • 0

Salata litoral combinata

Anghinarea sau napii si ciupercile se taie julien. Telina se rade pe razatoare, apoi se amesteca cu maioneza, julienul de legume, mustar, sare si piper. Se aseaza pe platou sau salatiera si se garniseste cu felii de ou fiert, rondele de castraveti, cozi de raci taiate julien, masline fara sâmburi si aspic taiat marunt. Se serveste rece Pofta Buna! ... mai mult

  • Salate de peste
    45 minute
  • 21-12-2009
  • 1522
  • 0
  • 1

Pastrav cu sos de ciuperci

Pestele curatat, spalat, sters in prosop de hartie se trece prin faina de grau, se rumeneste pe ambele parti in tigaie cu ulei incins. Se asaza in vas de yena uns cu ulei. La ceapa rumenita se adauga ciupercile fierte cu sare, foaie de dafin si cimbru. Se calesc impreuna, se adauga sosul iute, se da la blender. Adaugam smantana si dam pe flacara pentru 5 minute. Condimentam, adaugam whisky. Acoperim pestele cu acest sos, dam la cuptorul incins pentru 25 minute. Servim cu mamaliguta fierbinte ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 29-03-2010
  • 1522
  • 0
  • 0

Calcan prajit

se incinge bine bine tigaia aspoi se pune pestele dat prin malai va avea un gust extrordinar, si se rumeneste bine apoi se stinge cu un pahar de vin alb(la masa) ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 16-03-2010
  • 1520
  • 0
  • 0

Rosii umplute cu peste

Ceapa se curata si se da pe razatoarea mica, sucul astfel obtinut punandu-se intr-un castron. Pestele se curata si se pune la fiert in apa cu sare. Orezul se spala si se fierbe in apa cu putina sare, apoi se scurge si se pune peste zeama de la ceapa, unde adaugam si pestele fiert si maruntit, verdeata tocata, sare si piper. Rosiilor li se face un capacel si li se scoate miezul, care se da prin robot si se asezoneaza cu putina sare si ulei. Se umplu rosiile cu amestecul de peste, li se pune capac ... mai mult

  • Gustari din peste
    45 minute
  • 29-03-2010
  • 1516
  • 0
  • 0

Raci fierti in vin

Se pun in vin legumele taiate felii si se fierb. La primul clocot se introduc racii vii pregatiti astfel: se scoate motul din codita, care iese foarte usor, se spala foarte bine racii ; se adauga piper, 1 foaie de dafin si sare. Se lasa sa fiarba 15-20 minute, se dau deoparte si se lasa in vin pana a doua zi, cand se incalzesc din nou si se servesc. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 26-03-2010
  • 1513
  • 0
  • 0

Pastravi a la grec

Pestele se curata se sareaza si se lasa la scurs pe un platou. Intro cratita speciala de fiert peste se pun la fiert ceapa intreaga morcovul intreg piperul si foile de dafin. Cand zarzavatul sa fiert se scaoate ceapa si se inlatura morcivul se taie rondele si se aseaza pe platou. In apa in care a fiert zarzavatul se introduce pestele si se lasa la fiert cca 15 min. Pestele fiert se aseaza pe platoul ornat cu morcovi si cartofi(fierti separat in coaja curatati si taiati in lung).Din zeama in car ... mai mult

  • Rasol de peste
    3 minute
  • 06-03-2010
  • 1512
  • 0
  • 3

Musaca de ton cu paste

Ceapa se taie marunt si se rumeneste in ulei, dupa care se adauga o cana de apa, bulionul si orezul. Se lasa sa dea citeva clocote. Intr-un castron se pune pestele peste care se toarna sosul de ceapa si orez. Se amesteca bine, apoi se adauga ardeiul gras taiat fisii si morcovul ras. Se sareaza, pipareaza, se aromatizeaza cu amestecul de mirodenii. Apoi se completeaza compozitia cu ouale batute bine. Pastele fainoase se fierb in apa cu sare, apoi se scurg. Intr-o tava nu prea mare (dar suficient ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 15-04-2010
  • 1510
  • 0
  • 0

Salata afumata

Se da pielita de pe peste si se taie in bucatele, se taie castravetii murati in cubulete si se amesteca cu smanta. Se adauga sare, piper dupa gust. ... mai mult

  • Salate de peste
    1 minute
  • 12-04-2010
  • 1505
  • 0
  • 0

Pastrav cu boabe de porumb

Pastravul curatat si spalat se condimenteaza pe ambele parti. Din jumatate de cana de faina, berea si praful de copt se face o pasta mai groasa decat cea de clatite. Pestele se da prin faina apoi prin pasta obtinuta si se pune la prajit in ulei incins, la foc mediu pana se rumeneste bine. Separat se caleste porumbul impreuna cu ardeii si cu ierburile intr-o tigaie cu un cub de unt si cu jumatate de pahar de apa. Cand porumbul se inmoaie si mai scade si apa se pune totul si se paseaza cu robotu ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 11-04-2010
  • 1504
  • 0
  • 0

Salau cu maioneza

Pestele, fiert ca pentru rasol, se curata bine de toate oasele, apoi se amesteca cu o pare din maioneza, sare si piper, dupa gust. Se amesteca lejer, se da forma unui peste si se orneaza cu maioneza, dupa care se mai garniseste cu felii de lamaie, masline, foi de salata verde sau cu patrunjel verde. ... mai mult

  • Gustari din peste
    45 minute
  • 12-04-2010
  • 1502
  • 0
  • 0

Salata din sardele in ulei

Sardelele in ulei se curata de intestine, se taie capetele, se spala, se scot oasele, se lasa pentru o ora in apa rece ca sa se desareze, dupa care se taie bucati. Rosiile tari si proaspete se tin la rece, se spala, se sterg si se taie felii rotunde. Maslinele se tin jumatate de ora in apa ca sa se desareze, apoi se taie in doua si se scot simburii. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Salata de laptuci se desface foaie cu foaie si se spala in cit mai multe ape, pentru a se indeparta or ... mai mult

  • Salate de peste
    2 minute
  • 14-04-2010
  • 1494
  • 0
  • 0

Mic dejun cu oua si pasta de peste

Fierbeti 2-3 oua tari (minim 5 minute). Preparati o maioneza rapida dintr-un galbenus crud, mustar, sare, piper, zeama de lamaie si ulei. Tocati foarte marunt ceapa si ardeiul rosu (pastrati cateva feliute pentru decor). Puneti intr-un blender conserva de peste, un ou fiert si galbenusul de la alt ou fiert (pastrati un albus si un ou fiert intreg). Mixati cateva secunde, adaugati maioneza (pastrati o lingura), smantana, ceapa si ardeiul tocat, sare, piper dupa gust si amestecati cu o lingurita. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 30-03-2010
  • 1489
  • 0
  • 0

Biban cu praz

prazul se toaca marunt si se prajeste in 50gr de unt dupa ce sau rumenit bine se aduga ciupercile si se lasa 8-10 la foc mic,se adauga laptele, sare si putin piper pana da in clocot,se pune fileul de biban intr-o tava si se aduga sosul peste el,se lasa la cuptor 15 min ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 16-03-2010
  • 1484
  • 0
  • 0

calcan cu rosii si cartofi

se pune pestele pe gratar dupa ce s-a dat cu sare si piper, apoi eosiile se pun intr-o parte a gratarului sa se coaca ,cartofii se prajesc in ulei incins dupa ce sunt gata se servesc pe o farfurie calcanul, pe margine rosiile si cartofii ... mai mult

  • Peste la gratar
    40 minute
  • 27-03-2010
  • 1483
  • 0
  • 0